Το 2015 δεν έγιναν προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών στο νοσοκομείο Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Η διαπίστωση για τις σημαντικές ελλείψεις στο νοσοκομείο Λιβαδειάς που καθιστούν -παρά τις προσπάθειες ιατρών και εργαζομένων- επί σειρά ετών αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία του είναι πλέον κοινή και αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο η κατάσταση χειροτερεύει, τα προβλήματα συσσωρεύονται και διογκώνονται και η τοπική κοινωνία ανησυχεί.

Έτσι λοιπόν το θέμα συζητήθηκε για ακόμα μια στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς όπου και αναδείχθηκε η ανάγκη άμεσης στελέχωσης του νοσοκομείο που εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος, ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στερεάς Νέστωρας Αντωνίου, γιατροί και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο καθώς επίσης εκπρόσωποι της εκκλησίας, αυτοδιοικητικοί και φορείς του νομού.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σύλλογος Εργαζομένων και ο πρόεδρός του Κώστας Σταμέλος οι ελλείψεις δεν περιορίζονται μόνο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά ακόμα και σε αναλώσιμα.
Χαρακτηριστικό είναι οτι το φαρμακείο του νοσοκομείου λειτουργεί με την φαρμακοποιό του Νοσοκομείου Θήβας και μια βοηθό φαρμακείου (κενές οργανικές θέσεις 6) για να εξυπηρετήσει τόσο το νοσοκομείο όσο και τους ασθενείς της πρόνοιας και του ΕΟΠΥΥ.
Επίσης δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ οι ιατροί μονήρων ειδικοτήτων όπως πνευμονολόγος, νευρολόγος, Ω.Ρ.Λ. οφθαλμίατρος
Στην Παθολογική κλινική η βραδινή βάρδια απαρτίζεται από μια νοσηλεύτρια ή νοσηλευτή για 40 περίπου ασθενείς ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην Χειρουργική κλινική.
Τα επείγοντα λειτουργούν με 2 νοσηλευτές το βράδυ και εξυπηρετούν όλους τους τομείς εφημερίας ενώ τα εργαστήρια του νοσοκομείου λειτουργούν σχεδόν με προσωπικό ασφαλείας.
Το παιδιατρικό τμήμα λειτουργεί με 4 ιατρούς και αυτό δεν καλύπτει ολόκληρο τον μήνα με εφημερία ίδια κατάσταση και στο αναισθησιολογικό που λειτουργεί με 3 ιατρούς ενώ 2 ιατρούς έχει για την κάλυψη των αναγκών η μαιευτική κλινική.
Μάλιστα όπως καταγγέλλουν “παρ όλες τις παραπάνω ελλείψεις εγκρίνονται μετακινήσεις προσωπικού προς άλλα νοσοκομεία”.
Παράλληλα “το νοσοκομείο αντιμετώπισε το 2015 προβλήματα ελλείψεων σε ορθοπεδικά και χειρουργικά υλικά με αποτέλεσμα να αναβληθούν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία”.
Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Λιβαδειάς τονίζουν: “εκείνο που πραγματικά ζητάμε είναι η ικανοποιητική στελέχωση του νοσοκομείου τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και να εξασφαλιστούν επαρκή κονδύλια για την όσο το δυνατόν αρτιότερη λειτουργία του νοσοκομείου και να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια να λειτουργήσουν καινούργιες κλινικές στο νοσοκομείο όπως για παράδειγμα η παιδιατρική”.
