Ανταλλαγή “πυρών” για ένα ψήφισμα

Κοινοποίηση στα Social Media

Ανταλλαγή πυρών μέσω επιστολών μεταξύ της Λαικής Συσπείρωσης και της Δημοτικής πλειοψηφίας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ανέδειξε η σημερινή ημέρα.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ) Λιβαδειάς στις 22-1-2016, κατατέθηκαν και συζητήθηκαν τρία Ψηφίσματα.
Ένα από τον κ. Ζιώγα και την παράταξή του, που αφορούσε τις καταστροφικές συνέπειες του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για τους αγρότες και ζητούσε την απόσυρσή του.
Ένα από την Πρόεδρο του ΔΣ κα Γεωργαντά, εντελώς γενικό και αόριστο για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, χωρίς κουβέντα για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Και ένα από τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα σε όλο το λαό, αγρότες, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, τους οποίους καλούσε να σημάνουν γενικό ξεσηκωμό και να συντονίσουν τη δράση τους για να μην φτάσει στη Βουλή και να μην ψηφιστεί.
Μετά από συζήτηση, τα τρία ψηφίσματα μπήκαν στην ψηφοφορία, με πρώτο αυτό της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, το οποίο ψήφιζαν δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις πτέρυγες του ΔΣ που ήταν παρόντες και της πλειοψηφίας συμπεριλαμβανομένης. Και ενώ η διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν σε εξέλιξη, η Δήμαρχος και η Πρόεδρος του ΔΣ, φανερά αιφνιδιασμένες και εκνευρισμένες, διέκοψαν ετσιθελικά την ψηφοφορία, με γελοίες δικαιολογίες, για ν’ αποτρέψουν τη διαφαινόμενη πλέον υπερψήφιση του ψηφίσματος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Παρά δε τις σφοδρές αντιδράσεις που ακολούθησαν, επέμεναν να καταστρατηγήσουν κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας και ουσιαστικά να καταργήσουν το ΔΣ, μπροστά στο αναπόφευκτο έκδοσης ψηφίσματος καταδίκης του κυβερνητικού νομοσχεδίου.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την φασιστική αυτή πρακτική της Δημάρχου κας Πούλου και της Προέδρου του ΔΣ κας Γεωργαντά, οι οποίες δεν δίστασαν να γελοιοποιήσουν το ΔΣ, προκειμένου να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους στην κυβέρνηση. Για ακόμα μια φορά απέδειξαν ότι δεν υπηρετούν το λαό, ο οποίος βάλλεται από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και βρίσκεται στα μπλόκα, στους δρόμους και σε απεργιακούς αγώνες, αλλά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκονται μαζί σε διατεταγμένη υπηρεσία σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων.

Ακολουθεί το ψήφισμα που κατέθεσε η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ:

« ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λιβαδειάς, εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που καταργεί κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης.
Με το νομοσχέδιο αυτό και τις δυσβάσταχτες εισφορές που επιβάλλει, δρομολογείται ο βίαιος ξεριζωμός των μικρών και μεσαίων αγροτών από τη γη τους, το λουκέτο των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, μικρέμπορων και επιστημόνων και η παράδοση της γης, των καταστημάτων και των γραφείων τους σε λίγες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους κλάδους.
Ταυτόχρονα δρομολογείται η περεταίρω μείωση των συντάξεων όλων των εργαζομένων και η μεγαλύτερη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Το νομοσχέδιο αυτό, μαζί με τον φορολογικό νόμο, είναι η λαιμητόμος για όλο το λαό.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλες τις κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη και θα ακολουθήσουν, με στόχο να μην φτάσει στη Βουλή και να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό. Ο γενικό ξεσηκωμός όλων των κοινωνικών ομάδων και ο συντονισμός της δράσης τους, είναι αγώνας επιβίωσης».

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Νώντας Κοτσικώνας
Πέτρος Αρκουμάνης
Νίκος Μπράλιος
Κώστας Αίσωπος

Η Δήμαρχος Λεβαδέων απαντάει επίσης με επιστολή προς τα μέσα ενημέρωσης τα εξής:

Για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν στο Δ.Σ. της 22/1/1016 και το ψήφισμα  υπέρ των κινητοποιήσεων των αγροτών, επισημαίνουμε τα παρακάτω:

Συνήθως τα ψηφίσματα κατατίθενται πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ., τίθενται υπόψη στους επικεφαλής των παρατάξεων και αποφασίζεται με ψηφοφορία πότε θα συζητηθούν.

