Αρχίζουν την Δευτέρα οι εκπτώσεις, να προτιμήσουν τα καταστήματα της πόλης καλεί τους καταναλωτές ο Ε.Σ. Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Στις εκπτώσεις σε μια περίοδο αμέσως μετά την πτώση του τζίρου που σημειώθηκε κατά την διάρκεια των εορτών ο εμπορικός κόσμος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του προκειμένου να καλυφτούν κάποια “κενά”  και υποχρεώσεις στον βαθμό που αυτό θα είναι εφικτό ενώ το καταναλωτικό κοινό από την πλευρά του μέσα στην ασφυκτική οικονομική κρίση θα ψάξει για καλές εκπτώσεις μόνο στη τιμή και όχι στην ποιότητα.

Στη Λιβαδειά όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θανάσης Καλογρηάς την περίοδο των εορτών η πτώση του τζίρου έφτασε ακόμα και το 15% σε σχέση με την περσινή περίοδο με αποτέλεσμα οι έμποροι τώρα να ρίχνουν το βάρος στις εκπτώσεις που αναμένεται σε ορισμένα είδη να αγγίξουν και το 70%.

“Η αγορά της Λιβαδειάς είναι πολύ καλή και δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλες αγορές. Τα ποσοστά των εκπτώσεων θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα ενώ όλοι γνωρίζουν οτι η ποιότητα των εμπορευμάτων των καταστημάτων της πόλης είναι άριστη”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καλογρηάς καλώντας παράλληλα τους καταναλωτές να προτιμήσουν τα καταστήματα της Λιβαδειάς ενώ δεν παραλείπει να τους ευχαριστήσει για την εμπιστοσύνη που δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια.

Σε οτι αφορά την διενέργεια των εκπτώσεων σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Επίσης απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους εμπόρους διότι γιατί οι κυρώσεις στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων είναι αυστηρές. Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.  Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όπου διαπιστώνεται η παράβαση .

Τέλος σε οτι φορά στον Ε.Σ. Λιβαδειάς τα καταστήματα την Κυριακή 17 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά ωστόσο σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή (17/1) κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων.