Ομιλία του Γ. Καράμπελα στην ημερίδα της ΔΕΠΟΔΑΘ

Κοινοποίηση στα Social Media

karampelasΤην Τετάρτη 23/01/13 ο βουλευτής Βοιωτίας της Ν.Δ. Γιάννης Καράμπελας παραβρέθηξε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Διαδημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος και Οργάνωσης Διαχείρισης Απορριμμάτων Θήβας Α.Ε. στο συνεδριακό κέντρο της Θήβας με θέμα: “Ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη 2η Διαχειριστική Ενότητα της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας”.

«Θα ήθελα να συγχαρώ την Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. Α.Ε. για την πρωτοβουλία της πραγματοποίησης μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συζήτησης καθώς και για το γεγονός του ότι πρόκειται για την πρώτη Διαχειριστική Ενότητα στην Ελλάδα που εξασφάλισε 100% δημόσια χρηματοδότηση για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.).

Ήδη στον ΧΥΤΑ Θήβας απασχολούνται 63 άτομα που έχει ως αποτέλεσμα να κατατάσσεται ανάμεσα στους αρτιότερους πανελλαδικά», σημείωσε μεταξύ άλλων

Η ομιλία του κ. Καράμπελα έχει ως εξής:

Ημερίδες σαν τη σημερινή κρίνονται απαραίτητες, αφού ο τομέας της διαχείρισης αποβλήτων είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας.

Κακή διαχείριση ή απουσία της, σημαίνει υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος άρα και υποβάθμιση της περιοχής που μας φιλοξενεί. Του ίδιου μας του οίκου.

Σε εποχές δύσκολες οικονομικά, είναι σημαντικό να μην γίνονται εκπτώσεις σ’ αυτό τον τομέα γιατί είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια.

Είναι η παρακαταθήκη που θα αφήσουμε στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές.

Αναφορικά με τον νομό μας, θεωρώ πως είμαστε προνομιούχοι αφού λειτουργούν ΧΥΤΑ  κοντά στις δυο μεγάλες πόλεις μας. Την Θήβα και τη Λιβαδειά.

Οπότε σε ένα μεγάλο βαθμό έχουμε εξασφαλίσει τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε χώρους ελεγχόμενους, σε αντίθεση με πολλές περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα που υποφέρουν από εκατοντάδες παράνομες χωματερές.

Βέβαια να σημειώσω πως δεν αρκεί απλώς να υπάρχουν οι προδιαγραφές για περιβαλλοντικά αποδεκτή υγειονομική ταφή. Πρέπει να ακολουθούνται και στην πράξη.

Επίσης όλοι μας γνωρίζουμε πως η ταφή των στερεών αποβλήτων σε ΧΥΤΑ είναι ο λιγότερο επιθυμητός τρόπος χρηστής διαχείρισής τους.

Οπότε θεωρώ πως η αποψινή συζήτηση θα πρέπει να εστιάσει προς την κατεύθυνση προτάσεων που θα έχουν ως στόχο εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης.

Αναφέρομαι φυσικά στην ελαχιστοποίηση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

Στα δύο πρώτα σημαντικό ρόλο παίζει η ενημέρωση του πολίτη.

Ακόμα κι αν έχει εξασφαλιστεί ο καλύτερος και πιο σύγχρονος σχεδιασμός για μια αειφόρο διαχείριση των αποβλήτων, χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη είναι μαθηματικά βέβαιο πως δεν θα έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μια από τις δράσεις της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. είναι να φροντίζει για την περιβαλλοντική εκπαίδευση της νέας γενιάς μέσα από συχνές επισκέψεις σε σχολεία της περιοχής.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να χαιρετιστεί και ν’ αποτελέσει οδηγό για περαιτέρω εντατικοποίηση δράσεων με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Σε ότι αφορά την ανακύκλωση, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κάθε χρόνο παρατηρείται μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ της Θήβας.

Αυτό πιστώνεται στον καλό σχεδιασμό και στην επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης, με προμήθεια επιπλέον μπλε κάδων ανακύκλωσης και με ένταξη κάδων κομματοποίησης στο πρόγραμμα.

Η κομματοποίηση μάλιστα συντελεί στην ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων και μπορεί να επιφέρει μείωση στα οικιακά απόβλητα ως και 35%.

Σαν προσωπική παρατήρηση, θεωρώ πως η δημιουργία σταθμών ανακύκλωσης με υποδοχές για κάθε υλικό ξεχωριστά θα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική αφού η μισή επιτυχία των προγραμμάτων ανακύκλωσης εξασφαλίζεται από την διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή.

Ακόμη θα ήθελα να αναφερθώ στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων η κατασκευή της οποίας εντάχθηκε πρόσφατα σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από καμία μερίδα της τοπικής κοινωνίας.

Εκτίμησή μου είναι ότι θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των αστικών αποβλήτων της περιοχής για δύο λόγους.

Πρώτον, θα εξασφαλίσει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ΧΥΤΑ αφού από τη συνολική ποσότητα των αποβλήτων που θα δέχονται επεξεργασία, μόνο ένα μικρό ποσοστό θα οδηγείται σε ταφή.

Συνεπώς δεν θα προκύπτει κάθε λίγα χρόνια ζήτημα εύρεσης χώρου για επέκταση του υπάρχοντος ή και κατασκευή νέου ΧΥΤΑ.

Και δεύτερον, θα υπάρχει μια σημαντική παραγωγή βιοαερίου άρα και ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν εκατοντάδες ανάλογες μονάδες από τις οποίες ηλεκτροδοτούνται χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ σε χώρες όπως Σουηδία, Ελβετία και Γερμανία το βιοαέριο χρησιμοποιείται και ως καύσιμο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ολοκληρώνοντας, ελπίζω σήμερα να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση και να διατυπωθούν ενδιαφέρουσες απόψεις κι εύχομαι ανάλογες πρωτοβουλίες να γίνουν θεσμός.

Με την ανταλλαγή και ανάλυση προτάσεων μπορεί να επιτευχθεί η λήψη των βέλτιστων επιλογών.