Έντονη αντιπαράθεση στο Δ.Σ. Λιβαδειάς με αφορμή τους όρους αγοράς από τον Δήμο του παλιού τζαμιού

Κοινοποίηση στα Social Media

Με αφορμή την αγορά του παλιού Τζαμιού Γαζή- Ομέρ που αποτελεί μνημείο για τη ευρύτερη περιοχή στην οδό Τσόγκα από τον Δήμο Λεβαδέων και τους όρους που θέτουν οι πωλητές σχετικά με την τοποθέτηση ευχαριστήριας ταμπέλας για τη “συνδρομή τους  στην πώληση” στην τιμή των 200.000 ευρώ η αντιπολίτευση του δημοτικού Συμβουλίου εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην δημοτική αρχή.

Πιό συγκεκριμένα ο Δήμος αγοράζει το ιστορικό αυτό μνημείο, που βρίσκεται στην οδό Τσόγκα, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, στην τιμή των 200.000 αντί 240.000 ευρώ, που ήταν η αρχική απαίτηση των πωλητών κάτι για το οποίο αν και η τιμή χαρακτηρίστηκε υψηλή δεν υπάρχουν διαφωνίες ως προς την αγορά.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε -χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία- από την αντιπολίτευση οτι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές είχαν πετύχει καλύτερη τιμή αγοράς  χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να πάρουν το κτήριο.

Ο όρος όμως για την ταμπέλα, που δεν περιλαμβανόταν  στην αρχική απόφαση για την αγορά του ακινήτου, προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης ,που έκανε λόγο για “προσβολή” και “υποτέλεια”  ενώ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αριστείδης Ρούσσαρης έκανε γνωστό οτι θα προσφύγει κατά της απόφασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

“Σε καμιά περίπτωση δεν μας κάνουν χάρη οι πωλητές, έκαναν μια αγοραπωλησία που είναι υπέρ του συμφέροντος τους και τίποτα δεν τους χρωστά ο Δήμος της Λιβαδειάς και οι δημότες της”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσαρης και συμπλήρωσε: “Δεν είναι νόμιμο, δίκαιο και ηθικό το αίτημα των πωλητών, εάν το δωρίσουν ευχαρίστως να μπει η ταμπέλα” και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν αμφισβητεί την ηθική του τιμήματος αλλά την απαίτηση.

Έντονη αντίδραση είχε και ο Νώντας Κοτσικώνας ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να γίνει η αγοροπωλησία όπως έχει συμφωνηθεί από την αρχή και δεν πρέπει “εκβιαστικά” να έρχεται εκ των υστέρων ένας άλλος όρος.

“Να μπει ταμπέλα γιατί; δεν μας το δωρίζουν το πουλάνε  και όχι σε ένα ευκαταφρόνητο ποσό” επεσήμανε ο κ. Κοτσικώνας ο οποίος εμμέσως πλειν σαφώς άφησε αιχμές για προηγούμενες δημοτικές αρχές που εάν μπορούσαν να πάρουν το ακίνητο σε χαμηλότερη τιμή και δεν το έκαναν.

Σοβαρές ενστάσεις εξέφρασε και ο Γιώργος Ζιώγας, ο οποίος αφού τόνισε ότι στην συγκεκριμένη περιοχή οι αντικειμενικές αξίες είναι πολύ χαμηλές και ο Δήμος αγοράζει ακριβά ακολούθως αναφερόμενος στο αίτημα της πλακέτας είπε χαρακτηριστικά: “να το κάνουν δωρεά και να μπει η πλακέτα” ενώ εξέφρασε και πρόθεση προσφυγής κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, η δήμαρχος Γιώτα Πούλου, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της αγοράς του μνημείου και τόνισε μεταξύ άλλων αναφερόμενης στο θέμα της τιμής, οτι εκτός του οτι η τιμή είναι κάτω της αντικειμενικής και πρόκειται για μνημείο.

“Θα πρέπει να ακούμε και κανένα μπράβο, αντί για βαρείς χαρακτηρισμούς, επειδή καταφέραμε να εντάξουμε την αγορά σε χρηματοδότηση” τόνισε η δήμαρχος προσθέτοντας ότι λέξεις όπως υποτέλεια “πρέπει να περιοριστούν, δεν έχουμε κατοχή, δεν χάνει η πόλη την κυριαρχία”.

