Με επιτυχία η εκπαιδευτική αποστολή στην Ιταλία από το Επιμελητήριο Βοιωτίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ 2015

Κοινοποίηση στα Social Media

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική αποστολή στην Ιταλία, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Βοιωτίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + 2015, με βάση το σχέδιο “Διασφάλιση και Στήριξη των αγροτικών τροφίμων μέσω βελτίωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας (agro-logistics)”.

Στην αποστολή που πραγματοποιήθηκε από 8 έως 21 Απριλίου, στην ευρύτερη περιφέρεια της Emilia-Romagna της Ιταλίας (Ρώμη, Ρίμινι, Μπολόνια) συμμετείχαν 20 επιχειρηματίες και εργαζόμενοι του αγροτοδιατροφικού κλάδου της τοπικής οικονομίας.

“Στόχος του σχεδίου είναι η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης στην Βοιωτία, μέσω της γνωριμίας των τοπικών παραγωγών με μεθόδους και τρόπους διαχείρισης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, παραγωγής και διακίνησης τροφίμων και ποτών, που επιτυχημένα υλοποιούνται σε χώρες εκτός Ελλάδας”, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΕΠ Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης και συμπλήρωσε: “Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων στην γειτονική χώρα, οι οποίες ενδεικτικά είχαν σαν αντικείμενο την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου, την καλλιέργεια δημητριακών και την παραγωγή ζυμαρικών, την καλλιέργεια αμπελιών και την οινοποιία, την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και την τυποποίηση τους, την λειτουργία θερμοκηπίων και φυτωρίων, την κτηνοτροφία, την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων κρεατοπαραγωγής, τον αγροτουρισμό και άλλα”.

Να σημειωθεί πως οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις αυτές παράγουν τα προϊόντα τους τηρώντας τα κοινοτικά πρότυπα βιολογικής καλλιέργειας και παραγωγής τροφίμων, γεγονός που προσδίνει υψηλή προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η συνολική ανάδειξη της τοπικής περιφέρειας, ως προτύπου αειφόρου ανάπτυξης και αρμονικού συνδυασμού ποικίλων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.

Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας στις μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής τροφίμων σε συνδυασμό πάντα με τον προσήκοντα σεβασμό στην παράδοση. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το κεντρικό σύνθημα, το οποίο έχει υιοθετήσει μια εξωστρεφής επιχείρηση βιολογικών ζυμαρικών, με τίτλο «η παράδοση είναι επανάσταση» (the tradition is revolution) ενώ εντυπωσιακή είναι η ανάπτυξη των συνεργατικών δικτύων, είτε στο πλαίσιο συνεταιριστικών οργανώσεων, είτε ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Οι συμμετέχοντες είχαν ακόμη την δυνατότητα να επισκεφτούν την εταιρία Prober, επιστημονικό φορέα, θυγατρικό της Federazione Italiana Agricoltoura Biologica e Biodinamika, δηλαδή της ομοσπονδίας των ιταλικών βιολογικών αγροτικών επιχειρήσεων, η οποία έχει ενταγμένους στην δύναμη τους το 95% των βιοκαλλιεργητών της Ιταλίας.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η ανάλυση της αγοράς βιολογικών προϊόντων και

προκάλεσε εντύπωση η παρουσίαση της βιοδυναμικής καλλιέργειας, η οποία όπως επεσήμανε ο κ. Αγνιάδης ίσως αποτελεί το επόμενο στάδιο της βιοκαλλιέργειας και αντιμετωπίζει την αγροτική παραγωγή, γεωργική και κτηνοτροφική, καθώς και την παραγωγή τροφίμων με μια εντελώς ολιστική προσέγγιση.

ep02