Ο Ν. Θηβαίος από την πλευρά του είπε μεταξύ άλλων οτι καλό θα ήταν να είχε τεθεί το θέμα μετά την τοποθέτηση του νέου Διοικητή, προφανώς για να “κερδίσει” χρόνο δεδομένου οτι ο Διοικητής ούτε κάνει προσλήψεις προσωπικού ούτε δίνει χρήματα για την λειτουργία του νοσοκομείου διότι αυτά είναι αρμοδιότητα της εκάστοτε κυβέρνησης.
Ο Ν. Αντωνίου περιορίστηκε σε μια “έκθεση ιδεών”, καλή μεν αλλά έκθεση, μίλησε γενικά χωρίς να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσαν επιτακτικά (σε οτι αφορά στο νοσοκομείο Λιβαδειάς) οι γιατροί του νοσοκομείου Γιώργος Κατωπόδης και Κώστας Πλιακοστάμος καθώς επίσης και οι άλλοι γιατροί αλλά και οι φορείς που συμμετείχαν.
“Πρέπει να δώσουμε τις προτεραιότητες εκείνες πάνω στις οποίες θα στηθεί μία ολόκληρη δομή στα θέματα υγείας”, τόνισε ο κ. Αντωνίου και συμπλήρωσε: “Πρέπει να δούμε εκείνα τα σημεία πάνω στα οποία θα στέκεται όλη εκείνη η προσπάθεια λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές που υπάρχουν σε όλα τα σημεία της 5ης ΥΠΕ έτσι ώστε να υπάρχει ικανοποιητική λειτουργία ή να λειτουργήσουμε όλοι σε επίπεδα ανάγκης”.
Παράλληλα αφού αναφέρθηκε στην συνεργατική σχέση των νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας έκανε λόγο για “ένα καινούριο μοντέλο που πάει να εδραιωθεί μέσα σε μία επώδυνη κρίση, κοινωνική και οικονομική με βασικό μέλημα να προχωρήσει η πρωτοβάθμια περίθαλψη” και επεσήμανε οτι “γίνεται μία προσπάθεια, γίνονται βήματα και κινούμαστε σε μια κατεύθυνση που θέλει να βάλει όλους τους θεσμικούς παράγοντες, την αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού στο παιχνίδι” γιατί “αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς μπορεί να τα κάνει ο Δήμος και εμείς να σταθούμε αρωγοί” και ανάφερε για παράδειγμα το πρόγραμμα μιλήσει για “συνδικαλισμό της πλάκας” λέγοντας χαρακτηριστικά “είμαστε εκτός κοινωνίας, δεν κάνουμε πολιτική πρόταση, δεν αντιλαμβανόμαστε τον καθένα από μας ως διττή ιδιότητα ως εργαζόμενο και ως πολίτη”. Τόνισε οτι για τη φετινή χρονιά υπάρχουν για την ΥΠΕ 4 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από την περασμένη και αναφερόμενος στα ζητήματα που τέθηκαν για τη Λιβαδειά ξεκαθάρισε: “Το ζητούμενο σε μένα δεν είναι να δω το τοπικό κομμάτι είναι να δω ολόκληρη την εικόνα, οι κοινωνίες πρέπει να έχουν την αλληλέγγυα σχέση πάνω στην οποία πρέπει να στηρίξουμε τη ζωή μας”.
Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου επεσήμανε μεταξύ άλλων: “Έχουμε πει από την αρχή ότι η δημοτική αρχή πέρα από την διεκδίκηση η οποία είναι στο πλαίσιο λειτουργίας της θέλει να είναι πρακτική και χρήσιμη στην καθημερινότητα του πολίτη. Αυτό έχει ήδη φανεί για τους συμπολίτες, όχι μόνο με τη συμβολή μας σε όποια περίπτωση κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και να δώσουμε λύσεις εκεί που μπορούμε αλλά και με την κινητοποίηση εθελοντών και ενεργειών για να προστατεύσουμε το νοσοκομείο”.