Κατατέθηκαν, λοιπόν, στο προεδρείο 2 ψηφίσματα, ένα από την πλειοψηφούσα παράταξη “Δυναμική Συνεργασία” και ένα από την “Ενωτική Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών” με θέμα και τα δύο την υποστήριξη των δίκαιων αγώνων των αγροτών. Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν κατέθεσε ψήφισμα.

Στο τέλος της συνεδρίασης τέθηκαν προς συζήτηση τα 2 ψηφίσματα και ένα τρίτο που εκείνη τη στιγμή διάβασε στο σώμα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. Εξηγήθηκε από πλευράς του προεδρείου ότι τα ψηφίσματα των Δ.Σ. έχουν νόημα όταν γίνεται προσπάθεια συγκερασμού και δημιουργίας ομοφωνίας. Υπήρξε άρνηση από την Λαϊκή Συσπείρωση η οποία ζήτησε  να τεθούν όλα σε ψηφοφορία.

Όταν το προεδρείο διαπίστωσε ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν είχαν αντιληφθεί τη διαδικασία της ψηφοφορίας, δηλαδή ότι κάθε σύμβουλος ψηφίζει μία φορά, ένα εκ των τριών ώστε να εκφραστεί δημοκρατικά η βούληση του σώματος, διακόπηκε η ψηφοφορία για να εξηγηθεί η διαδικασία. Η “Λαϊκή Συσπείρωση” ¨αγανάκτησε¨ και απέσυρε το ψήφισμά της.

Η κοινή πρόταση της Δημάρχου και της Προέδρου να γίνει την επόμενη μέρα Διαπαραταξιακή συνάντηση με σκοπό την έκδοση ενός κοινού ψηφίσματος, δεδομένης της κόπωσης των Δημοτικών συμβούλων αλλά και του μικρού αριθμού που παρέμεναν στην συνεδρίαση (ας σημειωθεί ότι 2 από τις 5 παρατάξεις δεν παρευρίσκονταν), δεν έγινε δεκτή.

Ο βαρύς χαρακτηρισμός περί ¨φασιστικής συμπεριφοράς¨, που εύκολα και επιπόλαια εκτοξεύει η Λαϊκή Συσπείρωση, δεν ταιριάζει σε ένα απλό διαδικαστικό θέμα και σκοπό έχει μόνο τη δημιουργία εντάσεων και εντυπώσεων.

Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. με απόφαση της Δημοτικής Αρχής είναι διαφανείς, παρουσιάζονται ζωντανά στο διαδίκτυο και κάθε δημότης έχει τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσει και να εξάγει τα συμπεράσματά του.

Δημοσιεύουμε  το σχέδιο ψηφίσματος που καταθέσαμε στην αρχή της συνεδρίασης, για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση των δημοτών.

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

 

Το Δ.Σ. Δήμου Λεβαδέων συμπαρίσταται  στον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Οι αγρότες έχουν ήδη υποστεί μείωση του εισοδήματός τους από την εφαρμογή  αντι-αγροτικών πολιτικών και τη νέα ΚΑΠ. Η Ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, υποφέρουν από το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής στην Ευρώπη.

Ο αγροτικός κόσμος είναι η βάση και η αφετηρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτό όμως απαιτεί μια πολιτική η οποία θα μειώσει το κόστος παραγωγής θα χρηματοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους την παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα,θα στηρίξει τους αγρότες χαμηλού εισοδήματος και τους νέους κατ΄επάγγελμα αγρότες, θα δώσει κίνητρα για τη δημιουργία υγειών συναιτερισμών.

Οι δίκαιες διεκδικήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων, είναι αγώνας ύπαρξης της ελληνικής υπαίθρου και στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής που είναι προϋπόθεση για τη διάσωση της ίδιας της πατρίδας και του λαού της.

Πιστεύουμε ότι ο αγώνας των αγροτών θα πρέπει, σαν διαμαρτυρία  να  ακουστεί στους Ε.Ε, Δ.Ν.Τ και να οδηγήσει σ΄έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός βιώσιμου και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος για τους αγρότες και την κοινωνία.