Με το αίτημα της δικαίωσης να κυριαρχεί κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την σφαγή του Διστόμου

Κοινοποίηση στα Social Media

Παρουσία αρχηγών και εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτών, αυτοδιοικητικών, εκπροσώπων στρατιωτικών αρχών, φορέων και πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκαν στο Δίστομο οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 72 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Μαρτυρικής πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Ήταν 10 Ιουνίου του 1944, τα κατοχικά στρατεύματα μπήκαν στο Δίστομο για αντίποινα.

Οι εντολές τους ήταν να εκτελούν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Σκότωσαν άνδρες, γυναίκες ηλικιωμένους ακόμη και βρέφη λίγων ημερών. Οι γυναίκες έζησαν το βιασμό πριν δολοφονηθούν, τα σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή. Όσοι δεν πρόλαβαν έπεσαν θύματα της εκδικητικής μανίας των ναζί.

Χθες το πρωί χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου εψάλη μνημόσυνο στο ναό Αγίου Νικολάου, επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μαυσωλείου και κατάθεση στεφάνων.

Για άλλη μια χρονιά κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η επιτακτική ανάγκη συνέχισης της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και η δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Ένα φλέγον ζήτημα που αναδείχθηκε το 1997 όταν το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς με απόφασή του, μετά από προσφυγή των Διστομιτών με πρωτοβουλία του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη νομικού και τότε νομάρχη Βοιωτίας, υποχρέωνε το γερμανικό δημόσιο να καταβάλει αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων. Το 2000 ο Άρειος Πάγος, απέρριψε τις γερμανικές αιτιάσεις περί ετεροδικίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και κατέστη αμετάκλητη η απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, σύμφωνα με την οποία επιβαλλόταν η δήμευση περιουσίας του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα. Ωστόσο τα εμπόδια που προέκυψαν ήταν πολλά και η διεκδίκηση συνεχίζεται.

«Σήμερα είναι ημέρα πένθους αλλά και ελπίδας. Πιστεύουμε ότι η δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της μαζί με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πιέσουν τη Γερμανία για τις επανορθώσεις που οφείλει στην Ελλάδα και τις αποζημιώσεις. Εμείς θα δίνουμε συνεχή αγώνα προκειμένου να δικαιωθούν τα θύματα της σφαγής του Διστόμου. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η διάσταση του θέματος δεν είναι υλική ούτε έχει να κάνει με τα υλικά αγαθά που μας προσφέρονται από διάφορες μεριές. Απαιτούμε την ηθική δικαίωση για τα θύματα του ολοκαυτώματος του Διστόμου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας Γιάννης Γεωργακός.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα έπρεπε όλοι οι συμπολίτες μας σήμερα να ακούσουν τον τραγικό κατάλογο των νεκρών αυτής της θηριωδίας που συντελέστηκε λίγο πριν ηττηθεί επίσημα η Γερμανία. Η ζωντανή μνήμη του λαού μας δεν μπορεί παρά να ζητάει δικαίωση» και πρόσθεσε: «Η Βουλή εργάζεται εδώ και τρεις περιόδους με ειδική επιτροπή για το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων. Βρισκόμαστε στη φάση της εκπόνησης του πορίσματος και μιας εξωστρεφούς δραστηριότητας δηλαδή μιας πολιτικής εξόρμησης σε όλη την Ευρώπη σε όλα τα κοινοβούλια έτσι ώστε νομικά θεσμικά, ηθικά και πολιτικά να προωθηθούν τα αιτήματα και οι ενέργειες που θα δικαιώσουν άμεσα τα θύματα και τις οικογένειές τους. Οι διεκδικήσεις είναι ενεργές και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά δήλωσε σχετικά: «Στο δημοκρατικό Δίστομο στο Δίστομο του πένθους, του θρήνου αλλά και της ελπίδας τιμάμε τους νεκρούς του ολοκαυτώματος. Τιμάμε και θυμόμαστε τι παθαίνουν οι λαοί όταν ενεργούν πάνω τους ολοκληρωτικά καθεστώτα. Σήμερα παλεύουμε για τη δημοκρατία, σήμερα αγωνιζόμαστε για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων κάτι που οι συγγενείς των νεκρών το δικαιούνται».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης επεσήμανε ότι «αυτά εδώ τα βουνά είναι απάτητα, πέταξαν έξω τους γερμανούς» και ότι θα πετάξουν έξω και οποιονδήποτε επιβουλεύεται τον τόπο, ενώ ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μάχη που πρέπει να δώσουμε «ενάντια στο ναζισμό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας» και υπογράμμισε ότι «όλοι μας μέσα από σύμπνοια  να δώσουμε τη μάχη της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, είναι κάτι που το οφείλουμε στη νέα γενιά και στο λαό του Διστόμου».