Και πρόσθεσε: “Πρέπει η τοπική κοινωνία και αυτό είναι βασικό μέλημα της δημοτικής αρχής να αγκαλιάσει και να προστατεύσει το νοσοκομείο σε διάφορα θέματα από το πιο απλό μέχρι και το πιο βασικό”.
Όπως είπε ο Δήμος Λεβαδέων δεν αρνείται την συνάντηση μιας αντιπροσωπίας με τον κ. Υπουργό ενώ το ζήτημα της αναδιάρθρωσης “δεν είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου”. Το Δ.Σ. “μπορεί να ακούσει την τεχνοκρατική άποψη πάνω στο θέμα αλλά ως αυτοδιοίκηση δεν έχει αρμοδιότητα γι΄ αυτό, εμείς ενδιαφερόμαστε για την υγεία των κατοίκων και των δημοτών μας και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια γι΄ αυτό”, είπε η Γ. Πούλου ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Ν. Αντωνίου διότι όποτε του ζητήθηκε ανταποκρίθηκε.
“Ένας φιλόσοφος μαρξιστής που αγωνίστηκε κατά της αδικίας ο Μπρέχτ είπε ότι πολλές απόψεις προς τη σωστή κατεύθυνση μπορούν να πουν πολλοί, επιτέλους πότε θα έχουμε μία γραμμή”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Άρης Ρούσσαρης και πρόσθεσε: “Αν έφτασε εδώ το σύστημα της υγείας σε όλη τη χώρα δεν φταίει γι’ αυτό ούτε ο κ. Αντωνίου ότι ο κ. Θηβαίος αλλά όμως και κ. Αντωνίου και ο κ. Θηβαίος ή και όλοι όσοι εμπλέκονται με τα κοινά έχουν τις ευθύνες τους όταν χρησιμοποιούν την πολιτική του αν και σε προηγούμενους μήνες όταν ήταν μια άλλη κυβέρνηση που ήταν πολύ επιθετικοί”.
Απευθυνόμενος τον Ν. Αντωνίου τόνισε: “Αυτά που είπατε θεωρητικά τα ασπάζομαι αν όμως δεν γίνουν πράξη είστε και εσείς μία συνέχεια αυτών που πέρασαν και έφεραν την χώρα εδώ που την έφεραν, δηλαδή μία από τα ίδια. Αναμένουμε λοιπόν από την κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει Δήμος Λεβαδέων, η κυβέρνησης είναι αρμόδια και επειδή έχει αποτύχει σε πολλά είναι ευκαιρία να πετύχει σε κάτι και να δώσει λύση στο θέμα της υγείας”.
Ο Νώντας Κοτσικώνας επεσήμανε οτι το Δ.Σ. δεν έχει αρμοδιότητα και δεν μπορεί να μπει στη λογική της διαχείρισης ενώ και επί της ουσίας δεν έχει ούτε τις πρακτικές ούτε τις επιστημονικές δυνατότητες.
“Δουλειά μας είναι για τα χαρτογραφημένα και καταγεγραμμένα προβλήματα όπως διατυπώθηκαν για άλλη μια φορά από τους γιατρούς και το σωματείο εργαζομένων να πιέσουμε και να διεκδικήσουμε λύσεις. Ο τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα είναι ένας, είναι οι προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι ελλείψεις είναι επιβεβαιωμένες και η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το συγκεκριμένο τρόπο με προσλήψεις. Σήμερα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην κάνει αυτό απέναντι στο λαό που υποφέρει, πληρώνει φόρους και χρυσοπληρώνει την υγεία. Δικαιολογημένα λοιπόν ο λαός έχει απαίτηση για δημόσια και δωρεάν υγεία”.
Τέλος ο Γιώργος Ζιώγας με επιθετικό τόνο προέτρεψε το Ν. Θηβαίο και το Ν. Αντωνίου να αφουγκραστούν την κοινωνία και την άποψή της για το νοσοκομείο.
