Κουτσούμπας από τη ΛΑΡΚΟ «όχι σε ιδιωτικοποίηση»

Κοινοποίηση στα Social Media

Τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας αλλά και τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής που τις υπονομεύουν, όπως αυτές αποτυπώνονται στην 50χρονη ιστορία της ΛΑΡΚΟ, επισήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,Δημήτρης Κουτσούμπας, στην περιοδεία που πραγματοποίησε πρόσφατα στο εργοστάσιο της επιχείρησης στη Λάρυμνα.

Στα πλαίσια της περιοδείας, συζήτησε με αντιπροσωπείες των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, επισκέφτηκε τους εργαζόμενους στα γραφεία της επιχείρησης ενώ μίλησε σε δεκάδες εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν στην πύλη του εργοστασίου το μεσημέρι στην αλλαγή της βάρδιας.

Στη συζήτηση που είχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τα Διοικητικά Συμβούλια σωματείων εργαζομένων στην επιχείρηση τόνισε ότι «η ΛΑΡΚΟ ούτε πρέπει να κλείσει, ούτε να ιδιωτικοποιηθεί, ούτε να πωληθεί, ανήκει στον εργαζόμενο λαό της χώρας μας». Αναφέρθηκε στις παραγωγικές δυνατότητες της επιχείρησης και συνολικά της χώρας και υπογράμμισε: «Το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στο τι σύστημα υπάρχει, πώς λειτουργεί, ποιος είναι αυτός ο τρόπος παραγωγής, για ποιους δουλεύει. Δουλεύει για τους λίγους, για το μεγάλο κεφάλαιο ή δουλεύει για τους πολλούς, που είναι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι της χώρας μας; Δουλεύει για ένα κράτος σάπιο και διεφθαρμένο, που λέγεται καπιταλιστικό, ή δουλεύει αυτό το κράτος σε όφελος των εργαζομένων, των λαϊκών συμφερόντων; Δουλεύει για τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που έρχονται και παρέρχονται, που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια, που δίνουν διάφορες ψεύτικες ελπίδες και μετά τις ξεχνάνε όταν έρχονται και κάθονται στην καρέκλα της κυβερνητικης εξουσίας, ή ανήκει σε μια εξουσία που πρέπει σε αυτή να είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος λαός, τα λαϊκά στρώματα;».

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης εργαζόμενοι από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, συνταξιούχοι σήμερα που δούλεψαν στο εργοστάσιο και πήραν μέρος στους μεγάλους αγώνες σε προηγούμενες δεκαετίες και κάτοικοι της περιοχής.

Για τις εξελίξεις στην επιχείρηση, ενημέρωσαν τον ΓΓ της ΚΕ και την αντιπροσωπεία του Κόμματος οι πρόεδροι του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, Ανδρέας Κορέτζελος, του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία του Αγίου Ιωάννη, Γιάννης Φουρτάκος και του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία της Εύβοιας, Ξενοφών Αγγελάτος. Υπογράμμισαν πως το ΚΚΕ ανταποκρίνεται σταθερά και με συνέπεια στο κάλεσμα των εργαζομένων και ζήτησαν με παρεμβάσεις στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο να αναδείξει τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της επιχείρησης. Ανάμεσα σε αυτά, έθεσαν ζητήματα όπως της δύσκολης περιόδου που διανύει η ΛΑΡΚΟ λόγω των χαμηλών τιμών του νικελίου, της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος τη μείωση της οποίας ζητά η επιχείρηση, την επιστροφή του ποσού 136 εκατομμυρίων ευρώ των κρατικών ενισχύσεων που αξιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο φόντο αυτό εξυφαίνονταν σχέδια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, με σπάσιμό της σε κομμάτια, και επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων.

kou3Ενιαίος κρατικός φορέας για τον ορυκτό πλούτο

«Οι αντιφάσεις όλων αυτών, είτε κυβερνάνε είτε είναι στη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ είτε είναι σε διοικήσεις άλλων οργανισμών, είναι αντιφάσεις του ίδιου του τρόπου παραγωγής, του ίδιου του συστήματος, που έχει όνομα, είναι ο καπιταλισμός. Που έχει πάνω από όλα τα συμφέροντα λίγων επιχειρηματικών ομίλων», υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για τη θέση του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής: «Η ΛΑΡΚΟ είναι βασικός πυρήνας του μέλλοντος αυτής της χώρας. Όταν εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί δεν σταματάμε σε αυτό. Λέμε ταυτόχρονα ότι πρέπει να γίνει δημόσιος, ενιαίος, κρατικός φορέας για τον ορυκτό πλούτο, που μέσα εκεί, βασικός πυρήνας, να είναι η ΛΑΡΚΟ και το εργοστάσιο της Λάρυμνας. Λέμε ότι πρέπει να οργανωθεί καθετοποιημένη παραγωγή πανελλαδικά για τον ανοξείδωτο χάλυβα και για τα υποπροϊόντα και να αξιοποιηθεί έτσι στην ανάπτυξη της οικονομίας, παίρνοντας παράλληλα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Λέμε ότι μέσα σε όλα αυτά πρωταρχικό και κύριο είναι να εξασφαλιστεί η μόνιμη, η σταθερή δουλειά όλων των εργαζομένων, να μην υπάρχουν από δω κι από κει εργολαβίες, αλλά να γίνουν και νέες προσλήψεις. Αυτό χρειάζεται. Και βεβαίως να υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και επιχειρησιακές, οι οποίες θα ικανοποιούν τα αιτήματα των εργαζομένων, δεν θα παίρνουν πίσω αυτά που έχουν κατακτηθεί με τόνους ιδρώτα και αίματος από αυτόν εδώ το λαό, από αυτούς τους εργαζόμενους».

Υπενθύμισε ότι φέτος η ΛΑΡΚΟ συμπληρώνει 50 χρόνια λειτουργίας, καθώς το εργοστάσιο της Λάρυμνας άρχισε να λειτουργεί το 1966 και τόνισε πως όλα αυτά τα χρόνια οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν όλο τον πλούτο που κατέληξε στα χέρια είτε του ιδιώτη βιομηχάνου είτε του κρατικού μονοπωλίου.

Στο τέλος της συζήτησης εργαζόμενοι προσέφεραν στο Δημήτρη Κουτσούμπα ένα αναμνηστικό φτιαγμένο από το μετάλλευμα που παράγουν.

kou1Συνάντηση με εκπροσώπους της Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με εκπροσώπους της επιχείρησης ο διοικητής,Μιχάλης Ρένεσης, αναφέρθηκε σε μια σειρά προβλήματα που εμφανίζονται με ένταση το τελευταίο διάστημα: Στην τιμή του νικελίου, η οποία καθορίζεται από το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου και σήμερα κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών. Επικαλούμενος τις τιμές αυτές ανέφερε πως η επιχείρηση κινείται στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής. Στην αξίωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της να επιστραφούν τα 136 εκατομμύρια ευρώ που χαρακτηρίζει ως «κρατικές ενισχύσεις». Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη μάλιστα είπε πως «αν ζητηθούν τα χρήματα αυτό σημαίνει κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ». Τέλος, αναφέρθηκε στο «ακριβό ρεύμα» που πληρώνει η ΛΑΡΚΟ και στα χρέη της προς τη ΔΕΗ, που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ κατέχει το 20% των μετοχών της.

Πηγή:902.gr