Και μπλόκα… και πλατεία. Οι αγρότες σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό της κυβέρνησης.

Κοινοποίηση στα Social Media

Το πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε και αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια:

Αφορολόγητο στις 12 χιλιάδες κατ άτομο. Στο συγκεκριμένο θέμα «έκανε πίσω» το μπλόκο Νίκαιας το οποίο είχε θέσει ως αίτημα τις 30 χιλιάδες αφορολόγητο αλλά όχι «ατομικό», «οικογενειακά» προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη στην διατύπωση των αιτημάτων.

-Επίσης ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.

-Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια

-Ρύθμιση των κόκκινων δανείων ώστε να μην κατασχεθούν σπίτια.

-Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από 68 μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.

Ομόφωνα αποφάσισαν να κλιμακώνουν τους αποκλεισμούς των εθνικών οδών και  παραδρόμων και την ερχόμενη Παρασκευή κάθοδο στην Αθήνα για συλλαλητήριο και στρατοπέδευση στην πλατεία Συντάγματος επ’ αόριστον.

(Βίντεο από τηλεόραση Θεσσαλία)

Διαφοροποιούνται τα Τέμπη

Μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των αγροτών στα Τέμπη,  δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη της Νίκαιας. Άνοιξαν το μεσημέρι της Κυριακής μετά από 24ωρο αποκλεισμό και διευκόλυναν την αποσυμφόρηση των φορτηγών  μέχρις τις 6 το απόγευμα, οπότε και έκλεισαν ξανά  για 24 ώρες.

Τα μπλόκα της Στερεάς

Επιφυλάξεις διατηρούν οι αγρότες της Στερεάς με τις αποφάσεις της Νίκαιας καθώς εκφράζουν φόβους οτι απέναντι στο ενδεχόμενο μη επιτυχίας του συλλαλητηρίου θα σήμαινε ταυτόχρονα και την αποκλιμάκωση του αγώνα και μάλιστα χωρίς τα βασικά αιτήματα που έχουν θέσει υπόψη της κυβέρνησης για απόσυρση του φορολογικού και ασφαλιστικού, να έχουν ικανοποιηθεί.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις των συντονιστικών επιτροπών σε Ανθήλη, Αταλάντη, Παλιό Λεβέντη, Κάστρο και 90ο χλμ, που αναμένεται να συνεδριάσουν αύριο.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο τα μπλόκα να παραμείνουν και να ενταθούν οι πιέσεις προς την κυβέρνηση με τον επ’ αόριστον αποκλεισμό Εθνικών και παραδρόμων σε παράλληλη σχέση με την κινητοποίηση της Αθήνας.

Η Ανθήλη έκλεισε πάλι τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού όσο και στους παραδρόμους.

Το Κάστρο το μπλόκο άνοιξε για τέσσερις ώρες 18.00-22.00.

Στο 90 το μπλόκο θα ανοίξει την Δευτέρα το πρωϊ στις 10.00. Ανοιχτό είναι το μπλόκο στην Αμφίκλεια.

Πλατεία πάνε και τα Χανιά

Την απόφαση να κατέβουν την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα, γνωστοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας στα Χανιά.

Την Πέμπτη θα επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής με τον Πειραιά και με αγροτικά μηχανήματα σύμφωνα με πληροφορίες.

Γράφει ο Νάσος Γεωργίου