“Τρελά λεφτά”… υπάρχουν στην TV

Κοινοποίηση στα Social Media

nimoΤου Νίκου Μερτζάνη

Το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα, από τα ξημερώματα, άλλαξε. Νέοι παίκτες- Μαρινάκης και Καλογρίτσας-μπήκαν στην αγορά και έφυγαν “παραδοσιακοί” καναλάρχες από αυτήν. Η “πιάτσα”, θεωρεί έκπληξη πρώτου μεγέθους το γεγονός, οτι ο Βαρδινογιάννης και ο Κοντομηνάς δεν πήραν άδεια. Το τίμημα για τις 4 άδειες, υψηλό. Πολύ υψηλό, σχεδόν διπλάσιο από όσα υπολόγιζε και η κυβέρνηση, αλλά και οι επιχειρηματίες. 246 εκατομμύρια ευρώ, στα κρατικά ταμεία, για ένα …απαξιωμένο προϊόν. Άφησα τελευταίο ίσως το πιο σημαντικό της χθεσινής ημέρας. Τους περίπου χίλιους εργαζόμενους, που δεν θα έχουν δουλειά σε 90 ημέρες.

 Όλα τα παραπάνω είναι τα νέα δεδομένα και με μια πρώτη ανάγνωση υπάρχουν αρνητικά, αλλά και θετικά.Δεν θα τα απαριθμήσω. Δεν θα τα αναλύσω. Δεν θα γράψω αν ήταν “φυλακισμένοι” οι επιχειρηματίες. Ούτε για διαγωνισμό παρωδία θα γράψω,τη στιγμή, που ο διαγωνισμός απέδωσε, 246 εκατομμύρια ευρώ και 4 κανάλια με κανονικές και όχι προσωρινές άδειες.

 Αυτό που μου έκανε εντύπωση, μόλις έγιναν οι ανακοινώσεις, ήταν οι μεγάλες διαφορές, στην τιμή της κάθε άδειας και η περίπτωση Βαρδινογιάννη. Αλαφούζος και Καλογρίτσας, έδωσαν λιγότερα χρήματα από Κοντομηνά και Σαββίδη. Κυριακού και Μαρινάκης πλήρωσαν πολύ ακριβά. Υπερβολικά λίγα χρήματα- σε σχέση με αυτά που έδωσαν, οι άλλοι παικτες- έδωσε η πλευρά Βαρδινογιάννη.

 Το STAR, είναι ένας τηλεοπτικός σταθμός υγιής, καλά οργανωμένος( δεν γνωρίζω τα δάνειά του, αλλά αν έχει εξυπηρετούνται) και ο όμιλος Βαρδινογιάννη, κυρίαρχος στη χώρα. Κι όμως από τα στοιχεία του διαγωνισμού που βγήκαν στη δημοσιότητα, ήταν σαν να μην μπήκε ποτέ στη διαδικασία πλειοδοσίας.