Πρώτη φορά “αριστερά” με “φίμωση” του τοπικού Τύπου, “διαφάνεια” και “δωράκι” στους εργολάβους

Κοινοποίηση στα Social Media

“Λουκέτο” επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στις τοπικές εφημερίδες και κατά συνέπεια να φιμώσει την ανεξάρτητη φωνή του περιφερειακού Τύπου με οτι αυτό συνεπάγεται και στα ζητήματα διαφάνειας. Την ίδια ώρα οι κυβερνητικοί Βουλευτές αντί να πάρουν ξεκάθαρη θέση “σφυρίζουν αδιάφορα” και συνεχίζουν να στέλλουν στις περιφερειακές εφημερίδες δελτία Τύπου “περί ανέμων και υδάτων”.

Την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωποι των τεσσάρων Ενώσεων του Περιφερειακού Τύπου (Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων και Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Νομού Αττικής), συναντηθήκαν με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη με κύριο θέμα την επικείμενη αλλαγή στην τιμολόγηση των διακηρύξεων και προκηρύξεων του Δημοσίου στον Περιφερειακό Τύπο.

Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης -όπως κάνει γνωστό η Ε.Ι.Ε.Τ.- φρόντισε να αλλάξει με μιας την ατζέντα της συζήτησης καθώς ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προωθήσει άμεσα στη Βουλή νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις σε αντικατάσταση του Ν.4281/2014 στον οποίο, ως γνωστόν, με την τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο άρθρο 152 διασφαλίζονταν η διατήρηση των κρατικών δημοσιεύσεων στις περιφερειακές εφημερίδες βάσει του Ν.3548/07.

Με βάση τα παραπάνω, όπως μάλιστα επισήμανε ο κ. Σταθάκης, οι δημοσιεύσεις διακηρύξεων και προκηρύξεων του Δημοσίου στον Περιφερειακό Τύπο θα παραμείνουν ως έχουν μόνο για το 2016, χωρίς όμως να μας γνωστοποιήσει αν θα αλλάξει η τιμή κατά χιλιοστόμετρο.

Η… είδηση όμως βγήκε στη συνέχεια καθώς ο κ. υπουργός κατέστησε σαφές ότι από 1-1-2017 οι δημοσιεύσεις θα περιοριστούν όσον αφορά τις διαστάσεις (ουσιαστικά κάθε δημοσίευση θα πληρώνεται με ψίχουλα!), ενώ από 1-1-2019 οι δημοσιεύσεις στις εφημερίδες καταργούνται οριστικά!

Βέβαια, η οποιαδήποτε μείωση της τιμής πόντου για το 2016 και ο “περιορισμός” που θέλουν να εφαρμόσουν για τα επόμενα δύο έτη, ερμηνεύονται από τις Ενώσεις ως ουσιαστική κατάργηση των δημοσιεύσεων από την επόμενη μέρα ψήφισης του νέου νόμου.

Εδώ βέβαια γεννούνται τα εξής ερωτήματα:

1) Τι άλλαξε μέσα σε μόλις τρεις μήνες, καθώς στις 15 Οκτωβρίου 2015 ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωνε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κατάργησης των δημοσιεύσεων;

2) Τι άλλαξε από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι σήμερα, καθώς ο κ. Σταθάκης, ως εισηγητής της μειοψηφίας τότε -κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου- στάθηκε στο πλευρό του Περιφερειακού Τύπου;

“Αν καταργηθεί η υποχρεωτική δημοσίευση των διακηρύξεων – προκηρύξεων στις εφημερίδες ο επαρχιακός Τύπος θα χάσει τη βασική πηγή εσόδων του, που είναι και η τελευταία πηγή χρημάτων που παίρνει από το ευρύτερο Δημόσιο -δεν είναι καν από το Δημόσιο, γιατί τα πληρώνουν ιδιώτες εργολάβοι”, είχε πει χααρκτηριστικά.

Ενώ, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επισήμαινε ότι «μειώνουμε το διοικητικό κόστος των επιχειρήσεων για τα δημόσια έργα. Τι συμπαρασύρουμε μαζί; Όλον τον τύπο της επαρχίας»!

Υπάρχει βέβαια και το μονίμως επαναλαμβανόμενο κυβερνητικό επιχείρημα υπέρ όλων των μνημονιακών ρυθμίσεων ότι «έτσι μας επιβάλλεται από το μνημόνιο…».

Αντί άλλης απαντήσεως η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου παραθέτει επί λέξει τα λόγια του κ. Σταθάκη στην Ολομέλεια της Βουλής τον Αύγουστο του 2014: «Δεύτερον, υπάρχει στη νομοθεσία, στον Κανονισμό του 2011, το θέμα του Τύπου που προέκυψε και το οποίο είναι μείζον. Αυτό, όμως, στον Κανονισμό, στο άρθρο 152, δεν αποτελεί δεσμευτική νομοθεσία. Εσείς το εισάγετε με έναν τρόπο που λέει ότι ουσιαστικά ο επαρχιακός Τύπος θα χάσει τη βασική πηγή εσόδων του….».