“Αν κάνετε μία βόλτα στις περιοχές μας, στα χωριά μας θα ακούστε να λένε οτι δεν υπάρχουν γιατροί για εφημερίες”, είπε και ανέφερε συγκεκριμένα περιστατικά όπου παιδάκια διακομίσθηκαν αναγκαστικά σε Αθήνα ή Λαμία. “Αν ήταν τα δικά σας παιδιά ή τα δικά μας τι θα έπρεπε να κάνουμε”, ρώτησε ο Γ. Ζιώγας.
“Συγκεντρωθήκαμε για να δούμε τι θα κάνουμε για το νοσοκομείο που έχει υποβαθμιστεί από πλευράς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτές οι ελλείψεις και να αδρανούμε”, είπε και σχολιάζοντας την θέση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας που διαβάστηκε αφού η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά απουσίαζε είπε χαρακτηριστικά: “Όσο για την περιφέρεια ας ήταν εδώ η κ. Παπαθωμά να τοποθετηθεί τι μας έστειλε αυτό το φιρμάνι για να μας υποδείξει τι θα κάνουμε, δεν είναι δημότης του Δήμου Λεβαδέων; Μόνο όταν γίνεται καμία φιέστα πάνε όλοι όπως ο τομογράφος στη Θήβα που δεν έχει προσωπικό να λειτουργήσει, μόνο πανηγύρια, φιέστες και λόγια”.
Η κ. Παπαθωμά στην επιστολή της την οποία υπογράφουν η ίδια, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Κώστας Μπακομήτρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Χάρης Σανιδάς και “Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Βοιωτίας” ξεκινά με την διαπίστωση της υποβάθμισης, της υποστελέχωσης και της έλλειψης αναλώσιμων υλικών.
“Εμείς στην Περιφέρεια θεωρούμε ότι οι παροχές και η εξασφάλιση των παροχών υγείας στους πολίτες, είναι αναφαίρετο και ύψιστο δικαίωμά τους και την περίοδο και με τις συνθήκες που βιώνουμε έχει γίνει ζητούμενο” αναφέρει μεταξύ άλλων και υπογραμμίζει οτι για την Υγεία “η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ιδιαίτερα η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας προέβη σε σειρά ενεργειών και παρεμβάσεων”.
Επικέντρωσε δε στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, “για τη δέσμευση 125.000 ευρώ από τα πενιχρά και συρρικνωμένα οικονομικά διαθέσιμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την παροχή συνδρομής στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών” που όμως δυστυχώς λόγω νομικού κενού που αναμένεται να διευθετηθεί δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση μέχρι σήμερα.
Επειδή όπως λέει και ο σοφός λαός μας “έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρεις” καλό θα είναι για να λυθεί το πρόβλημα όλοι οι εμπλεκόμενοι (πολιτικοί και υπηρεσιακοί) να το δουν από την οπτική γωνία του πολίτη, του ασθενή και όχι από τον τίτλο και τη θέση που κατέχει ο καθένας.
Να σημειωθεί τέλος οτι άσχημη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός οτι η Πρόεδρος του Δ.Σ. Ελίζα Γεωργαντά ξέχασε… τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού Λάμπρο Ρόδη με αποτέλεσμα ο κ. Ρόδης να μην τοποθετηθεί παρόλο που περίμενε υπομονετικά.

