Μια Λιβαδείτικη βραδιά στον Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαδείας

Κοινοποίηση στα Social Media

Ο Μορφωτικός Σύλλογος της πόλης μας διοργάνωσε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου μια βραδιά αφιερωμένη σε τέσσερις κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες του τόπου μας. Συνεχίζοντας την ανάδειξη και αξιοποίηση του παρελθόντος της πόλης μας αλλά και υπηρετώντας τον πνευματικό πολιτισμό με όλες του τις δυνάμεις ο Μορφωτικός Σύλλογος της πόλης μας αφιέρωσε, για μία ακόμη φορά, μία εκδήλωση σε τέσσερις άγνωστους στους περισσότερους συμπολίτες μας πνευματικούς δημιουργούς, οι οποίοι με τα έργα και τη δράση τους κατέγραψαν  τα μηνύματα των καιρών τους,  ανέδειξαν τη χώρα μας στα πέρατα του κόσμου, προώθησαν την τέχνη και την επιστήμη, ξεσήκωσαν πνευματικές και όχι μόνο επαναστάσεις, υπηρέτησαν τον άνθρωπο, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

Η βραδιά στην έναρξή της πλαισιώθηκε με ένα ιδιαίτερο μουσικό ακρόαμα από τους συμπολίτες μας κ. Λουκά Μαρλάση και κ. Μαρία Παγάνη, οι οποίοι με τη μουσική και τα τραγούδια τους ξεσήκωσαν το κοινό και το παρέσυραν σε ένα νοσταλγικό ταξίδι ψυχής, τέχνης και πολιτισμού.

Στο ίδιο κλίμα ακολούθησαν και οι ομιλητές. Η Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Άννα Νικολάου, μίλησε για τον Κωνσταντίνο Τριανταφύλλη(1831 – 1913)τον Λεβαδέα, όπως ήθελε να ονομάζεται, τον φιλόλογο, τον ποιητή, το δημοσιογράφο, τον υπερασπιστή των ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό, ο οποίος έζησε και έδρασε στην Ιταλία και τιμήθηκε και εκεί και στην Ελλάδα για τη δράση του.

Η φιλόλογος κ. Μαρία Καρούζου μίλησε για τον Πέτρο Ζητουνιάτη (1875-1909), τον πολυτάλαντο κριτικό, ποιητή, δημοσιογράφο και αγωνιστή υπέρ του αλύτρωτου Ελληνισμού. Η ζωή του υπήρξε σύντομη αλλά η δράση του στην Ελλάδα και στο Παρίσι ήταν εντατική και πολύπλευρη. Η πνευματική Ελλάδα και η Λιβαδειά αναδείχθηκαν χάρη σε αυτό το άξιο τέκνο τους και τα ελληνικά ζητήματα βρήκαν στο πρόσωπό του έναν ικανό υπερασπιστή.

Ακολούθως η φιλόλογος κ. Σοφία Μπαδήλα μίλησε για τον Κώστα Μουρίκη ή Γραικό (1895-1976), τον γιατρό, τον ποιητή, τον κριτικό λογοτεχνίας, το ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρο του Συλλόγου «Λάμπρος Κατσώνης», που σημαία της δράσης του είχε πάντοτε την αγάπη για τον άνθρωπο και τη μεγαλύτερη αγάπη για τον ελληνισμό.

Τη βραδιά έκλεισε ο Γραμματέας του Συλλόγου κ. Γεώργιος Κωσταγιάννης, ο οποίος μίλησε για τον Τίμο Μωραΐτη (1921-2006), τον άγνωστο στους περισσότερους σεμνό δημιουργό, τον αγωνιστή του Ελληνοϊταλικού πολέμου, που συνέχισε να αγωνίζεται για την ελευθερία στο αντάρτικο της Ρούμελης, τον δημοσιογράφο, τον ποιητή, του οποίου το «Εμβατήριο» είχε την τύχη και να μελοποιηθεί αλλά και να ανέβει σε θεατρική παράσταση από ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου. Συγκινητική ήταν η παρουσία του ανιψιού του ποιητή και γνωστού εμπόρου της πόλης μας κ. Στυλιανού Μωραΐτη, που ήρθε να αποτίσει φόρο τιμής στο μεγάλο δημιουργό.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος ευχαριστεί για τη συμπαράστασή τους στο έργο του τους φίλους του, τους συνεργάτες του, την Πολιτιστική Εταιρεία «Το Μαρτυρικό Δίστομο και οι 218 σφαγιασθέντες», τον Λαογραφικό Σύλλογο «Το Γαϊτανάκι», την «Εστία Μητέρας» και τον Σύλλογο Πελοποννησίων και ανανεώνει με όλους τη συνάντησή του σύντομα σε ένα ακόμη πνευματικό συμπόσιο.

mor2