Απάντηση Δημάρχου Λεβαδέων σε νέο δ.Τ. του Συλλ. Εργαζομένων ΟΤΑ Επ. Λιβαδειάς σχετικά με το χώρο του αμαξοστασίου

Κοινοποίηση στα Social Media

Απάντηση της Δημάρχου Λεβαδέων Γιώτας Πούλου στο Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Λιβαδειάς σχετικά με το χώρο του αμαξοστασίου:

Στο Δελτίο Τύπου με ημερομηνία 31/8/2016 του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Λιβαδειάς με έκπληξη διαπιστώσαμε πλήθος ανακριβειών για δήθεν παραλείψεις και καθυστερήσεις της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο χώρο των πρώην Σφαγείων.
Για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων και για την αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρουμε τα εξής:
1. Για το έργο “Ανακαίνιση κτιρίων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου αμαξοστασίου” προϋπολογισμού ύψους 121.000 ευρώ, σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της σχετικής μελέτης και έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό τρέχοντος έτους. Τονίζεται δε, ότι αλλαγές στον Ν. 4412/8-8-2016 “Δημόσιες Συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών” έχουν ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται καθυστερήσεις στη δημοπράτηση όλων των έργων των Δήμων και του Δημοσίου, πανελλαδικά.
2. Στις 18/12/2015 και στις 30/6/2016 έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη ιατρού. Και οι δύο προσκλήσεις απέβησαν άκαρπες, λόγω μη συμμετοχής ιατρών. Έχει ήδη ετοιμαστεί η τρίτη προκήρυξη όπως και επιστολή της Δημάρχου στον Ιατρικό Σύλλογο Λιβαδειάς για εξεύρεση λύσης.
3. Στις 19/7/2016 ανατέθηκε η απεντόμωση στον ανάδοχο του έργου, ωστόσο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ζήτησαν η υλοποίηση της απεντόμωσης – απολύμανσης να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο των καλοκαιρινών διακοπών του προσωπικού. Η απολύμανση έχει προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016.
4. Στις 1/1/2016 προσλήφθηκε για πρώτη φορά στο Δήμο Λεβαδέων Τεχνικός Ασφαλείας.
5. Τέλος, σχετικά με το δελτίο ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ενημερώνουμε ότι από το τέλος του 2013 έχει δημιουργηθεί το αμαξοστάσιο και η αποθήκη του Δήμου στο χώρο των πρώην Σφαγείων και μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν απαίτησαν ποτέ μέχρι τώρα τη διαμόρφωση του χώρου σύμφωνα με τις νόμιμες προδιαγραφές.
Σημειώνουμε ότι η Δημοτική Αρχή έχει ως κύριο μέλημα της την εξασφάλιση ανθρώπινων και ασφαλών συνθηκών εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του Δήμου Λεβαδέων όπως φαίνεται άλλωστε από τις παραπάνω ενέργειες μας.
Η δέσμευσή μας για αναζήτηση χώρου προσωρινής παραμονής και προετοιμασίας των εργαζομένων (ειδική στολή κ.λ.π., η οποία παρέχεται κάθε χρόνο από το Δήμο) υλοποιείται σε μια αίθουσα στο κτίριο του πρώην Πανεπιστημίου που διαμορφώνεται ανάλογα.
Είμαστε στη διάθεση των εργαζομένων για οποιαδήποτε ενημέρωση και συνεργασία έτσι ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήματα που θα τους εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

 

Το δελτίο Τύπου του Συλλόγου:

31/08/2016

Με έκπληξη διαβάσαμε στον ηλεκτρονικό τύπο δηλώσεις της Δημάρχου Λεβαδέων σχετικά με τη στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες 30/08/2016 από το Σύλλογό μας , με συντριπτική συμμετοχή των μελών μας.  Προς ενημέρωση των συναδέλφων μας , των συμπολιτών μας αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου , οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω , προς αποκατάσταση της πραγματικότητας :

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. επαρχίας Λιβαδειάς προκήρυξε έγκαιρα και ενημέρωσε άμεσα ( πάνω από 24 ώρες νωρίτερα ) για τη στάση εργασίας και συγκεκριμένα από τις 9:00 το πρωί της Δευτέρας , τόσο με δελτίο τύπου που διανεμήθηκε παντού ( έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο , όλες τις υπηρεσίες των Δήμων Λεβαδέων και Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας) , τοιχοκολλήθηκε σε κάθε όροφο του κεντρικού κτιρίου ( Δημαρχείου ) όπως κάθε φορά και ενημερώθηκαν προφορικά και οι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες. Επιπλέον , και για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις , ο Σύλλογος είχε φροντίσει όχι μόνο να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας για τη φύλαξη της δημοτικής περιουσίας , αλλά προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα:ενημέρωσε τα μέλη του και φρόντισε ώστε να παραμείνουν και να διεκπαιρεώσουν διάφορες εργασίες του Δήμου Λεβαδέων( ενδεικτικά αναφέρουμε: παραλαβή αιτήσεων διμήνων για τους παιδικούς σταθμούς , διανομή προϊόντων από το κοινωνικό παντοπωλείο κ.α. ) , δίνοντας προτεραιότητα – όπως πάντα – στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.

