Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος των καταστημάτων στις εκπτώσεις και στην αγορά της Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Στην τελική ευθεία για την λήξη της περιόδου των θερινών εκπτώσεων και ο τζίρος των καταστημάτων της χώρας αναμένεται στα περίπου 7 δις ευρώ για ακόμα μια χρονιά αφού η αγοραστική κίνηση περιορίστηκε στα συνήθη για τα τελευταία 7 έτη σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

«Πιστέψαμε λοιπόν, ότι φέτος με μεγαλύτερη ηρεμία στην αγορά μετά και τη πρώτη αξιολόγηση, θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στο τζίρο του 2014 και στα 7,2 δις ευρώ, αλλά η μέχρι τώρα κίνηση μας διαψεύδει. Δύσκολα θα ανατραπεί το σκηνικό που ζούμε στην αγορά από την αρχή του καλοκαιριού και ακόμα δυσκολότερα θα αναπληρωθεί ο τζίρος που αναζητούμε μέχρι το τέλος της εκπτωτικής καλοκαιρινής σεζόν στο λιανεμπόριο», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης.

Και συμπλήρωσε: «Τα “καλοκαιρινά μελτέμια” έρχονται φέτος, το φθινόπωρο, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με “μποφόρ” πολλών φόρων. Τα 23,3 δις ευρώ για φόρους το αμέσως επόμενο διάστημα εκ των οποίων τα 3,344 για τη καταβολή του ΕΝΦΙΑ δημιουργούν “τρικυμία” στην ελληνική αγορά».

Από την κατάσταση αυτή εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε η αγορά και τα καταστήματα της Λιβαδειάς.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θανάσης Καλογρηάς «η κίνηση που καταγράφεται μέχρι στιγμής παρουσιάζει μια πτώσεις περίπου της τάξης του 10% σε σχέση με την αντίστοιχη παρισινή περίοδο» ενώ την εβδομάδα που διανύουμε η τοπική αγορά δείχνει να έχει μπει σε «πάγο».

Σε πανελλαδικό επίπεδο σύμφωνα με την ΕΣΕΕ η πτώση είναι από 5 – 8 %, με μεγάλους χαμένους τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, τα είδη ένδυσης, ενώ «παραδόξως με τόσα εκατομμύρια τουρίστες μείωση 7% παρατηρείται και στο εμπόριο τροφίμων και ποτών».

Το γεγονός αποδίδετε στο ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα είναι μέσου και χαμηλού εισοδήματος, ενώ ο εγχώριος τουρισμός είχε και φέτος μικρή διάρκεια και ένταση.

«Το μόνο που μένει να αναρωτηθούμε οι μικρομεσαίοι της αγοράς, που αντέξαμε μέχρι σήμερα, είναι για πόσο ακόμα και με πόσο πιο χαμηλούς τζίρους, μπορούν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας, όταν φέτος οι φόροι, σε αντίθεση με τα έσοδα, είναι αυξημένοι κατά 2,5 δις ευρώ», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας.