Η υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα θα λύσει σειρά προβλημάτων επισημαίνει η Γ. Πούλου

Κοινοποίηση στα Social Media

Στο αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντηση Δημάρχων της Στερεάς με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων αναφέρθηκε χθες με δηλώσεις της η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου αφού πρώτα ευχήθηκε για το ν΄λεο έτος.

“Εύχομαι καλή χρονιά με υγεία κι αισιοδοξία σ’ όλους τους δημότες αλλά και στους πολίτες της Περιφέρειας. Η νέα χρονιά θα είναι αρκετά δύσκολη αλλά με σταθερότητα σε μερικά σημαντικά θέματα εθνικής σημασίας εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί μια ανάταση σε όλους μας”, είχε χαρακτηριστικά η κ. Πούλου..

Σε οτι αφορά στη συνάντηση όπως ενημέρωση η Δήμαρχος είχε να κάνει με το ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων) και τι θα γίνει επίσης με τη νομιμότητα του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων) ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα τους Δήμους και την Περιφέρεια μετά την σχετική απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και πιο πρόσφατα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και το Υπουργείου Εσωτερικών.

“Συζητήθηκε η υπάρχουσα κατάσταση με τον Υπουργό τον Παναγιώτη Κουρουμπλή τον Υφυπουργό τον Γιάννη Μπαλάφα, τον ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελο Καπετάνιο και τον ΓΓ του Υπουργείου Κώστα Πουλάκη. Εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου για το αν είναι νόμιμη η σύσταση του ΦΟΔΣΑ υπήρξε η

διαβεβαίωση από τον κ. Υπουργό ότι οπωσδήποτε η γνωμοδότηση αυτή θα έχει ανακοινωθεί μέσα στον Ιανουάριο”, σημείωσε η Γ. Πούλου και πρόσθεσε: “Υπήρξε επίσης η δέσμευση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ και εννοώ του Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη αλλά και των άλλων παρευρισκομένων Δημαρχών ότι μέσα στον Ιανουάριο θα έχουμε επιτέλους τον ΠΕΣΔΑ”.

Όπως είπε η κ. Πούλου ο ΠΕΔΣΑ ο οποίος με βάση τον Εθνικό Σχεδιασμό θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις προτάσεις των έργων των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των απορριμμάτων έτσι όπως έχουν ψηφιστεί από τα Δημοτικά Συμβούλια τα οποία θα είναι εναρμονισμένα με τον Ε.Σ.

“Ο Δήμος Λεβαδέων -είπε- μαζί με τέσσερις άλλους όμορους Δήμους στηριζόμενοι στην αρχή της εγγύτητας που προβλέπει ο Εθνικός Σχεδιασμός έχει υποβάλει εμπρόθεσμα από 14 Σεπτεμβρίου το σχέδιο του” ωστόσο οι περισσότεροι Δήμοι της Περιφέρειας πλειν ελαχίστων εξαιρέσεων δεν το έχουν υποβάλλει και κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει ΠΕΣΔΑ.

“Θα πρέπει λοιπόν οι Δήμοι να προβούν μέσω αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων στην αναθεώρηση των τοπικών σχεδίων με βάση τον Εθνικό Σχεδιασμό, όλες αυτές οι προτάσεις να ενταχθούν στο ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας” συμπλήρωσε τονίζοντας οτι κανένα έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την επόμενη περίοδο αν δεν έχει συμπεριληφθεί. “Η Περιφέρεια μας λοιπόν θα πρέπει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να έχει κάνει και την διαβούλευση την επιβαλλόμενη του περίπου ενός μήνα, να έχουν παρουσιαστεί όλες οι προτάσεις και να προχωρήσουμε στην ιεράρχηση, την αξιολόγηση και την χρηματοδότηση των έργων”, επεσήμανα και απέδωσε πρόθεση στην μέχρι σήμερα καθυστέρηση λέγοντας χαρακτηριστικά: “Πέραν των προβλημάτων ή των θεμάτων της νομιμότητας της σύστασης του ΦΟΔΣΑ προκύπτει και ένα θέμα ουσίας γιατί δηλαδή μέχρι σήμερα δεν έχουν πάει στα Δημοτικά Συμβούλια οι Δήμοι για να επικαιροποιήσουν, να αναθεωρήσουν στην πραγματικότητα τα τοπικά σχέδια και γιατί ο ΠΕΣΔΑ δεν έχει ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα μετά την παράταση που δόθηκε; Σημειώνεται καθυστέρηση όταν ο ΠΕΔΣΑ πρέπει να περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο και να έχει τη σύμφωνη γνώμη των δύο Υπουργείων του Περιβάλλοντος και του Εσωτερικών και να διασφαλιστεί ο  Εθνικός Σχεδιασμός”.