Επειδή εμείς ως εργαζόμενοι δεν έχουμε ξεχάσει , θα θέλαμε να θυμίσουμε στην Δήμαρχο τα εξής: Είναι στην διοίκηση του Δήμου Λεβαδέων εδώ και δύο χρόνια! Εδώ και δύο χρόνια έχει δεσμευθεί τόσο δημόσια όσο και σε συναντήσεις με το Σύλλογο Εργαζομένων , στο πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας που το θέταμε έντονα για να απολυμανθεί ο χώρος των πρώην σφαγείων και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διαμορφωθούν αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίες για τους εργαζόμενους της καθαριότητας . Πέρυσι τέτοια εποχή περίπου , σε συνάντηση με το σύνολο των εργαζομένων ζήτησε συγνώμη που δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια , είπε πως “ ντρέπεται “ για αυτή την κατάσταση του συγκεκριμένου χώρου ,για αυτό και δεν τον είχε επισκεφτεί ( δεν θα μπορούσε να αντικρίσει τους εργαζόμενους στα μάτια όπως είπε ) την καυτηρίασε λέγοντας μάλιστα ότι είναι και θέμα πολιτισμού ( συμφωνούμε απόλυτα ) να τερματιστεί αυτό το χάλι στον συγκεκριμένο χώρο. Να θυμίσουμε επίσης ότι έχει περάσει άλλος ένας χρόνος από τότε όπου ο Σύλλογος Εργαζομένων έθετε εμφατικά το ζήτημα και ζητούσε να δοθεί λύση , τόσο για αυτό , όσο και για να υπάρξει γιατρός εργασίας στο Δήμο ( ώς οφείλει εκ του νόμου ). Παρ’ όλες τις υποσχέσεις το πρόβλημα παρέμενε. Επανήλθαμε με έγγραφες τοποθετήσεις μας  όπου θέταμε την δημοτική αρχή προ των ευθυνών της , προειδοποιώντας για την υγειονομική “βόμβα¨που κυοφορείται στο συγκεκριμένο χώρο , αλλά και θέματα ασφαλείας ,  και ζητώντας άμεση λύση. Θέσαμε μία σειρά από ερωτήματα , τα οποία ουδέποτε απαντήθηκαν….

Τέλος , να ενημερώσουμε τα μέλη μας και όλους τους συμπολίτες μας  για κάτι που μάλλον ξέχασε να πει η Δήμαρχος Λεβαδέων στις δηλώσεις της , αν και είναι ενήμερη , ούσα και παρούσα η ίδια στο γεγονός: Χθες , 30/08/2016 , παρουσιάστηκε στο χώρο των πρώην σφαγείων όπου στεγάζεται η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Λεβαδέων ) , πριν την έναρξη της στάσης εργασίας , επιθεωρητής από το ΣΕΠΕ Βοιωτίας – Φωκίδας , από το Τμήμα Ασφάλειας και Υγείας , ο οποίος έκρινε το κτίριο ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ , συνέστησε να μεταφερθούν άμεσα οι εργαζόμενοι  σε εγκαταστάσεις όπου θα πληρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας και υγείας των χώρων εργασίας , όπως προβλέπει ο νόμος , διαπίστωσε την έλλειψη γιατρού εργασίας και έδωσε προθεσμία συμμόρφωσης στη Δημοτική αρχή ώς προς την πρόσληψη γιατρού εργασίας ( όπως προβλέπεται από το νόμο ) δέκα ( 10 ) ημερών.

Από όλα τα παραπάνω δικαιώνεται πανηγυρικά ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Επαρχίας Λιβαδειάς για όσα έλεγε και διεκδικούσε και πλέον απαιτεί από τη Δημοτική Αρχή και την ίδια την κ. Δήμαρχο , να αφήσει κατά μέρος τις επικοινωνιακού τύπου προσεγγίσεις του προβλήματος και να εκτελέσει άμεσα τις οδηγίες του επιθεωρητή και τα όσα ο νόμος απαιτεί. Έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος…

Ως Σύλλογος Εργαζομένων μένουμε πιστοί στις αρχές και στις δεσμεύσεις μας να είμαστε πάντα αρωγοί στην προσπάθεια προσφοράς στους συμπολίτες και τον τόπο μας , χωρίς να κάνουμε ούτε βήμα πίσω στην προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας εργαζομένων.

Αντί επιλόγου , θα θυμίσουμε σε όλους  τη φράση του Μενέλαου Λουντέμη   :

“ Ειπώθηκαν ψέμματα που ντράπηκαν και τα ίδια , μια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα ‘ λεγαν ”

 

ΓΙΑ ΤΟ  Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Ο ΟΡΓ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                                        ΜΑΝΟΥΣΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