Εντείνεται η αντιπαράθεση με αφορμή την φιλοξενία προσφύγων στη Λιβαδειά, για κυβέρνηση «δουλεμπόρων» έκανε λόγο το Ε.Κ. και απέστειλε εξώδικο

Κοινοποίηση στα Social Media

Διαφωνεί το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς και με την δεύτερη επιλογή κτηρίου για την φιλοξενία προσφύγων στην περιοχή της Λιβαδειάς και αφήνει αιχμές κατά της δημοτικής αρχής αλλά και κατά του Βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Θηβαίου ενώ παράλληλα κάνει λόγο για κυβέρνηση «δουλεμπόρων».

«Εντύπωση προκαλεί η εμμονή και η επιμονή τόσο της Δημάρχου Λεβαδέων, όσο και του κυβερνητικού Βουλευτή, που αναλαμβάνει και την πολιτική ευθύνη, όπως ο ίδιος δήλωσε στην ως άνω συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  να έρθουν εδώ πρόσφυγες – θύματα πολέμου και ενώ δεν έχει υπάρξει  καμία προετοιμασία και έλεγχος, η Δήμαρχος  στο Δημοτικό Συμβούλιο πρότεινε το άλλο εγκαταλειμμένο κτίριο, πρώην αποθήκες Βάμβακος, που είναι σε χειρότερη κατάσταση από την πρώην UNICOΤ, για να εγκατασταθούν σ’ αυτό τον άθλιο χώρο οι πρόσφυγες», υπογραμμίζει το Ε.Κ.

Και συμπληρώνει: «Δεδομένου ότι δίνονται χρήματα τόσο από την  Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από Διεθνείς Οργανισμούς, οι πρόσφυγες αυτοί θα μπορούσαν να μείνουν σε άδεια ξενοδοχεία, να στεγαστούν με ανθρώπινες συνθήκες και όχι σαν «πρόβατα» και στη συνέχεια να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία. Αντίθετα αυτό που γίνεται προσβάλει τον ελληνικό λαό που έδωσε δείγματα γραφής τόσο πέρυσι το  καλοκαίρι, όσο και στο παρελθόν στην υποδοχή και στην περίθαλψη των προσφύγων».

Ο πρόεδρος του Ε.Κ και πρώην Βουλευτής Γιάννης Σταθάς υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως «είναι ντροπή να βλέπουν ως μπίζνες τους πρόσφυγες, οι οποίοι έφτασαν ως θύματα πολέμου, και να λένε ότι με την εγκατάστασή τους στην περιοχή μας θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχυθεί η τοπική αγορά».

Επίσης το Εργατικό Κέντρο θεωρεί ότι «γίνεται φανερό πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα μοιράσουν τα 50 ευρώ ημερησίως ανά άτομο, με τα οποία επιδοτείται η φιλοξενία των προσφύγων».

Ακόμα, επισημαίνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν κάνει αναφορά στις υποδομές των νοσοκομείων χαρακτηρίζοντας τες «υποβαθμισμένες  και υποστελεχωμένες από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό» και υποστηρίζει ότι για τα προβλήματα αυτά «ούτε η Δήμαρχος, ούτε ο κυβερνητικός Βουλευτής δείχνουν να απασχολούνται, ώστε οι πρόσφυγες να έχουν σωστή νοσοκομειακή περίθαλψη».

Καταλήγοντας το Ε.Κ. Λιβαδειάς υπενθυμίζει ότι «όπου έχουν δημιουργηθεί τέτοια κέντρα καταλήγουν σε γκέτο», σημειώνει ότι η πλειοψηφία των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά, που «γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ξένους και εγχώριους «επιτήδειους» (πορνεία, όπλα , ναρκωτικά κ.α.)» και υπογραμμίζει ότι το εργατικό κίνημα σε καμία περίπτωση  δεν θα επιτρέψει οι πρόσφυγες – θύματα πολέμου, τουλάχιστον στην περιοχή μας «να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, αντιθέτως θα δώσουμε μάχη όσοι έρθουν να φιλοξενηθούν με ανθρώπινες συνθήκες ( βλέπε ξενοδοχεία όπως Θερμοπύλες) και όχι να στοιβαχτούν σε αποθήκες βάμβακος και στάβλους».

 

Παράλληλα όπως και την πρώτη φορά έτσι και τώρα το Ε.Κ. Λιβαδειάς απέστειλε εξώδικο τονίζοντας ότι πρόκειται για εγκαταστάσεις όχι απλώς ακατάλληλες αλλά επικίνδυνες.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Συγκεκριμένα, πρόκειται για αποθήκες, χτισμένες προ του 1970, που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες βάμβακος, δεν υπάρχουν χώροι υγιεινής, οι εσωτερικοί χώροι δεν έχουν πάτωμα, η στέγη αποτελείται εν μέρει από τσίγκο και εν μέρει από τσιμέντο, και δεν υπάρχουν πόρτες.

Πέραν τούτου, όπως προκύπτει από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Λεβαδέων, στην συγκεκριμένη περιοχή επιτρέπονται ΜΟΝΟ βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, επαγγελματικά εργαστήρια, πρατήρια υγρών καυσίμων κλπ. και όχι η εγκατάσταση ανθρώπων.

Η παραπάνω πρότασή σας, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη, χωρίς καν να έχει επισκεφτεί και ελέγξει κλιμάκιο του Δήμου Λεβαδέων τον χώρο, ψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξή σας.

Από τα προαναφερόμενα, όμως, προκύπτει η ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ του χώρου που προτείνετε για την εγκατάσταση προσφύγων.

Είναι δυνατόν λοιπόν να προτείνετε την εγκατάσταση 600 (1000 είπε ο κ. Θηβαίος Νικόλαος, που αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη) προσφύγων, η πλειοψηφία των οποίων αποτελείται από γυναίκες και μικρά παιδιά, σε ένα εργοστάσιο «φάντασμα» – εγκαταλελειμμένες αποθήκες της δεκαετίας του 1970;

Για ποιο λόγο επιμένει η δημοτική αρχή για την δημιουργία Χώρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην περιοχή της Λιβαδειάς, από την στιγμή που δεν υφίσταται κατάλληλες υποδομές;

Όπως είναι γνωστό, η φιλοξενία των προσφύγων επιδοτείται με το ποσό των 50 ευρώ ημερησίως ανά άτομο. Φιλοξενία, όμως, σε κατάλληλα κτίρια ( Ξενοδοχεία κ.α.) , που πληρούν τις συνθήκες υγιεινής και όχι σε κτίρια «φαντάσματα»».

Καταλήγοντας τονίζει ότι δεν πρέπει αν χρησιμοποιηθούν αυτές οι εγκαταστάσεις και ότι το Ε.Κ. είναι αποφασισμένο να προσφύγει «στις αρμόδιες αρχές της πόλης (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς κλπ.) και στο αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να προφυλάξουμε τις ανθρώπινες αυτές ψυχές».