Στους δρόμους από την Τετάρτη οι αγρότες της Βοιωτίας με στόχο την Εθνική Οδό (video – φωτο)

Κοινοποίηση στα Social Media

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η αγροτική σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας στη Λιβαδειά όπου τονίστηκε οτι ¨οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος”.

Την συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Βάγκος ο οποίος αφού τους ευχαρίστησε όλους για το ενδιαφέρον και την συμμετοχή στις δράσις που αναπτύσσονται  τόνισε οτι “οι κινητοποιήσεις είναι πλέον μονόδρομος, πρέπει οι κυβερνώντες να καταλάβουν ότι δεν θα φύγουμε κουτοπόνηρα από τα χωράφια μας θα φύγουμε αν φύγουμε με το κεφάλι ψηλά”.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν την Τετάρτη θα αρχίσει η κατά τόπους συγκέντρωση των τρακτέρ στα χωριά, την Κυριακή θα γίνει συγκέντρωση στην περιοχή του “Αη Γιάννη τα σκαλιά” όπου εκεί θα αποφασιστεί η επόμενη κίνηση με στόχο την Εθνική Οδό.

Εκ μέρους του Συντονιστικού ο Γιώργος Τακμάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την μεγάλη συμμετοχή παρουσίασε το αρχικό πλάνο των κινητοποιήσεων και έκανε γνωστό οτι οι αγρότες της Βοιωτίας βρίσκονται ήδη σε επαφή με αγρότες από διάφορα μέρη της χώρας για τον συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα τους.

“Συζητάμε με όλη την Ελλάδα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά όχι μόνο με τους αγρότες των άλλων περιοχών αλλά και με όλων των πολιτών που πλήττονται από τα αντιλαϊκά μέτρα. Είναι σίγουρο ότι αν αυτά τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και στη συνέχεια το φορολογικό προχωρήσουν τότε κανείς αγρότης δεν θα μπορέσει να καλλιεργήσει τη γη του. Οι εισφορές που θέλουν να επιβάλλουν είναι εξωπραγματικές, δυσβάστακτος και το μόνο που θα κάνουν είναι να εξοντώσουν τους αγρότες για αυτό καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτά τα καταστροφικά για το σύνολο της χώρας μέρα”, τόνισε ο κ. Τακμάκης.

agr05

Ο Πρόεδρος του Α.Σ. “Αιχμέας” Γιώργος Ανέστης παρουσίασε στοιχεία αποδεικνύοντας οτι “δεν είναι δυνατόν με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση να επιβιώνουν οι αγρότες”, τόνισε οτι δεν προηγήθηκε διαβούλευσης , δεν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια συζήτησης, δεν εισακούστηκε καμία πρόταση από αυτές που υπήρχαν δεδομένου οτι οι οτι τεράστιες αυξήσεις στις εισφορές δεν είναι μονόδρομος αρκεί η κυβέρνηση να ακούσει και να λάβει σοβαρά υπόψη τις θέσεις των αγροτών και των φορέων τους. Παράλληλα ο Γ. Ανέστης επεσήμανε οτι πρέπει πλέον αν δημιουργηθεί ένα συνδικαλιστικό όργανο για τους αγρότες της Λιβαδειάς και της ευρύτερης περιοχής.

agr06Ο Π.Σ. Γιώργος Γκικόπουλος αφού ανέδειξε μεταξύ άλλων την αύξηση του κόστους παραγωγής “και με το πετρέλαιο αλλά και με τα εφόδια που πήγαν στο 23%, τον ΕΝΦΙΑ για τις γεωτρήσεις και μια σειρά άλλων νέων επιβαρύνσεων”, επεσήμανε οτι “με την εφαρμογή του νέου φορολογικού και του ασφαλιστικού που ξεκινά από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 δεν θα μείνει τίποτα όρθιο”. Επίσης πρότεινε τον συντονισμό των κινητοποιήσεων με τους αγρότες άλλων περιοχών αλλά και την πραγματοποίηση παράλληλων ενεργειών.

Ο εκπρόσωπος των αγροτών της Ελάτειας Γιώργος Μαυραγάνης  τόνισε οτι οι κινητοποιήσεις είναι επιβεβλημένες και οτι “το πρόβλημα πλέον έχει πάρει κοινωνικές διαστάσεις” και οτι “αυτόματα τίθενται πολιτικά τα ζητήματα” του αγροτικού τομέα.

“Πρέπει όλοι μαζί οι αγρότες, οι εμπλεκόμενοι φορείς με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να σχεδιάσουμε με τους κυβερνώντες αν αυτοί θέλουν να μπουν στη διαδικασία και να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενή τομέα, μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρχει ένα αύριο”, είπε ο κ. Μαυραγάνης.

Ο εκπρόσωπος των αγροτών της περιοχής των Λιβανατών Κωνσταντίνος Μάτος  υπογράμμισε οτι πλέον δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των κινητοποιήσεων υποστηρίζοντας παράλληλα οτι “βρισκόμαστε σε πόλεμο και τον πόλεμο αυτόν τον ξεκίνησαν ο κ. Τσίπρας που κράταγε το καλάθι με τα δώρα που όμως ήταν χωρίς πάτο και ο κ. Αποστόλου”.

Και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατέληξε: “Τον πόλεμο τον ξεκινήσατε εσείς, βάλατε φόλο και τώρα θα μαζέψετε τα αυγά όπως λένε και στο χωριό μου. Ο αγρότης δεν αντέχει άλλο, καταφέρατε να ενώσετε πανελλαδικά τους αγρότες και θα δείτε στους δρόμους και πράσινα και κίτρινα και κόκκινα τρακτέρ”.

agr04Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και πρώην Βουλευτής (ΛΑΕ) Γιάννης Σταθάς σημείωσε οτι “μπροστά σε αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται δεν πρέπει να αντιδράσουν μόνο οι αγρότες αλλά όλος ο λαός, όλοι πρέπει να σηκωθούν από τον καναπέ και να κινητοποιηθούν, ο αγώνας είναι εθνικοαπελευθερωτικός η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή και ο κόσμος πρέπει να εξεγερθεί”.

agr03Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης έκανε γνωστό οτι “ο επιχειρηματικός κόσμος του νομού είναι κοντά στους αγρότες, κοντά στους αγώνες του αγροτικού κινήματος και συμπαρίσταται στα δίκαια αιτήματά τους” και συμπλήρωσε οτι “τα μέτρα  είναι δυσβάσταχτα για όλη την κοινωνία, οδηγούν σε οικονομική και επαγγελματική εξόντωση και όλοι ενωμένοι πρέπει να αγωνιστούμε για τα απαλλαγούμε από τα βάναυσα μέτρα των μνημονίων.

Από την πλευρά της Π.Ε. Βοιωτίας η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά δήλωσε την συμπαράσταση στον αγώνα των αγορών σημειώνοντας οτι θα τους προσφερθεί κάθε δυνατή βοήθεια.

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης δήμων Ελλάδας, Λουκάς Υπερήφανος, οι Δήμαρχοι Λεβαδέων Γιώτα Πούλου και Αλιάρτου – Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης καθώς επίσης Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

agr02

agr07

agr08

 

Δείτε τι έλεγε ο Α. Τσίπρας πριν από δύο χρόνια στον Ορχομενό στους αγρότες τις Βοιωτίας: