Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων απασχόλησε για άλλη μια φορά τους δημάρχους της Στερεάς

Κοινοποίηση στα Social Media

H σύσταση και οργάνωση νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και η διατύπωση βελτιωτικών προτάσεων απασχόλησε στην διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων στην οποία είχαν προσκληθεί όλοι οι δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας

“Ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα όπως είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων οφείλουμε όλοι μας να το αντιμετωπίσουμε με την απαιτούμενη σοβαρότητα και προσοχή και να προτείνουμε ουσιαστικές βελτιώσεις, που θα δίνουν λύσεις και δεν θα δημιουργούν νέα προβλήματα”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος.

Στη συνέχεια ο κ. Υπερήφανος αναφέρθηκε στην συνάντηση εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δήμου Ορχομενού την Δευτέρα 9 Μαϊου, μεταξύ των μελών της επιτροπής της ΠΕΔ, που συστάθηκε  με σκοπό την ενδελεχή εξέταση του σχεδίου νόμου και την κατάθεση προτάσεων βελτίωσής του.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Λουκάς Υπερήφανος, ο Δήμαρχος Δελφών Θανάσης  Παναγιωτόπουλος, ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, η Δήμαρχος Λεβαδέων, Γιώτα Πούλου και ο Δήμαρχος Σκύρου Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης.

“Πραγματοποιήθηκε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση εργασίας στα γραφεία του Δήμου Ορχομενού και καταλήξαμε στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την πρόταση της ΠΕΔ στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου, ενώ αποφασίστηκε από κοινού και ζητήθηκε από τον κ. Χατζηγιαννάκη, ο οποίος είναι νομικός και γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, η διατύπωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης με συγκεκριμένες πια βελτιώσεις επί του κειμένου, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Υπερήφανος..

Ακολούθως ο  Χατζηγιαννάκης παρουσίαζε την σχετική εισήγηση με στόχο η ΠΕΔ να ενώσει και όχι να διχάσει.

“Θα πρέπει να προασπίσουμε το αυτοδιοίκητο των Δήμων προτείνοντας βελτιώσεις επί του νομοσχεδίου και όχι κρατώντας εμμονική στάση και ζητώντας την κατάργησή του», ανέφερε χαρακτηριστικά και παρουσίασε την πλήρως εμπεριστατωμένη πρότασή του, η οποία εμπεριείχε 57 βελτιωτικές παρατηρήσεις.

Στη συνέχεια και αφού οι συμμετέχοντες έλαβαν γνώση της απόφασης της ΚΕΔΕ για το ζήτημα, αποφασίστηκε ομόφωνα η υποστήριξη αυτής και αν γίνει σεβαστό το αίτημα για παράταση ενός μήνα, η ΠΕΔ να προχωρήσει στην κατάθεση βελτιωτικών προτάσεων επί του σχεδίου νόμου, προς την ΚΕΔΕ.

Η απόφαση της ΚΕΔΕ, την οποία υποστήριξε ομόφωνα το Δ.Σ. της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, αναφέρει τα εξής: “Το ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητά παράταση της διαβούλευσης τουλάχιστον για ένα μήνα, στη διάρκεια το οποίου η ΚΕΔΕ θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία μεταξύ των άλλων θα περιέχει προβλέψεις που θα προστατεύουν το αυτοδιοίκητο των δήμων στην άσκηση της αρμοδιότητας διαχείρισης των απορριμμάτων, και θα περιλαμβάνουν εξειδίκευση με χωρικές προτάσεις και οικονομικούς και κοινωνικούς όρους. Τουτέστιν, να ορίζεται ανώτατη τιμή ανά τόνο για το κόστος διαχείρισης, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,5% του ακαθάριστου περιφερειακού εισοδήματος”.