Για τον “χορό” των κινητοποιήσεων ετοιμάζονται και οι έμποροι όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΣ Λιβαδειάς Θ. Καλογρηάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Δέκα προτάσεις έχει καταθέσει η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) προς την κυβέρνηση για την στήριξη του κλάδου που βρίσκεται σε αδιέξοδο με τους εμπόρους να αγωνιούν και να ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

Οι προτάσεις αφορούν στην επαναφορά της κοινής πρότασης για την μόνιμη και ουσιαστική τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, ώστε να επαναδιατυπωθεί στο νόμο το πάγωμα, η κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση των οφειλών από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης ως ασφαλιστικός χρόνος και στην αναλογικότητα των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα να υπολογίζεται στο «μετά φόρον εισόδημα».
Επίσης ζητά να μην συνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές με λογιστικές διαφορές που μπορεί να προκύπτουν μετά από φορολογικούς ελέγχους, να αναθεωρηθεί ο αυθαίρετος δεκαπλασιασμός για τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν και να εξεταστεί μια νέα κλίμακα πολλαπλασιαστή από 4 έως 10 για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω, να επανεκτιμηθεί το ποσοστό 6,95% για τη περίθαλψη καθώς επίσης το 7,5% για επικουρικές και το 4% για προνοιακές ασφαλιστικές εισφορές και να καταργηθούν όλες οι έκτακτες εισφορές και τα 20 ευρώ ως βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων, που δεν χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο σκοπό.
Ακόμα προτείνει να επεκταθεί το εργόσημο και σε άλλες εργασίες πέρα των αγροτικών δραστηριοτήτων, να υπολογιστεί η δυσανάλογη επιβάρυνση των νέων συνταξιούχων και να αναλυθεί το ποσοστό αναπλήρωσης, να υπάρξει ποσοστικοποίηση και να μην υπάρξουν εξαιρέσεις επαγγελματικών κλάδων και ομάδων στο νέο ασφαλιστικό και τέλος να κωδικοποιηθεί απλά και κατανοητά η ασφαλιστική νομοθεσία.
Όσο όμως η κυβέρνηση δεν σκύβει ουσιαστικά πάνω στα προβλήματα των εμπόρων τόσο η ανησυχία και η αγανάκτηση μεγαλώνουν αφού το μέλλον είναι αβέβαιο.
Σε αυτό το πλαίσιο όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Λιβαδειάς Θανάσης Καλογρηάς (www.siriosfm.gr) είναι πολύ πιθανές οι δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα αποκλείοντας ωστόσο το κλείσιμο των καταστημάτων.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς βρίσκεται σε συντονισμό με το Εργατικό Κέντρο και τους άλλους φορείς, συμμετέχοντας μάλιστα στις διαμαρτυρίες τους, ενώ στηρίζει και τις κινητοποιήσεις των αγροτών της περιοχής.
Παράλληλα ο Θ. Καλογρηάς, εξέφρασε την αντίθεση του στην αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, υπογραμμίζοντας ότι θα φέρει νέα λουκέτα και περισσότερη μαύρη εργασία ενώ εξέφρασε και την ανησυχία του διότι οι πρώτες μέρες των εκπτώσεων ξεκίνησαν με πτωτική τάση και σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι
Τέλος εξαπέλυσε βολές άφησε κατά της κυβέρνησης που δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για τους περιορισμούς σε ότι αφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ενώ ενημέρωσε το καταναλωτικό κοινό ότι τα καταστήματα της Λιβαδειάς την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν κλειστά.