Πλατεία Γ. Σταμούλη στο Δίστομο, με επιτυχία οι εκδηλώσεις μνήμης στη Μαρτυρική πόλη

Κοινοποίηση στα Social Media

O προαύλιος χώρος του Δημαρχείου και του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού, στο Δίστομο σε ειδική τελετή μετά την Συνέλευση του ΔΣ των Μαρτυρικών Πόλεων Ελλάδας σήμερα το βράδυ θα πάρει το όνομα του αείμνηστου Νομάρχη Βοιωτίας Γιάννη Σταμουλη που το 1995 εμπνεύστηκε και ξεκίνησε τον δικαστικό αγώνα για τις αποζημιώσεις των 228 σφαγιασθέντων Διστομιτών.

Στις εκδηλώσεις που θα συνεχιστούν με συναυλία του Βασιλη Σκουλά θα παραστεί μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για τη 2η ονοματοδοσία πλατείας στο Δίστομο αφού πριν λίγες ημέρες ο χώρος μεταξύ των δυο παλαιών δημοτικών Σχολείων, που τώρα στεγάζουν το Μουσείο Θυμάτων και το Αρχαιολογικό Μουσείο, πήρε το όνομα «Πλατεία Αργύρη Σφουντούρη».

Ήταν μια ακόμα αναγνώριση μετά από πρόταση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Διστόμου στον επιζήσαντα της σφαγής που έχει κάνει αμέτρητους αγώνες για την υπόθεση των αποζημιώσεων.

«Είναι μεγάλη τιμή να σε τιμά με αυτόν τον τρόπο, ζώντα, η πατρίδα σου» είπε συγκινημένος ο κ. Σφουντουρης όταν άκουσε από τον Δήμαρχο Γιάννη Γεωργακό την απόφαση του Δ.Σ.

Να σημειωθεί επίσης πως το βράδυ της Τρίτης στην εκδήλωση του Μουσείου Θυμάτων υπήρξε μια σημαντική δήλωση από πλευράς γνωστού Γερμανού καθηγητή για το θεμα των αποζημιώσεων .

«Oι χειρισμοί στο θέμα της αποζημίωσης (του Διστόμου ) από την πλευρά της Γερμανίας δεν είναι αυτοί που έπρεπε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Friedhelm Boll καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του πανεπιστημίου του Κάσελ, μέλος στο Ίδρυμα «Κατά της Λήθης – Υπέρ της Δημοκρατίας» και τ. στέλεχος του Ιδρύματος Friedrich Ebert.

Μάλιστα η συγκεκριμένη δήλωση χαρακτηρίστηκε ως «χαστούκι Γερμανού καθηγητή στο Βερολίνο από το Δίστομο για τις αποζημιώσεις».

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Οι «άλλοι» γερμανοί της ναζιστικής κατοχής. Τα τάγματα ανεπιθύμητων της Βέρμαχτ στην Ελλάδα, 1943- 1944» και αφορούσε στους εκατοντάδες Γερμανούς στρατιώτες -πρώην κομμουνιστές, σοσιαλιστές, συνδικαλιστές ή απλώς αντιπολεμικά σκεπτόμενους ανθρώπους- οι οποίοι στην διάρκεια της κατοχής, είτε εγκατέλειψαν τα ναζιστικά στρατεύματα και αναζήτησαν στην Ελλάδα μια ευκαιρία να πολεμήσουν τον ναζισμό είτε σαμπόταραν την δράση τους.

Για το θέμα μίλησαν ο κ. Boll και o Δρ. Ιάσονας Χανδρινός ενώ το ιδιαίτερτο ενδιαφέρον προκάλεσε η περίπτωση του Γερμανού σοσιαλδημοκράτης L. Gehm που ως στρατιώτης της Βερμαχτ στην περιοχή Βόλου λιποτάκτησε με άλλους 16 και προσχώρησαν στον ΕΛΑΣ και πολέμησε τα SS.

Νωρίτερα είχε γίνει η παρουσίαση της συνεργασίας μαθητών του Λυκείου Διστόμου με την Γερμανική Σχολή Αθηνών υπό τον συντονισμό της καθηγήτριας Βασιλικής Καρανάσου.

Η κάλυψη της διερμηνείας της εκδήλωσης έγινε με ευγενική προσφορά του Ιδρύματος Friedrich Ebert.

Στις εκδηλώσεις μνήμης των αθώων θυμάτων της θηριωδίας των Γερμανών, που έγινε στις 10 Ιουνίου 1944 στο Δίστομο θα συμμετάσχει με προσκύνημα και διήμερη καθιστική – σιωπηλή διαμαρτυρία, στις 9 και 10 Ιουνίου  το «Κίνημα της Αξιοπρέπειας».

Σε κείμενο που δημοσιοποίησαν μέλη του, αναφέρεται ότι «Όποιος ακούσει στο Youtube τη διήγηση του Σουηδού καθηγητή Sture Linner, εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού στο Δίστομο, καταλαβαίνει ότι εκεί συντελέσθηκε ένα από τα πιο φρικώδη εγκλήματα της ανθρωπότητας. Οι σημερινοί τζιχαντιστές φαντάζουν ερασιτέχνες και κακοί μαθητές μπροστά στους δασκάλους τους, τους Γερμανούς».

Υποστήριξαν ακόμα ότι ποτέ δεν θα βρουν τη γαλήνη τους οι Γερμανοί εάν δεν μιμηθούν τον αείμνηστο καγκελάριό τους Willy Brand, που στις 7 Δεκεμβρίου 1970, γονάτισε μπροστά στο μνημείο των θυμάτων, στο γκέτο της Βαρσοβίας και από τότε η Γερμανία πλήρωσε δισεκατομμύρια μάρκα στο Ισραήλ και στους επιζήσαντες Εβραίους.

«Ζητάμε από τους Γερμανούς, μαζί με την έμπρακτη και ειλικρινή συγγνώμη τους, να αποζημιώσουν οικονομικά τις οικογένειες των θυμάτων τους. Εάν δεν το πράξουν, εμείς θα γίνουμε οι Ερινύες τους», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του «Κινήματος της Αξιοπρέπειας».

Παράλληλα δηλώνουν ότι δεν δέχθηκαν, ούτε πρόκειται να δεχθούν οικονομική βοήθεια για τις δραστηριότητές τους, ούτε από το κράτος ούτε από ιδιώτες. «Όλες οι δραστηριότητές μας χρηματοδοτούνται από το υστέρημά μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.