Εντυπωσίασε η «20ρα στο Λαφύστι» και υποσχέθηκε να… ξαναεμφανιστεί

Κοινοποίηση στα Social Media

Με το σλόγκαν «Μία 20άρα στο Λαφύστι» υποδέχτηκαν φέτος δημιουργοί και φίλοι την 20η Έκθεση Γελοιογραφίας Λαφυστίου η οποία κατάφερε να κλέψει για άλλη μια χρονιά τις εντυπώσεις  με 160 γελοιογραφίες από 60 γελοιογράφους.

Επιπλέον, φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που έγιναν και παράλληλες εκδηλώσεις έξω από το χώρο του Πνευματικού Κέντρου Λαφυστίου, όπου φιλοξενήθηκε  η Έκθεση της Γελοιογραφίας έως και 5 Ιουνίου.

Μέσα από τα σκίτσα τους οι καλλιτέχνες καταφέρνουν να αντικατοπτρίσουν την εικόνα της κοινωνίας μας, την πολιτική και την οικονομική κατάσταση της χώρας μας προσδίδοντας τους το στοιχείο της σάτιρας, το οποίο θεωρείται απαραίτητο για την εποχή μας.

Τιμώμενο πρόσωπο για φέτος ήταν ο σκιτσογράφος του Ριζοσπάστη, Ιάκωβος Βάης, ο οποίος μιλώντας για την τέχνη της γελοιογραφίας  τόνισε ότι είναι ένα λαϊκό μέσο που μπορεί να διαχυθεί στον κόσμο γρήγορα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η κοινωνία είναι αυτή που δείχνει στον δημιουργό τι θέλει από το έργο του.

Παράλληλα,  δήλωσε  χαρούμενος για την συμμετοχή του στην Έκθεση και ευχήθηκε ο θεσμός αυτός να ξεπεράσει τα 100 χρόνια.

Στο χώρο της έκθεσης οι επισκέπτες είχαν και την ευκαιρία να δουν το αφιέρωμα στην Γελοιογραφία του Αζερμπαϊτζάν και στην Ευρωπαϊκή Λέσχη Γελοιογραφίας.

«Πέρασαν είκοσι χρόνια από τότε που μια ομάδα ανθρώπων με αγάπη για τη γελοιογραφία και με όραμα να κάνουν την έκθεση αυτή πανελλαδικό θεσμό, ξεκίνησαν το ταξίδι στον κόσμο της σάτιρας, φιλοξενώντας σημαντικούς Έλληνες και ξένους εκπροσώπους αυτής της τέχνης. Πλάι σε αυτούς εκτέθηκαν χιλιάδες σκίτσα από ερασιτέχνες γελοιογράφους και πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες. Σήμερα η φήμη της έκθεσης έχει ξεπεράσει τα σύνορα του Νομού και της χώρας και έχει αποτυπωθεί στον χάρτη της Ευρωπαϊκής γελοιογραφίας» ανέφερε μεταξύ άλλων η Δήμαρχος Λεβαδέων, Γιώτα Πούλου.

Και πρόσθεσε: «Ο Δήμος Λεβαδέων στέκεται αρωγός στο θεσμό που επιμένει να παρουσιάζει κάθε χρόνο ένα πανόραμα δημιουργικότητας, κριτικής και ελεύθερης έκφρασης».

Η κ. Πούλου ευχαρίστησε όσους «εμπνέουν, διοργανώνουν. εργάζονται, στηρίζουν και επισκέπτονται την έκθεση γελοιογραφίας του Λαφυστίου» και συμπλήρωσε: «Η 20η έκθεση γελοιογραφίας συνδιοργανώνεται από το Δήμο Λεβαδέων, την Τοπική Κοινότητα και το Μορφωτικό Σύλλογο Λαφυστίου» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πρόεδρος της ΤΚ Γιώργο Μάρκου και τον γελοιογράφο Γιάννη Γερούλια που έχει καθοριστική συμβολή στην διατήρηση και συνέχιση της έκθεσης τον οποίο αποκάλεσε και «ψυχή» της διοργάνωσης με τον ίδιο να κρατά… αποστάσεις αφού όπως τόνισε με όλα αυτά που συμβαίνουν είναι πολύ πιθανό να έχουμε και φορολόγηση… ψυχών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για άλλη μια χρονιά έκαναν αισθητή την παρουσία τους τόσο με τα έργα τους όσο και με τις απόψεις τους για τον ρόλο της γελοιογραφίας σήμερα, ο ΤΣΙΜΠ (κατά κόσμο Θανάσης Τσιμπερδώνης) και ο Soter (Σωτήρης Τασιόπουλος) οι οποίοι δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις πρέπει να έχουν τη στήριξη όλων.

laf3 laf6 laf5 laf4 laf7 laf1