ds1 ds2 ds3 ds4 ds5

 

Η κατάσταση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Λιβαδειά 3/2/2016

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

* Το φαρμακείο του νοσοκομείου λειτουργεί με την φαρμακοποιό του Νοσοκομείου Θήβας και μια (1) βοηθό φαρμακείου (κενές οργανικές θέσεις έξι (6)) για να εξυπηρετήσει τόσο το νοσοκομείο όσο και τους ασθενείς της πρόνοιας και του ΕΟΠΥΥ.

*  Το ιατρικό προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού δεν επαρκεί πλέον για την εξυπηρέτηση των νεφροπαθών, τη στιγμή που το τμήμα έχει δυο νεφρολόγους που καλύπτουν τρεις βάρδιες ημερησίως επί έξι ημέρες. Να σημειωθεί ότι η Μ.Τ.Ν. Λιβαδειάς έχει στην ευθύνη της και την ιδιωτική μονάδα του νομού.

Έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων αιχμής

Στο νοσοκομείο δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ οι ιατροί μονήρων ειδικοτήτων όπως πνευμονολόγος, νευρολόγος, Ω.Ρ.Λ. οφθαλμίατρος, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαγνωστική διαδικασία των κλινικών αλλά και ενίσχυαν τη λειτουργία των τακτικών ιατρείων. Στη παρούσα φάση οι εσωτερικοί ασθενείς καλούν ιδιώτες ιατρούς ανάλογων ειδικοτήτων για διάγνωση και θεραπευτική αγωγή.

Έλλειψη προσωπικού – κλειστά τμήματα

Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 3 τμήματα που συστεγάζονται με άλλες κλινικές δηλ. η παιδιατρική στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, η ορθοπεδική στην χειρουργική κλινική και η καρδιολογική στην παθολογική κλινική. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του νοσοκομείου δεν λειτούργησε ποτέ η Β’ Χειρουργική(Ορθοπεδική) και η Β Παθολογική (Καρδιολογική) κλινική παρόλο που υπάρχει η κτιριακή διαμόρφωση και ο υλικός εξοπλισμός, δεν επανδρώθηκαν όμως εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού (ιατρικού και κυρίως νοσηλευτικού).

Με την μεγάλη προσέλευση ασθενών στις παραπάνω ειδικότητες αναγκάζονται για την περίθαλψη τους οι γιατροί να τους νοσηλεύουν σε άλλες κλινικές ανάλογα με τα κενά κρεβάτια που υπάρχουν εκείνη την ημέρα. Δημιουργείτε έτσι μια καθημερινή μετακίνηση ασθενών και πιθανή διασπορά μικροβίων μέσα στο χώρο του νοσοκομείου.

Οι χειρουργικές αίθουσες ενώ είναι συνολικά πέντε (5) εξοπλισμένες πλήρως, λειτουργεί μόνο μια (1), εξυπηρετώντας και τις ανάγκες της μαιευτικής κλινικής, επιβαρύνοντας τα προγράμματα των χειρουργείων.

Στην Παθολογική κλινική η βραδινή βάρδια απαρτίζεται από μια νοσηλεύτρια/τη που είναι υπεύθυνη για 40 περίπου ασθενείς . Το ίδιο συμβαίνει και στην Χειρουργική κλινική.

Τα επείγοντα λειτουργούν με δυο (2) νοσηλευτές/τριες το βράδυ και εξυπηρετούν όλους τους τομείς εφημερίας (παθολογικό, καρδιολογικό, χειρουργικό, κ.λπ. καθώς φροντίζουν και τους ασθενείς της Βραχείας νοσηλείας και το παιδιατρικό τμήμα που συστεγάζεται).

Πρέπει να τονίσουμε ότι το νοσοκομείο εφημερεύει 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο. 

Τα εργαστήρια του νοσοκομείου λειτουργούν σχεδόν με προσωπικό ασφαλείας και ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος δουλειάς που οφείλεται από την μια στην δύσκολη οικονομική κατάσταση των πολιτών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις ιδιωτικών εργαστηρίων και ιατρών, αλλά και από την υπολειτουργία άλλων υγειονομικών φορέων, προκαλεί μεγαλύτερη επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού.

Τμήματα όπως τα μαγειρεία – τραπεζοκόμες λειτουργούν με μειωμένο αριθμό προσωπικού ενώ οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται είναι δέκα (10). Για να λυθεί το πρόβλημα ανατέθηκε σε ιδιώτη το σερβίρισμα του φαγητού (τραπεζοκόμες). Το τμήμα αυτό οδεύει προς ιδιωτικοποίηση;

Το αναισθησιολογικό τμήμα λειτουργεί με 3 ιατρούς με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το τμήμα όλο το μήνα με εφημερεύοντα ιατρό με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το παιδιατρικό τμήμα λειτουργεί με 4 ιατρούς και αυτό δεν καλύπτει ολόκληρο τον μήνα με εφημερία.

Η μαιευτική κλινική έχει 2 ιατρούς για την κάλυψη των αναγκών και οριακό προσωπικό για την κάλυψη του κυκλικού ωραρίου.

