Η Χριστουγεννιάτικη “φλόγα” της ελπίδας και της πίστης άναψε στην εκδήλωση της Εστίας Μητέρας στη Λιβαδειά

Κοινοποίηση στα Social Media

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου η ετήσια Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Εστίας Μητέρας στην αίθουσα “Αργύρη και Ιωάννη Κορτέση” του Ιδρύματος.

Η πολύ όμορφη εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της Σοφίας Τσιτσοπουλου Προέδρου της Εστίας Μητέρας και συνεχίστηκε με επίκαιρη ομιλία από την φιλόλογο και Πρόεδρο το Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς Άννα Νικολάου.

“Για μια ακόμη χρονιά, η Εστία Μητέρας ανοίγει τη ζεστή αγκαλιά της για να σας καλωσορίσει στο καθιερωμένο πλέον Χριστουγεννιάτικο τσάι. Η σημερινή εκδήλωση είναι ένα γεγονός που όλες και όλοι εσείς το έχετε αγκαλιάσει με ιδιαίτερη αγάπη. Με την παρουσία σας όλα αυτά τα χρόνια μας στηρίζετε και δυναμώνετε την προσπάθειά μας για την προσφορά στον συνάνθρωπο που αυτές τις ημέρες αποκτά ένα ιδιαίτερο νόημα”, σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Τσιτσοπούλου και πρόσθεσε: “Η γιορτή των Χριστουγέννων όπου η ανθρωπότητα υποδέχεται το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Κυρίου, έχει πολύ σωστά χαρακτηριστεί ως Γιορτή της Αγάπης. Είναι μια γιορτή όπου όλοι μαζί αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά καλούμαστε να ανοίξουμε τα μάτια της ψυχής μας. Να ανοίξουμε τις καρδιές μας και να αφήσουμε να γεμίσει ο εσωτερικός μας κόσμος από την ευλάβεια και τη ζεστασιά που ο Γεννημένος Χριστός έχει περιβάλλει τα δώρα  που μας έφερε με τη Γέννησή του, την Ειρήνη και την Απέραντη Αγάπη του”.

Όπως τόνισε σε μια περίοδο που ο ανθρώπινος πόνος, η δυστυχία, η απογοήτευση, η φτώχεια και η μοναξιά έχουν κυριεύσει τις ανθρώπινες ψυχές, “η εικόνα του θεανθρώπου είναι το  φάρμακο για τον καθένα μας” και μέσα από αυτή τη γιορτή “διδασκόμαστε ότι το να απλώσουμε το χέρι στον συνάνθρωπο είναι θεάρεστο και ευλογημένο”.

Σύμφωνα με την κ. Τσιτσοπούλου “η στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη δεν είναι μόνο η χρηματική βοήθεια, διότι ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με τα υλικά αγαθά, αλλά χρειάζεται να έχει γεμάτη τη ψυχή του για να πορεύεται ειρηνικά στην καθημερινή του ζωή”.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλει η Εστία και τόνισε: “Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που μας ταλαιπωρούν όλους, η Ε.Μ δεν σταματά να ανοίγει την αγκαλιά της και να προσφέρει την στήριξή της και την αγάπη της. Είναι ένα έργο που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και που εύχομαι από καρδιάς να συνεχίζεται για πολλά ακόμα. Όλοι εσείς που είστε σήμερα κοντά μα , δίνετε τον παλμό και την πνοή σε αυτό το έργο. Γι’ αυτή την στήριξή σας όπως και με την παρουσία σας σήμερα εδώ, σας ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε ο Κύριός μας με τη Γέννησή του να φωτίσει τις καρδιές  με το άσβηστο φως της ελπίδας και της αγάπης”.

Ακολούθως η Άννα Νικολάου με όσα είπε “ξύπνησε” το πνεύμα των Χριστουγέννων στις ψυχές και το νου των παρισταμένων.