Ο Βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μπασιάκος τόνισε ότι «η προσπάθεια που γίνεται τελευταία και μέσω της επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις θα πρέπει να αποδώσει καρπούς».

Π Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης τόνισε ότι επισκέφθηκε το Δίστομο να

τιμήσει τους νεκρούς της ναζιστικής θηριωδίας και υπογράμμισε ότι «η περιοχή η οποία έκανε μια τόσο μεγάλη θυσία δεν έχει δει ακόμα δικαίωση» ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει παράπονα για μη τήρηση του πρωτοκόλλου στις προσφωνήσεις.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Παύλος Χριστίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η νέα γενιά της πατρίδας μας και όλη η ελληνική κοινωνία οφείλει να εκπληρώσει δύο ευθύνες μια του πολιτισμένου ανθρώπου «που εναντιώνεται στον πόλεμο και σε όσους σήμερα θέλουν να διχάσουν την ελληνική και την ευρωπαϊκή κοινωνία» και μια «του έλληνα πολίτη όποιος σέβεται την ιστορία του αγωνίζεται για αυτή και την τιμά» ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το αίτημα της διεκδίκησης παραμένει ζωντανό και ενεργό.

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Γιώργος Χρυσικός έδωσε έμφαση στο ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων τονίζοντας ότι ο αγώνας για την δικαίωση πρέπει να συνεχιστεί ενώ ο  Βασίλης Πριμικήρης από τη Λαϊκή Ενότητα τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε εμπάθεια προς το γερμανικό λαό αλλά ο ναζισμός ήταν είναι και θα παραμείνει ο εχθρός μας. Σήμερα η επίθεση στο λαό μας γίνεται με άλλα μέσα και άλλους τρόπους, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όπως και τότε για να μην περάσουν οι αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές».

Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντόπουλου που ύψωσε πανό μαζί με την πρώην Βουλευτή Ραχήλ Μακρή και τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και πρώην Βουλευτή Βοιωτίας Γιάννη Σταθά τόνισε ότι «72 χρόνια μετά τη σφαγή δεν έχουν ακόμα διεκδικηθεί από την ελληνική πολιτεία οι γερμανικές οφειλές αλλά και ούτε έχει υπάρξει υπουργός Δικαιοσύνης που να θέσει όπως οφείλει την υπογραφή του για την εκτέλεση της απόφασης του Διστόμου» και συμπλήρωσε ότι «η σημερινή κυβέρνηση του Α. Τσίπρα πούλησε την υπόθεση των γερμανικών οφειλών όπως πούλησε την πατρίδα».

Ο Διστομίτης Γ. Σταθάς υπογράμμισε: «Είναι μέρα πένθους αλλά και μέρα ελπίδας και αγώνα. Μνημόνια και διεκδίκηση δεν πάνε μαζί, υποδούλωση και διεκδίκηση δε συμβιβάζονται. Μόνο αν φύγει αυτή η κυβέρνηση η οποία όπως και η προηγούμενες εξυπηρετεί συμφέροντα των τοκογλύφων και ξεπουλάει την πατρίδα μπορεί να υπάρξει διεκδίκηση και δικαώση».

Τέλος από το ΚΙΔΗΣΟ ο Μιχάλης Καρχιμάκης σημείωσε: «Τιμούμε τη μνήμη των νεκρών της ναζιστικής θηριωδίας και ζητούμε δικαίωση. Διεκδικούμε τις γερμανικές αποζημιώσεις και ζητούμε να επιστρατευθεί κάθε διπλωματικό και κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να δικαιωθούν αυτοί οι άνθρωποι που θυσιάστηκαν στο Δίστομο και στις άλλες περιοχές τις χώρας».

dis4dis2dis3 dis5 dis6 dis7