Η αρχή, η συνέχεια και το τέλος…

Κοινοποίηση στα Social Media

Τέλος στο έθιμο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας την πρώτη Ιανουαρίου κάθε νέου έτους αρχικά στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας και στη συνέχεια στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας έθεσε για άγνωστο λόγο η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε καθιερωθεί στην πρώτη θητεία της αιρετής νομαρχίας από τον πρώτο αιρετό Νομάρχη Βοιωτίας τον αείμνηστο Γιάννη Σταμούλη. Από τότε την συγκεκριμένη ημέρα μετά την Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Λιβαδειάς όλοι μαζί (ιερείς, βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι των αρχών, των συλλόγων και των φορέων) μετέβαιναν στο Διοικητήριο στην πρωτεύουσα του νομού στη Λιβαδειά που γινόταν η κοπή της πίτας.

Το έθιμο μετά τον Γ. Σταμούλη, συνέχισε ο Νίκος Στάμος και ακολούθησε ο Κλέαρχος Περγαντάς (ως Νομάρχης και μετά ως Περιφερειάρχης) καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης. Να σημειωθεί ωστόσο οτι η κοπή της πίτας πραγματοποιήθηκε και πέρσι. Η εκδήλωση αυτή στα τόσα χρόνια λόγω της ημέρας είχε γίνει αφορμή να δώσουν τα χέρια πολιτικοί αντίπαλοι, να μονιάσουν άλλοι, να λυθούν παρεξηγήσεις και να επιχειρείται σε γενικές γραμμές η ενότητα.

Φέτος χωρίς καμία προειδοποίηση άρχισε το “ξήλωμα” του εθίμου. Όσοι επικοινώνησαν μαζί μας και εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους γι΄ αυτή την εξέλιξη παράλληλα εξέφρασαν και τη ελπίδα τους ότι πρόκειται για περιστατικό που δεν θα επαναληφθεί και οτι το έθιμο θα συνεχίσει και πάλι από το 2017 στη Λιβαδειά η οποία το είχε αγκαλιάσει και το περίμενε κάθε χρόνο…

Πηγή: ΔΙΑΒΗΜΑ

eth1 eth2 eth3