Στη Λαμία οι παιδίατροι του νοσοκομείου Λιβαδειάς. Θέλουν να του βάλουν “λουκέτο” ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ;

Κοινοποίηση στα Social Media

Ενώ οι δεσμεύσεις των στελεχών της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για την λειτουργία του νοσοκομείου Λιβαδειάς είναι ακόμα νωπές μια νέα απόφαση δημιουργεί εμπόδια και καθιστά αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής και κατ΄ επέκταση όλης της μονάδας Υγείας.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν πρόκειται για ακόμα μια “κωλοτούμπα” που θα βάλει το νοσοκομείου, τους γιατρούς, το προσωπικό, τους ασθενείς και γενικότερα την τοπική κοινωνία σε περιπέτειες με την τοποθέτηση στη θέση των γιατρών ¨λουκέτου” ή για ένα (ακόμα) ατυχές περιστατικό μια βεβιασμένη απόφαση.

Όπως και να ΄χει σα να μην έφταναν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Λιβαδειάς που λειτουργεί και καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής χάρη στη τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν το ιατρικό προσωπικό και όλοι οι εργαζόμενοι έρχονται τώρα να προστεθούν και άλλα κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο δυσχερή και μετ΄ εμποδίων την πρόσβαση σε παροχή ποιοτικών υπηρεσιών του κοινού από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Όπως τονίζουν οι γιατροί του νοσοκομείου Λιβαδειάς σε ψήφισμα που εξέδωσε η Γενική τους Συνέλευση “με τις πρόσφατες αποφάσεις του διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Νέστορα Αντωνίου δύο παιδίατροι από το νοσοκομείο Λιβαδειάς μετακινούνται να εκτελέσουν εφημερίες στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Λαμίας λόγω έλλειψης εφημερευόντων ιατρών εκεί”.

Και συμπληρώνουν: “Το παιδιατρικό τμήμα στο νοσοκομείο Λιβαδειάς έχοντας κάλυψη εφημερίας μόνο 22 το πολύ ημέρες μηνιαίως, στερείται αυτούς τους δύο ιατρούς οι οποίοι αναγκάζονται από τον παραπάνω διοικητικό τους προϊστάμενο να διενεργήσουν επιπλέον εφημερίες στο νοσοκομείο Λαμίας. Η αναγκαστική διενέργεια εφημερίας επιπλέον του επιτρεπομένου αριθμού συνιστά παράνομο γεγονός που η ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία έχει καταδικάσει πολλαπλώς με επιβολή προστίμων”.

Σύμφωνα με τους γιατρούς “αυτές οι επιπλέον εφημερίες θα μπορούσαν βεβαίως εάν κι εφόσον το επιθυμούσαν οι ίδιοι οι ιατροί να διενεργούντο απ’ ευθείας στο νοσοκομείο Λιβαδειάς που πάσχει κι από τη συγκεκριμένη ειδικότητα”.

Ακολούθως σημειώνουν οτι “το θράσος του διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας ξεπέρασε κάθε όριο όταν κάλεσε σε απολογία στο πειθαρχικό συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος τη μία παιδίατρο όταν αυτή δεν προγραμμάτισε εκ νέου επιπλέον εφημερίες για το νοσοκομείο Λαμίας” ενώ την ίδια ώρα “κωφεύει κι αγνοεί επιδεικτικά τις επιστολές κάθε θεσμικού οργάνου του νοσοκομείου Λιβαδειάς (πρώην διοικητή νοσοκομείου Λιβαδειάς, διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας και συντονιστή διευθυντή παιδιατρικού τμήματος, διευθυντή χειρουργικού τομέα, διευθυντή παθολογικού τομέα, τριμελούς επιτροπής και ιατρών χειρουργικής κλινικής) που εισηγούνται την άμεση και κατεπείγουσα απόσπαση αγροτικών ιατρών αλλά και ειδικευμένων γενικών ιατρών από τα γειτονικά κέντρα υγείας Διστόμου και Αλιάρτου για τη στοιχειώδη στελέχωση των εφημεριών στο νοσοκομείο Λιβαδειάς”.

Ακολούθως υποστηρίζου ότι μια “αναγκαστική, προσωρινού χαρακτήρα λύση θα μπορούσε να είναι έτσι όπως πλέον έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, η λειτουργία των κέντρων υγείας κατά το πρωινό ωράριο για συνταγογράφηση και εξέταση ασθενών και κατόπιν μετακίνησή των εκεί γενικών ιατρών από το μεσημέρι και μετά, προς εφημέρευση με τους εναπομείναντες ιατρούς του νοσοκομείου Λιβαδειάς”.

Και οι γιατροί καταλήγουν: “Η επιλεκτική αντιμετώπιση αναγκών του νοσοκομείου Λαμίας και μάλιστα σε βάρος του δικού μας πολύπαθου νοσοκομείου, μας βρίσκει όχι απλά αντίθετους αλλά κι ενωμένους. Επιθυμούμε την καταδίκη κάθε απόφασης του συγκεκριμένου διοικητή από κάθε υπεύθυνη θεσμική αρχή της πόλης και του νομού μας που βάλλει εναντίον του νοσοκομείου Λιβαδειάς. Η υποστελέχωση του νοσοκομείου Λιβαδειάς συνεπεία και της μη προσέλευσης άλλων ειδικευόμενων ιατρών συνιστά ένα ακόμη τραγικό γεγονός τη στιγμή που και τα γειτονικά νοσοκομεία Άμφισσας και Θήβας αδυνατούν ν’ ανταπεξέλθουν. Η απόφαση στήριξης στο ψήφισμά μας από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης που θα συνεδριάσει την 1η Φεβρουαρίου 2016 με το εκτός ημερησίας διάταξης θέμα ” το μέλλον και η λειτουργία του νοσοκομείου Λιβαδειάς”, θα προσφέρει σημαντικά στον δύσκολο αγώνα μας”.