Για δίκτυο σύνδεσης των αρχαιολογικών χώρων μίλησε ο Α. Μπαλτάς κατά την επίσκεψή του στη Λιβαδειά

Κοινοποίηση στα Social Media

Για δημιουργία δικτύου σύνδεσης των αρχαιολογικών χώρων έκανε λόγο ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Λιβαδειά και την Χαιρώνεια με αφορμή στο πλαίσιο της επίσκεψή του στη Βοιωτία για τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Θήβας.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μπαλτάς επισκέφθηκε το μουσείο της Χαιρώνειας και στη συνέχεια το Καταλανικό Κάστρο της Λιβαδειάς.

«Η Ελλάδα είναι μία εξαιρετική πλούσια χώρα, το βλέπεις σχεδόν σε κάθε βήμα, σε περίπου 100 km από την Αθήνα υπάρχει ένα εξαιρετικά κομψό μουσείο σε μία περιοχή με ιστορία χιλιετηρίδων. Πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσουμε να βλέπουμε πως θα συνδέονται οι αρχαιολογικές περιοχές πέρα από το κέντρο των Δελφών που έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον», είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε ως υπουργείο να δούμε πως μπορούν να γίνουν αυτές οι συνδέσεις που δεν αφορούν μόνο την ιστορία αλλά τις σημερινές συνθήκες ζωής και γενικά την καθημερινότητα.  Όλα αυτά πρέπει να αναδεικνύονται συμμετρικά με συνεργίες ώστε η Ελλάδα να αρχίσει να φαίνεται σαν αυτό που είναι, ένα μουσείο του κόσμου με κατοίκους που ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες στηρίζουν και παράγουν πολιτισμό».

Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου αφού καλωσόρισε τον Α. Μπαλτά και μετά τις επισκέψεις στο μουσείο και το κάστρο έθεσε στον κ. Υπουργό σειρά ζητημάτων.

«Συζητήσαμε τα ζητήματα που αφορούν στο Δήμο Λεβαδέων όπως το αρχείο θεάτρο της Χαιρώνειας και το Καταλανικό κάστρο. Υπάρχει ένας φάκελος με αιτήματα του Δήμου Λεβαδέων προς το υπουργείο Πολιτισμού, το έχω καταθέσει εδώ και αρκετό καιρό και αυτή ήταν μία ευκαιρία για την επικαιροποίηση των αιτημάτων μας.». τόνισε ο Δήμαρχος.

Παράλληλα η κ. Πούλου χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη του κ. Μπαλτά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα έχουμε την βοήθεια του Υπουργού Πολιτισμού στην αποκατάσταση των ζημιών και της φθοράς που έχει υποστεί το κάστρο  αλλά και στη δημιουργία μιας ιστορικής διαδρομής μέσα από αρχαιολογικός χώρου και μνημεία της περιοχής».

Ένα από τα αιτήματα του Δήμου είναι «ανάδειξη της διαδρομής από τον λόφο του προφήτη Ηλία με τα ευρήματα του μεγαλύτερου ναού του Δία μέχρι το έβγα του ποταμού από την πόλη δεδομένου ότι στο ποτάμι της Έρκυνας υπάρχουν όλα τα ιστορικά κτήρια από το τζάμι που πρόσφατα αγόρασε ο Δήμος μέχρι τους μύλους Παπαϊωάννου και το μουσείο υδροκίνησης που είναι προς υλοποίηση»

Τέλος ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος δήλωσε σχετικά: «Συζητήσαμε με τον κ. Υπουργό τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και γενικότερα του τουρισμού στο νομό Βοιωτίας. Νομίζω ότι ο υπουργός έχει άποψη γι’ αυτό το θέμα και υπάρχει μία σύμπτωση απόψεων. Πρέπει να γίνει ένα δίκτυο που να ξεκινάει από τη Θήβα και να φτάνει μέχρι τους Δελφούς αξιοποιώντας όλες τις ενδιάμεσες τουριστικές και πολιτιστικές δυνατότητες που υπάρχουν στην περιοχή μας οι οποίες είναι πολλές και σημαντικές. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα καθήκον που πρέπει να το βάλουμε μπροστά πολιτεία, βουλευτές και αυτοδιοίκηση και να περπατήσει με συγκεκριμένο τρόπο και γρήγορους ρυθμούς».

mpal01