Οι τραυματιοφορείς που απασχολούνται στη δύναμη του νοσοκομείου είναι 12 ενώ ο συνολικός αριθμός είναι διαφορετικός και εργάζονται σε αλλότρια καθήκοντα.

Παρ όλες τις παραπάνω ελλείψεις εγκρίνονται μετακινήσεις προσωπικού προς άλλα νοσοκομεία.

Πιο κάτω παρατίθεται πίνακας με το προσωπικό που θα έπρεπε να υπάρχει και αυτό που πραγματικά εργάζεται στο νοσοκομείο.

Ελλείψεις υλικών και φαρμάκων

Το νοσοκομείο αντιμετώπισε το 2015 προβλήματα ελλείψεων σε ορθοπεδικά και χειρουργικά υλικά με αποτέλεσμα να αναβληθούν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία.

Έκδοση νέου οργανισμού.Ο οργανισμός του Νοσοκομείου που σήμερα θεωρητικά ισχύει εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2012 με ΦΕΚ 1246/τ.β711-4-2012 και αναφέρει λειτουργία 160 κλινών ενώ σήμερα λειτουργούν περίπου 100. Ο οργανισμός προβλέπει επίσης Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) , Μονάδα Μετεγχειρητικής Αυξημένης Φροντίδας (ΜΜΑΦ), Μονάδα εμφραγμάτων, Μονάδα μεσογειακής αναιμίας, Οδοντιατρικό και Ψυχιατρικό τμήμα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.

Συγχωνεύσεις – Καταργήσεις των νοσοκομείων

Το προσωπικό εργάζεται κάτω από την πίεση και την αγωνία για το μέλλον του νοσοκομείου Λιβαδειάς. Υπάρχει έντονη ανησυχία στο πνεύμα των συγχωνεύσεων να υποβαθμιστεί το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, αφού δεν διαφαίνονται κινήσεις για την περεταίρω ανάπτυξή του αλλά εκείνη που διαφαίνεται είναι η συρρίκνωσή του, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

Συμβάσεις με εργολάβους – ιδιωτικές εταιρείες: εστίασης και καθαριότητας, φύλαξης και ασφάλειας του νοσοκομείου, τεχνικής υποστήριξης, πρόσφατα και τραπεζοκόμων . 

Στο Νοσοκομείο δραστηριοποιούνται εργολάβοι στις πιο πάνω κατηγορίες με αποτέλεσμα να υπάρχει προσωπικό δυο ταχυτήτων (ιδιωτικό και δημόσιο) και τη δημιουργία προβλημάτων συνεργασίας ,οικονομικών απολαβών κλπ γι αυτό απαιτούμε συνεχώς πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για όλες τις θέσεις. Άλλωστε το νέο Κονδύλι ΔΕΝ επαρκεί πάντα για την κάλυψη αυτών των συμβάσεων.

Σημειώνουμε ότι η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου μας λειτουργεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς την υποστήριξη ιδιωτικού συνεργείου και με μόνιμο προσωπικό κάτω του ορίου ασφαλείας για την επαρκή εφημέρευση στους τομείς ευθύνης.

Εκείνο που πραγματικά ζητάμε είναι η ικανοποιητική στελέχωση του νοσοκομείου τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό . να εξασφαλιστούν επαρκή κονδύλια για την όσο το δυνατόν αρτιότερη λειτουργία του νοσοκομείου. Να γίνει επιτέλους μια σοβαρή προσπάθεια να λειτουργήσουν καινούργιες κλινικές στο νοσοκομείο (π.χ. παιδιατρική κλινική). Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πολύ καλό ιατρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που υπάρχει, να δοθούν κίνητρα αλλά να εξασφαλιστούν οι αρτιότερες συνθήκες εργασίας ώστε να αφοσιωθεί αναπόσπαστο στο ιερό καθήκον του.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κωνσταντίνος Σταμέλος

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Χρυσοδήμητρα Γαλάτου