Η Δήμαρχος υποστήριξε οτι “με αυτές τις καθυστερήσεις κατά την άποψή μου επιχειρήθηκε να εμφανιστούν ως τετελεσμένα μερικά θέματα” και υπογράμμισε: “Έχω την εντύπωση όμως ότι πέρα από τις σκοπιμότητες πρέπει να είμαστε ουσιαστικοί και δημιουργικοί. Θέλω να ελπίζω ότι μέσα στον Ιανουάριο θα έχει κατατεθεί και ο ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας ότι αυτό θα είναι πραγματικότητα στο τέλος του μήνα” ενώ δεν δέχθηκε ως επιχείρημα για την καθυστέρηση τα προβλήματα του ΦΟΔΣΑ.

“Πιστεύω ότι ο ΠΕΣΔΑ τώρα θα πρέπει να κατατεθεί έτσι ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν τα έργα. Από κει και πέρα η νομιμότητα του ΦΟΔΣΑ εξετάζεται, αν χρειαστεί ας κάνουν βήματα πίσω δηλαδή να γίνουν τα νόμιμα βήματα αν η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι αρνητική ως προς τη νομιμότητα του”, τόνισε η Γ. Πούλου και συνέχισε: “Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό μας. Έχει γίνει πολύ συζήτηση και εγώ στοχοποιήθηκα και λοιδορήθηκα και δεν είμαι η μόνη, το ίδιο συνέβη και με όποιον είχε διαφορετική άποψη σε σχέση με αυτό που προβάλλεται από το ΦΟΔΣΑ. Εμείς λοιπόν αυτό που λέμε είναι να μας αφήσουν να διαχειριστούμε τα απορρίμματα έτσι όπως μπορούμε και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε από το 1993 που η Λιβαδειά είχε αυτές τις υποδομές και την διαδημοτική της οργάνωσης μέσω της ΔΕΠΟΔΑΛ μέχρι και σήμερα και μη μας εμπλέκεται με γιγάντιες εταιρίες σε επίπεδο Περιφέρειας. Δεν μπορούμε εμείς να έχουμε σχέση με αυτό που γίνεται στο Καρπενήσι ή στη Νότια Εύβοια. Αυτή η άποψη μας επαληθεύεται μέσα από τον εθνικό σχεδιασμό”.

Σημείωσε επίσης: “Αν οι άλλοι 21 Δήμοι θέλουν να είναι μαζί ας το κάνουν, αυτό όμως συνέβη διότι το προέβλεπε ο νόμος, ο νόμος 4071 προέβλεπε την αναγκαστική συγχώνευση σε διαφορετική περίπτωση όπως τώρα προβλέπεται από τον Εθνικό Σχεδιασμό οτι θα μπορούσαν και άλλοι δήμοι να προχωρήσουν με άλλα σχήματα διαχείριση των απορριμμάτων τους”.

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση οτι η κυβέρνηση θα πάρει τις πολιτικές αποφάσεις να υλοποιήσει τον Εθνικό Σχεδιασμό που περνάει μέσα από την τροποποίηση του νόμου 4071 ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει το παράδειγμα της Θεσσαλίας όπου δραστηριοποιούνται τρεις φορείς διαχείρισης απορριμμάτων και “κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά”.

Καταλήγοντας επεσήμανε: “Ας μη δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα νομίζω ότι το τοπίο είναι καθαρό. Πρέπει από τη μία να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις από την κυβέρνηση και από την άλλη να συσταθούν νόμιμα οι φορείς διαχείρισης σε κάθε Περιφέρεια ώστε τελειώσει εκεί το θέμα, να μπούμε στο διά ταύτα στον ΠΕΣΔΑ, στην υλοποίηση των έργων που θα προβλέπονται και να αρχίσουμε να είμαστε παραγωγικοί και δημιουργικοί για την κοινωνία.