 

Αντιδράσεις επίσης από την αντιπολίτευση σημειώθηκαν για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στον Καλλικρατικό Δήμο Λεβαδέων που φέτος πραγματοποιούνται με μεγάλη συμμετοχή των τοπικών συλλόγων γεγονός που αποτελεί επιλογή για την δημοτική αρχή.

Ωστόσο η μειοψηφία εξέφρασε την άποψη ότι ο Δήμος για τις εκδηλώσεις ενώ βασίζεται στην πρωτοβουλία και την θέληση των κάθε τοπικών πολιτιστικών συλλόγων τις παρουσιάζει ως δικές του ενώ παράλληλε υποστήριξαν οτι υπάρχουν παραλείψεις σε κάποια χωριά, που μένουν χωρίς εκδηλώσεις.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Α. Ρούσσαρης, ζήτησε να “απλωθούν” οι εκδηλώσεις σε όλες τις περιοχές του Καλλικρατικού Δήμου αφού όπως είπε και εκεί υπάρχουν παιδιά και συμπολίτες που θέλουν να νιώσουν την χαρά των Χριστουγέννων.

Ο Νώντας Κοτσικώνας, αφού επεσήμανε ότι οι Χριστουγεννιάτικες  εκδηλώσεις του Δήμου είναι ευπρόσδεκτες ειδικά στις ημέρες μας, αφού δίνουν χαρά σε μικρούς και μεγάλους, ζήτησε από την δημοτική αρχή “να μην τους ξεγελά” ότι οι εκδηλώσεις γίνονται από τον Δήμο, γιατί όλες οι εκδηλώσεις στηρίζονται σε τοπικούς συλλόγους και ο Δήμος στο μόνο πράγμα που συμβάλλει είναι να παραχωρεί τους δημοτικούς χώρους που θα διοργανώνονται οι εκδηλώσεις.

Ο Γιώργος Ζιώγας ανέφερε ότι έρχεται καθυστερημένα το θέμα  στο ΔΣ, ενώ επεσήμανε πως χωρίς την συμβολή των πολιτιστικών συλλόγων δεν θα πραγματοποιούνταν  εκδηλώσεις στον Δήμο Λεβαδέων. Παράλληλα, ζήτησε από την δημοτική αρχή να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα και τον Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς λέγοντας ότι είναι ο πιο αδικημένος Σύλλογος.

“Είναι επιλογή μας αυτό για το οποίο μας κατηγορεί η αντιπολίτευση” απάντησε η Δήμαρχος Λεβαδέων προσθέτοντας ότι η άποψη της δημοτικής αρχής για τον πολιτισμό είναι ότι “ο Δήμος πρέπει να είναι ομπρέλα, να δικτυώνει όλους τους φορείς της πόλης και μαζί να κάνουμε πράγματα”.

Η Γιώτα Πούλου απαντώντας στην αντιπολίτευση για το ότι δεν γίνονται σε όλα τα χωριά εκδηλώσεις εξήγησε ότι σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχουν ομάδες ή σύλλογοι που να μπορούν να συμβάλλουν και να υποστηρίξουν αυτές τις εκδηλώσεις.

dim2 dim3 dim4

Ενστάσεις για το θέμα που αφορά στο τζαμί εξέφρασε και η Ν.Δ. μέσω της ΟΝΝΕΔ Λιβαδειάς

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΝΝΕΔ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΔΗΜ.Τ.Ο. Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Λιβαδειάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Εξαγορά από το Δήμο Λεβαδέων του Τζαμιού του Γαζή Ομέρ Μπέη.
Ενστάσεις και ερωτήματα επί της διαδικασίας.»

