Καταστροφικό έτος για τους εργαζόμενους θα είναι το 2013, τόνισε από τη Λιβαδειά ο Αλέξης Μητρόπουλος

Κοινοποίηση στα Social Media

mitrolivΓια τις εργασιακές σχέσεις και  συνταξιοδοτικό όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων μίλησε στη Λιβαδειά ο καθηγητής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξης Μητρόπουλος σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Εργατικο Κέντρο και η ΕΛΜΕ Βοιωτίας.

«Αρχίζουν πλέον να εφαρμόζονται τα μέτρα του τρίτου μνημονίου και ειδικότερα του νόμου 4093. Έχουμε συλλογικές συμβάσεις που αδρανοποιούνται, που παύουν να ισχύουν και το σημαντικότερο γεγονός του 2013 θα είναι η λήξη της μετενέργειας, όλων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας το Μάρτιο καθώς και η δυνατότητα της κυβέρνησης που ψηφίστηκε πρόσφατα να ορίζει κατ΄ έτος τον κατώτατο μισθό παίρνοντας το δικαίωμα από τη ΓΣΕΕ που πλέον απαγορεύεται να διαπραγματεύεται μισθολογικά ζητήματα», επεσήμανε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Μητρόπουλος.

Και συμπλήρωσε: «Από 1 Απριλίου 2013 και κάθε Απρίλιο όσο ισχύει το δημοσιονομικό πρόγραμμα η κυβέρνηση θα αποφασίζει αν θα κατέβει και άλλο ο κατώτατες μισθός και όπως όλοι γνωρίζουν ότι επειδή το σύστημα στη χώρας μας είναι κατωτατοκεντιρκό δηλαδή επιδόματα και άλλες αποδοχές εξαρτώνται και προσδιορίζονται σε σχέση με το κατώτατο μισθό πάμε τα επόμενα χρόνια σε μια καθίζηση όλων των μισθών  του πολύπαθου ιδιωτικού τομέα.

Το 2013 θα είναι έτος κόλαση για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα».

Οι επιπτώσεις από αυτό σύμφωνα με τον Α. Μητρόπουλο θα είναι πολύπλευρές με δυσάρεστα για όλους αποτελέσματα.

«Μεγάλο θα είναι το σοκ που θα υποστούν τα τρία εκατομμύρια των συνταξιούχων που με το νόμο δεν θα πάρουν δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων. Αυτό θα στερήσει από τη  αγορά 2,5 έως 3 δις ευρώ. Κατά συνέπεια θα λείψουν από τα ταμεία εισφορές, θα λείψουν εισοδήματα από τους δικαιούχους αλλά και θα λείψουν με τον βίαιο αυτό τρόπο εισοδήματα και από την αγορά που στενάζει, που εκπαραθυρώνει ανθρώπους και οδηγεί δυστυχώς αρκετούς σε απονενοημένες κινήσεις», πρόσθεσε.

Επίσης ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε ότι η απήχηση σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα των επισκέψεων του Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ είναι θετική  ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων.

Τόνισε δε ότι «το καταστροφικό μνημόνιο δεν μπορεί να περπατήσει περεταίρω» και πως «όλοι έχουν πλέον πιστεί ότι δεν μπορούμε να προσχωρήσουμε έτσι, δεν μπορεί να προχωρήσει η πατρίδα μας με 4,5 ύφεση το 2013, με τραγικά αδιέξοδα και με ρήτρα βουλγαροποίησης των ελλήνων».

Ακόμα επεσήμανε ότι αποδείχθηκε πως «το μνημόνιο ήταν καταστροφική και αντεθνική επιλογή» και σημείωσε: «Έστειλα ήδη επιστολή στον Νομικό Συμβούλιο του κράτους και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους καλώ να μην υπογραφούν οι γνωμοδοτήσεις όπου απεμπολείται η εθνική κυριαρχία και επιτρέπετε κατάσχεση κατά όλων των περιουσιακών στοιχείων για να πάρουμε τη μεγάλη δόση».

Και κατέληξε: «Πρέπει με συνεννόηση σε κάθε περίπτωση με την καταγγελία του μνημονίου και εκτός μνημονίου και με τη σθεναρή διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης για να μη δημιουργηθούν προβλήματα ροής στον τόπο μας να κάνουμε μια άλλη διαπραγμάτευση για να μπει μπροστά ο τόπος. Έτσι όπως κυβερνιόμαστε τώρα πεποίθηση του ΣΥΡΙΖΑ και δική μου είναι ότι δεν μπορεί να προχωρήσει ο περήφανος λαός της πατρίδας μας».