Δράσεις από την ΕΑΕ και το Παράρτημα Λιβαδειάς κατά του καπνίσματος

Κοινοποίηση στα Social Media

Με μεγάλο ενδιαφέρον και επιτυχία πραγματοποιήθηκε παρουσία ων αρχών και πλήθους πολιτών η εκδήλωση με θέμα “Οι βλαπτικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία”.

Την ημερίδα διοργάνωσαν η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και το παράρτημα Λιβαδειάς στο συνεδριακό κέντρο “Χ. Παλαιολόγος”

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις παρεμβάσεις του Προέδρου ΕΑΕ Ευάγγελου Φιλόπουλου και της Προέδρου του Παραρτήματος Λιβαδειάς Στέλλας Ταπανλή.

Στη συνέχεια ακούστηκαν οι εισηγήσεις για το κάπνισμα και τις επιδράσεις στο αναπνευστικό από τον Πνευμονολόγο και υπεύθυνο του Κέντρου Διακοπής καπνίσματος ΕΑΕ Λιβαδειάς Λάζαρος Παπαγεωργίου, για τις βλαπτικές επιδράσεις στην καρδιά και το κυκλοφοριακό, από τον ειδικό Καρδιολόγο Νικόλαο Κελέρμενο, για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στη γυναίκα και το παιδί αλλά και τις πολιτικές παρεμβάσεις προφύλαξης του γενικού πληθυσμού από τον ΓΓ της ΕΑΕ και Νευροχειρουργό Νικόλαο Κορδιολή και για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καπνίσματος από τον Πνευμονολόγο Δημήτριο Θεόφιλο.

“Το θέμα της εκδήλωσης έχει να κάνει με τις βλαπτικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία αλλά και οι νέες μεθόδους οι οποίες χρησιμοποιούνται για να μπορέσουν οι άνθρωποι να κόψουν το κάπνισμα”, τόνισε μεταξύ άλλων η Σ. Ταπανλή και πρόσθεσε: “Ενημερώνουμε τον κόσμο για το πως μπορεί κάποιος και με ποιον να κόψει αυτή την πολύ επιβλαβή συνήθεια η οποία οδηγεί και σε ασθένειες και σε πολλά άλλα προβλήματα που χαλάνε την ποιότητα ζωής”.

Όπως σημείωσε αρκετοί δεν είναι εύκολο να αποδεχτούν όσα λένε οι γιατροί για την εξέλιξη του πάθους αυτού διότι δεν είναι ευχάριστη.

Με το κάπνισμα όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά χάνεται η ελευθερία και η αξιοπρέπεια αφού επικρατεί η εξάρτηση από ένα άψυχο και επιβλαβές αντικείμενο

“Εμείς ελπίζουμε ότι τελικά θα κερδίσουμε το στοίχημα που έχουμε βάλει, Στις εγκαταστάσεις του Παραρτήματος Λιβαδειάς της ΕΑΕ έχουμε και κέντρο διακοπής καπνίσματος που λειτουργεί με επιτυχία. Εκεί προσφέρει τις υπηρεσίες του ο πνευμονολόγος Λάζαρος Παπαγεωργίου μαζί με την κυρία Κονδυλία Κουρούτη την ψυχολόγο εντελώς δωρεάν και καλούμε όσους θέλουν να κόψουν αυτή την άσχημη συνήθεια να έρθουν να μας επισκεφθούν και να ενημερωθούν σχετικά. Μέχρι στιγμής υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και συμμετοχή με λίστα αναμονής ενώ ήδη αρκετοί είναι αυτοί που έχουν δει θετικά αποτελέσματα. Η ελπίδα είναι αυτή που κρατάει τη ζωή, δίνει ανάσα στη ζωή μας”, είπε η κ. Ταπανλή.

Κλείνοντας τόνισε οτι οι αρμόδιοι πρέπει να φροντίσουν να εφαρμοστεί επιτέλους η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και θύμισε για ακόμα μια φορά οτι το μήνυμα που εκπέμπει η η ΕΑΕ είναι “αισιοδοξία και ελπίδα για ζωή με ποιότητα”.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕ κ. Φιλόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων οτι υπάρχει μία σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τον αντικαπνιστικό αγώνα και οτι οι έλληνες σιγά-σιγά εγκαταλείπουν το κάπνισμα.

“Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας γιατί το κάπνισμα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα καρκινογόνος παράγοντας, είναι μια βασική αιτία πρόωρων θανάτων. Οφείλουμε λοιπόν να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να βοηθήσουμε τον κόσμο να κόψει αυτή την κακή συνήθεια και πάνω απ’ όλα να βοηθήσουμε τη νεολαία να μην αρχίσει το κάπνισμα. Καλούμε όλους πολίτες σε αυτόν τον ωραίο καλό αγώνα για το ευ ζην”, είπε ο Ε. Φιλόπουλος.

Επίσης έκανε γνωστό οτι σύμφωνα με πρόφατα στοιχεία έχει ελαττωθεί η συχνότητα του καπνίσματος.

“Κάποτε ξεπερνούσε το 50% του πληθυσμού, τώρα έχει πέσει στο 38 και με τα τελευταία δεδομένα φαίνεται να πλησιάζει τα 30 αν όχι χαμηλότερα και αυτή είναι μια εξέλιξη που πραγματικά μας ικανοποιεί. Οι ερμηνείες που δίνονται αφορούν στη συνειδητοποίηση των συνεπειών του καπνίσματος αλλά και στην οικονομική κρίση δεδομένου οτι το κόστος του τσιγάρου είναι ακριβό. Υπάρχει επίσης και μια τελευταία μόδα που είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε αντίθετοι, ναι μεν έχει λιγότερες τοξικές ουσίες αλλά εθίζει τον κόσμο στη νικοτίνη και ο εθισμός οδηγεί ξανά στη χρήση του τσιγάρου”, τόνισε και κατάληξε ζητώντας από την πολιτεία να φροντίσει για την εφαρμογή του νόμου σε ό,τι αφορά το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.

ad02 ad03 ad04 ad05 ad06