Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης καταθέτει στεφάνι στο μνημείο πεσόντων κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 72η επέτειο της Σφαγής των 228 Διστομιτών από τα Γερμανικά στρατεύματα, στις 10 Ιουνίου 1944, την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΟΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ούτε κιχ… στην κατάθεση στεφάνων.

Κοινοποίηση στα Social Media

Μόνο δέος αισθάνεται κανείς όταν συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης της σφαγής του Διστόμου και ακούει τα ονόματα των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο προσκλητήριο των νεκρών.

Για πρώτη φορά κατάφερα να είμαι εκεί και μάλιστα κοντά, ώστε να ζήσω και να ανατριχιάσω πραγματικά με τις περιγραφές, για τη “λύσσα” του κατακτητή κατά των κατοίκων της περιοχής.

Ήθελα να δω τα πρόσωπα των συγγενών των θυμάτων που βιώνουν 72 χρόνια το πένθος αλλά και τη στάση όλων αυτών που εκπροσωπούσαν κάτι,  θεσμούς, κόμματα, αυτοδιοίκηση και φορείς.

Απίστευτη εμπειρία…

Επιστρέφοντας έτρεξα στον ηλεκτρονικό μου υπολογιστή να δω φωτογραφίες και αναφορές από το γεγονός καθώς την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και το παρών έδωσαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Έκπληκτος διάβασα σε γνωστή ενημερωτική σελίδα ότι “την ώρα μάλιστα που ο Πρόεδρος της Βουλής κατευθυνόταν προς το μνημείο για να αποτίσει φόρο τιμής, και πέρασε μπροστά από τους συγκεντρωμένους του κόμματος της πρώην προέδρου της Βουλής, ακούστηκαν έντονα γιουχαΐσματα, καθώς και συνθήματα για «γερμανοτσολιάδες».

Ψέμματα… δεν ακούστηκε κίχ.

Ο πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων χωρίς να ακουστεί το παραμικρό.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης επέπληξε το Δήμαρχο γιατί δεν τήρησε το πρωτόκολλο στην αναγόρευση των παρόντων και στην κατάθεση των παρεβρισκομένων.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία “σήκωσε” πανό μαζί με τους Γιάννη Σταθά και Ραχήλ Μακρή ακολούθησαν την πομπή προς το Μαυσωλείο του Διστόμου και παρακολούθησαν μακριά από την εξέδρα των επισήμων την επιμνημόσυνη δέηση. Πανό σήκωσαν Ραχήλ και Κωνσταντοπούλου στο Δίστομο - Αποδοκιμασίες κατά του Βούτση - ΦΩΤΟ

Επίσης το σύνθημα “γερά, γερά καπετάνισσα” ακούστηκε από κάποιον τη στιγμή που η κα Κωνσταντοπούλου κατέθετε στεφάνι.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης η αντιπροσωπεία της Πλεύσης Ελευθερίας με το πανό μετακινήθηκαν δεξιά του μαυσωλείου ώστε όλοι οι επίσημοι παρεβρισκόμενοι να περάσουν από μπροστά τους.

Όταν σχεδόν το πλήθος είχε φύγει από το σημείο καθώς μετά το πέρας της τελετής ακολούθησαν δηλώσεις των επισήμων στα ΜΜΕ,  ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πέρασε μπροστά από το πανό που κρατούσαν τα στελέχη της Πλεύσης Ελευθερίας και εκεί ακούστηκε να φωνάζει κάποιος τη λέξη “προδότες”.

Ο κος Βούτσης τον κοίταξε και όλα τελείωσαν εκεί, χωρίς να δοθεί καμία συνέχεια.

Κανένας καυγάς, καμία ένταση, τίποτα.

Ούτε γιουχαίσματα ούτε τίποτα.

του Νάσου Γεωργίου