Να διευκολύνει Δελφούς και Αμφίκλεια για την εναπόθεση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ αποφάσισε το Δ.Σ. Λεβαδέων

Κοινοποίηση στα Social Media

Θετικά ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων για την εναπόθεση στον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς απορριμμάτων των Δελφών και του Χρισσού λαμβάνοντας υπόψη την ιστορικότητα της πόλης Δελφών και την διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας καθώς και το 50% Ελάτειας και Αμφίκλειας μια περιοχής με την οποία θα υπάρξει συνεργασία στο θέμα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων βάση του σχεδίου που έχει κατατεθεί.

Για το συγκεκριμένο θέμα είχε προηγηθεί και σχετική ομόφωνη απόφαση της ΔΕΠΟΔΑΛ που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ δεδομένου οτι υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση για την μεταφορά των απορριμμάτων για τα οποία μεν προηγούμενες συμβάσεις κατέληγαν στην περιοχή της Λαμίας

“Έχει γίνει ήδη μια συζήτηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων για το θέμα αυτό δεδομένου ότι υπάρχει ΚΥΑ στην κατεύθυνση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε σχέση και με τα πρόστιμα που επιβάλλονται συνεχώς στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκε να συμβάλει και η ΔΕΠΟΔΑΛ με τις υποδομές που έχει στο ζήτημα της διαχείρισης κάποιων ποσοτήτων απορριμμάτων. Αυτές οι ποσότητες έχουν να κάνουν με τους όμορους δήμους και πιο συγκεκριμένα με τον Δήμο Αμφίκλειας -Ελάτειας όπου πρέπει να παραλάβει ο ΥΧΤΑ το 50% των ποσοτήτων των παραγόμενων απορριμμάτων και των Δελφών”, σημείωσε η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου και συμπλήρωσε: “Η ΔΕΠΟΔΑΛ αποφάσισε ομόφωνα γι΄ αυτό με συγκεκριμένο σκεπτικό. Ο Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας  είναι ο μελλοντικός μας εταίρος γιατί έχουμε από κοινού εκπονήσει το διαδημοτικό πρόγραμμα που έχουμε υποβάλει για το παίζεται της περιφέρειας και είμαστε στην κατεύθυνση να διαχειριστούμε από κοινού με την αρχή της εγγύτητας που προβλέπεται από τον εθνικό σχεδιασμό των απορριμμάτων . Όσον αφορά στο Δήμο Δελφών η άποψη είναι ότι αφού έχουμε την δυνατότητα μπορούμε να διευκολύνουμε τον γειτονικό δήμο που διεκδικεί να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο να δεχθούμε την εναπόθεση στο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς τα απορρίμματα”.

Προς την ίδια κατεύθυνσης κινήθηκαν ο Νώντας Κοτσικώνας, ο Γιώργος Ζιώγας και ο Θεόδωρος Θεοδώρου ενώ διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Κώστας Σωτηρόπουλος.

“Δεν έχουμε αντίρρηση τις υποδομές που διαθέτουμε να τις χρησιμοποιήσουν και οι όμοροι δήμοι δεδομένο ότι αντικειμενικά έχουν πρόβλημα ώστε ούτε πρόστιμα να πέφτουν ούτε τα σκουπίδια να διαχέονται ανεξάρτητα”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ν. Κοτσικώνας. Παράλληλα όμως για το κύτταρο του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς που όλοι ξέρουμε με τι δαπάνες και τι κόπο έγινε αλλά και τι επιπτώσεις για το ευρύτερο και στενό περιβάλλον υπάρχουν πρέπει να λάβουμε υπόψη τη βιωσιμότητά του”.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε οτι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και φυσικά η χρηματοδότηση να γίνει το επόμενο βήμα που θα είναι και πιο σύγχρονο μέσω του σχεδίου που έχει κατατεθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο Γιώργος Ζιώγας δήλωσε μεταξύ άλλων: “Για μία ακόμα φορά εμείς πληρώνουμε το μάρμαρο. Οι δήμοι που δεν θέλανε εκεί τα σκουπίδια τόσα χρόνια παρόλο που υπήρχανε προγράμματα και κονδύλια δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Κάποιοι άλλοι όμως που προχώρησαν και έφτιαξαν τις υποδομές τους καλούνται σήμερα να επιτρέψουν την εκμετάλλευση και από τους οι υπόλοιπους.  Εμείς ωστόσο στο πλαίσιο της καλής θέλησης δεχτήκαμε να δεχτούμε τα απορρίμματα από τους Δελφούς και το Δήμο Αμφίκλειας. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε και όχι να δημιουργήσουμε πρόσθετα προβλήματα κυρίως για τους Δελφούς και στην διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης”.

Υπέρ της διευκόλυνσης των δύο γειτονικών δήμων τάχθηκε ο Θ. Θεόδωρου λέγοντας οτι “εφόσον έχουμε την δυνατότητα μπορούμε να δεχθούμε τα απορρίμματα στις συγκεκριμένες ποσότητες και να διευκολύνουμε τους γειτονικούς μας δήμους”

Αντίθετα ο Κώστας Σωτηρόπουλος τόνισε: “Την εποχή που υπήρχαν τα κονδύλια ο Δήμος Δελφών δεν εντάχθηκε σε κανένα σχέδιο και δεν ανέπτυξε καμία στρατηγική για τη διαχείριση των απορριμμάτων του και τώρα έρχονται αυτές οι αποφάσεις με την  Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι καταπέλτης και καταλογίζει πρόστιμα. Η Λιβαδειά όμως κατάφερε να δημιουργήσει τις υποδομές και ερχόμαστε τώρα να βάλουμε πλάτη και δεχόμαστε τα απορρίμματα των Δελφών και της Ελάτειας. Υπάρχει πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του δικού μας ΧΥΤΑ και αυτό πρέπει να το προσέξουμε και γι΄ αυτόν τον λόγο η δική μας παράταξη ψήφισε λευκό.

dim03dim02dim05dim04