Για τη γιορτή αυτή που οικοδόμησε η άπειρος σοφία του Θεού μίλησε ερανίζοντας λόγια και ιδέες από τους μεγάλους ορθόδοξους υμνογράφους μας. Έχοντας αυτούς ως συνοδοιπόρους ανέπτυξε την πορεία της θείας γέννησης και στη συνέχεια πέρασε στο Σαρανταήμερο, που προετοιμάζει τον δρόμο για τα Χριστούγεννα. Μίλησε για τα ήθη, τα έθιμα και τις εορτές αυτής της περιόδου, αλλά και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σκόρπισε συγκίνηση αλλά και προβληματισμό με τη χριστουγεννιάτικη ιστορία της Σταχομαζώχτρας και τον αθάνατο λόγο του Παπαδιαμάντη, που μιλά σε κάθε ελληνική και χριστιανική ψυχή.

Καταλήγοντας μίλησε για τη δύναμη της πίστης, της πίστης στον άνθρωπο και το Θεό, που μας βοηθά να αγωνιζόμαστε για το ανώτερο και το καλύτερο και που χωρίς αυτή δε θα μπορούσαμε να ζήσουμε τη χριστουγεννιάτικη μαγεία.

“Με τη θέλησή του ενανθρωπίστηκε ο Υιός του Θεού, έχοντας πλήρη γνώση του βασανισμένου τέλους της θνητής ζωής του και μοναδικό του κίνητρο ήταν η φιλανθρωπία του και το πλούσιο έλεος. Γι’ αυτό και δεν ήρθε κοντά μας ως κριτής και φόβητρο, αλλά ως Ευεργέτης και Σωτήρας”, επεσήμανε η Α. Νικολάου μεταξύ άλλων στην ομιλία της.

Παράλληλα υπογράμμισε πως το αίσθημα των Χριστουγέννων, αυτής της ανερμήνευτης γέννησης, που προήλθε από άσπορο σύλληψη, είναι η ανώτερη σύλληψη του νοήματος της ζωής.

“Είναι το πέρασμα από τον υπαρκτό και καθημερινό κόσμο στους χώρους της υπερβατής πραγματικότητας. Είναι αυτό που οδηγεί στην πίστη ότι κάτι τέλειο κρύβουμε μέσα μας, κάτι ανώτερο από τα καθημερινά και κοινά, κάτι που μας κάνει να διαφέρουμε από τα πλάσματα του θεού που λέγονται κτήνη. Η πίστη αυτή μαζί με την πίστη στον θεό είναι που δίνουν τον λόγο στον άνθρωπο να αγωνιστεί, να υπερβεί τη δοσμένη πραγματικότητα και να φτάσει σε μια άλλη ανώτερη ποιότητα. Και η πορεία αυτή προς το ανώτερο πάντα θα τραβά και θα συνεχίζεται, όσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν προδώσει την πίστη τους”, είπε και συμπλήρωσε: “Πίστη, λοιπόν, είναι τα Χριστούγεννα και αγάπη. Γι’ αυτό, για να ζήσουμε τη μαγεία τους πρέπει να αγαπάμε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας. Να αγαπάμε και να σεβόμαστε την οικογένειά μας. Να αγαπάμε και να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας. Να αγαπάμε ολόψυχα τον θεό και να προσευχόμαστε, όπως ο μεγάλος ορθόδοξος μελωδός, ο Ρωμανός, να μας βοηθά να κάνουμε πράξη τα λόγια μας”.

Ποιήματά της απήγγειλε η Καίτη Σαμαρτζή – Μπερατινού, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους μουσικούς Σπύρο Πανουργιά, Αντώνη Κεραμύδα και Γιάννη Σύνη, και στη συνέχεια προσφέρθηκαν ζεστό τσάι και γλυκά δίπλα στο τζάκι της Εστίας ενώ τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τη λειτουργία του γηροκομείο του Ιδρύματος.

est01 est02 est03 est04 est05 est06 est07