Αυτά έλεγε απευθυνόμενος στην τότε κυβέρνηση ο κ. Σταθάκης, όμως σήμερα δηλώνει ότι οι δημοσιεύσεις πρέπει να καταργηθούν, χωρίς ωστόσο να δώσει καμία εξήγηση!

“Κι όμως γνωρίζει ότι η κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων δεν θα έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους τις εξοφλούν σήμερα οι ανάδοχοι εργολάβοι. Οι οποίοι βέβαια, εδώ και χρόνια, καταβάλλουν προσπάθειες για την κατάργηση των δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο. Άραγε, μόνο για να αποφύγουν τα σχεδόν μηδαμινά -σε σχέση με το κόστος των έργων που εκτελούν- έξοδα δημοσίευσης; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο που σχετίζεται με την διαφάνεια;

Επίσης, η κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση (καθώς -επαναλαμβάνουμε- δεν θα αποφέρει κανένα οικονομικό όφελος στο κράτος), αλλά ούτε αποτελεί ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή οδηγία κάτι το οποίο επικαλούνται συχνά πυκνά οι κυβερνώντες”, επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ε.Ι.Ε.Τ.

και προσθέτει: “Είναι ξεκάθαρο ότι οι δημοσιεύσεις των διακηρύξεων στον Περιφερειακό Τύπο είναι ο πλέον αξιόπιστος τρόπος δημοσίευσης για λόγους διαφάνειας και χρηστής διοίκησης. Κι αυτό ίσως σε κάποιους δεν αρέσει.

Οι υποχρεωτικές κρατικές δημοσιεύσεις πρέπει να διατηρηθούν όχι ως κρατικό αντίδωρο προς τον Περιφερειακό Τύπο αλλά ως εκπλήρωση στοιχειωδών και αυτονόητων υποχρεώσεων της πολιτείας όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σε συνδυασμό μάλιστα με ευρύτερες δημόσιες πολιτικές στήριξης του τύπου της περιφέρειας που εδώ απουσιάζουν παντελώς”.

Οι πρόεδροι των Ενώσεων Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος (ΕΙΗΕΕ), Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης (ΣΗΠΕ), |Αντωνης Μουντακης (ΕΙΕΤ) και Αντώνης Κατωπόδης (ΕΙΗΕΕΑ) σε επιστολή τους πρός τον κ. Υπουργό τονίζουν μεταξύ άλλων  οτι “επαναλαμβάνεται η μετωπική επίθεση εναντίον του ήδη χειμαζόμενου και ευρισκόμενου σε δεινή θέση Περιφερειακού Τύπου, που αποκρούστηκε με επιτυχία τον Αύγουστο του 2014 όταν με το Πολυνομοσχέδιο (Ν4281/14) που εισηγήθηκε και ψήφισε η τότε κυβέρνηση επιχειρήθηκε η κατάργηση των δημοσιεύσεων αυτών” και δηλώνουν οτι ο Περιφερειακός Τύπος, “ο βασικός μοχλός, υπερασπιστής και εκφραστής της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας” αν παρ’ ελπίδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προχωρήσει σε αυτό το “‘έγκλημα” θα αντιδράσει “με κάθε τρόπο και μέσο στην επιχειρούμενη εξόντωσή του”.

 

Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες

Ξεκάθαρη για το θέμα αυτό είναι η έκθεση του επίκουρου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αντώνη Σκαμνάκη που αναφέρεται στο ισχύον καθεστώς των κρατικών δημοσιεύσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και τονίζει πως “οι κρατικές δημοσιεύσεις(public announcements, public notices) στις εφημερίδες και τα έντυπα ΜΜΕ  σε όλες σχεδόν της Ευρώπης αποτελούν μία μορφή έμμεσης κρατικής επιχορήγησης (indirect press subsidies) κάτι το οποίο οδηγεί με τη σειρά του στη διασφάλιση του πλουραλισμού και της πολυφωνίας”.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Σκαμνάκης σε αντίθεση με τις άλλες χώρες “Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία υποχώρηση των έμμεσων κρατικών επιχορηγήσεων που είναι άλλωστε οι μόνες θεσμοθετημένες. Επισημαίνεται ότι σε όλες σχεδόν τις χώρες τις Ευρώπης υπάρχουν και οι άμεσες κρατικές επιχορηγήσεις (direct press subsidies).

Στα συμπεράσματα αναφέρει: “Μία  κατάργηση των δημόσιων ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων ειδικά στις ημερήσιες εφημερίδες της περιφέρειας θα επιφέρει το οριστικό τέλος του επαρχιακού τύπου στην Ελλάδα. Τούτο διότι δεν υπάρχει καμία άλλη μορφή ενίσχυσης όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά η δραματική μείωση των εσόδων από την διαφήμιση και τις πωλήσεις.  Φρονώ ότι εάν ψηφισθεί το εν λόγω νομοσχέδιο σε διάστημα ενός έτους θα κλείσουν περίπου 60 από τις 100 περίπου ημερήσιες εφημερίδες της περιφέρειας ενώ σε βάθος χρόνου αυτές οι οποίες θα επιβιώσουν δεν θα υπερβαίνουν τις 20-25 με ότι αυτό συνεπάγεται”.

ΠΗΓΗ: http://diavimanews.blogspot.gr/2016/02/blog-post_3.html#more