Σήμα κινδύνου από την ΕΛΑΣ για διαδικτυακές υποκλοπές τραπεζικών στοιχείων

Κοινοποίηση στα Social Media

computer-Την ιδιαίτερη προσοχή των πελατών τραπεζών, που συναλλάσσονται μέσω ίντερνετ με το σύστημα e-banking, εφιστά η αστυνομία, μετά τον εντοπισμό από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, απόπειρας αγνώστων να υποκλέψουν κωδικούς και να μεταφέρουν χρήματα σε δικούς τους λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, οι δράστες χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό, που εγκαθίσταται στους υπολογιστές των χρηστών διαδικτυακών υπηρεσιών internet banking και παγιδεύει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους, με αποτέλεσμα να υφαρπάζει τους κωδικούς ασφαλείας. Έτσι, η συναλλαγή (π.χ. για μεταφορά χρημάτων ή πληρωμή πιστωτικής κάρτας) ολοκληρώνεται από τρίτα πρόσωπα, τα οποία μεταφέρουν σε δικούς τους λογαριασμούς χρηματικά ποσά, χωρίς την έγκριση του δικαιούχου.

Διευκρινίζεται ότι οι παραβιάσεις ή επιθέσεις έχουν εντοπιστεί σε χρήστες υπηρεσιών internet banking και όχι σε υπολογιστικά συστήματα ελληνικών τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει τους πολίτες :

• Να μην συνεχίζουν τη διαδικασία εισαγωγής στην υπηρεσία internet banking, εφόσον παρατηρήσουν διαφορετική λειτουργικότητα από τη συνηθισμένη, και να επικοινωνούν καταρχήν με την τράπεζα ή/και με την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 11012 ή στο 210-6476464.

• Να έχουν ενημερωμένο λογισμικό για προστασία από ιούς και malware.

• Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι ο υπολογιστής τους έχει μολυνθεί από το κακόβουλο λογισμικό να εκτελέσουν ένα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας, προκειμένου να απομακρύνουν το κακόβουλο λογισμικό από τον υπολογιστή τους.

• Να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασης μετά τον καθαρισμό του υπολογιστή από το κακόβουλο λογισμικό.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών σε διεθνές επίπεδο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