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Δεκεμβρίου 2015 πρόκληση απέναντι στην κοινή λογική αποτέλεσε το «κατεπείγον» θέμα,το οποίο κατατέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης,αναφορικά με την εξαγορά του Τζαμιού του Γαζή Ομέρ Μπέη, με την επιπλέον προσθήκη του όρου των σημερινών ιδιοκτητώνκαιπωλητών, την τοποθέτηση δηλαδή επιγραφής – πλακέτας με την οποίαο ΔήμοςΛεβαδέων θα τους ευχαριστείγια την παραχώρηση τουΤζαμιού. Προκλητική ήταν και η δήλωση της Δημάρχου κας Γιώτας Πούλου: «Εγώ ήρθα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ευθαρσώς είπα την προηγούμενη φορά ότι αυτό το μνημείο θέλουμε να το αγοράσουμε (….) και θα το αγοράσουμε! (….) Εμείς θέλουμε να το πάρουμε, η Δημοτική Αρχή που έχει την πλειοψηφία αποφάσισε, θέλει να το πάρει. ».
Πρωτίστως, ως Ο.Ν.ΝΕ.Δ. ΔΗΜ.Τ.Ο Λιβαδειάς, δηλώνουμε ότι διαφωνούμε με το αίτημα των σημερινών ιδιοκτητών και πωλητών, καθώς ο Δήμος Λεβαδέων θα καταβάλει, ως έχει αναφερθεί, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 200.000 ευρώ για την εξαγορά του εν λόγω Τζαμιού. Ουσιαστικά γίνεται λόγος για μια διαδικασία αγοραπωλησίας μεταξύ ιδιωτών -δημοσίου και όχι πράξη δωρεάς για να βρίσκει θετικό αντίκρισμα το αίτημα.Εν δευτέροις, καταδικάζουμε τη δήλωση της Δημάρχου κας Γιώτας Πούλου που συνοψίζεται στο «αποφασίζομεν και διατάζομεν» για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα αγνοώντας τη φωνή της μείζονος αντιπολίτευσης και της αντιπολίτευσηςευρύτερα, και υποστηρίζουμε απερίφραστα ότι στις δημοκρατίες οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά από τα αρμόδια όργανα. Παράλληλα πιστεύουμε ότι για το έννομο της διαδικασίας , εφόσον η πράξη αγοραπωλησίας έχει συμφωνηθεί και αποτελεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρέπει και ζητούμε να υπάρξει διόρθωση επί της αρχικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι διαδικασίες εξπρές με «κατεπείγοντα».

Σε μια εποχή που το μνημόνιο της αριστεράς και η πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οδηγεί τη χώρα στη διάλυση και με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Λεβαδέων να έχει δώσει την πρώτη «λευκή» επιταγή της στην Κυβέρνηση με το σύμφωνο ψήφισμα της για τη δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου (Π.Ν.Π. 20/4/2014), απευχόμαστε στο θέμα της εξαγοράς του Τζαμιού του Γαζή Ομέρ Μπέηνα λειτουργεί ως εντεταλμένη συνεργάτης της κυβέρνησης για την προώθηση της πολιτικής ατζέντας εκείνων που αρνούνται τη γενοκτονία των Ποντίων, χαρακτηρίζουν τους Μακεδονομάχους ως «Τζιχαντιστές» και ζητούν την κατάργηση της πρωινής προσευχής στα σχολεία,επιβάλλοντας τις ανθελληνικές τους ιδεολογίες.
Με βάση το παραπάνω απευθύνουμε δύο ερωτήματα στην Δημοτική Αρχή του Δήμου Λεβαδέων και τη Δήμαρχο κα Γιώτα Πούλου:
 Γιατί ελληνικά ιστορικά μνημεία που χρήζουν άμεσης φροντίδας και αξιοποίησης στην πόλη μας όπως το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λιβαδειάς, γνωστό για την ηρωική έξοδο των Λιβαδειτών το 1821, βρίσκονται χαμηλά στην ατζέντα της διατήρησης κτηρίων στην πόλη μας;

 Γιατί- εν μέσω τεραστίων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και κατ’ άμεση συνέπεια ο Δήμος μας – προωθείται εσπευσμένα η κίνηση της εξαγοράς του Τζαμιού του Γαζή Ομέρ Μπέη, χωρίς να έχει προηγηθεί η παρουσίαση ολοκληρωμένου προγράμματος αξιοποίησης του, την ώρα που για την πόλη μας η αφετηρία της ανέγερσης του έργου του Ναού της Μητροπόλεως το 1856 έχει ταυτιστεί με το τέλος μιας εποχής δουλείας, νωθρότητας και υποταγής, την αποκατάσταση των πραγμάτων και της ηθικής τάξης μέσω της ολοκληρωτικής καταστροφής του ιερού μωαμεθανικού χώρου, δηλαδή της κατεδάφισης του Tζαμιού του Σταροπάζαρου στη Λιβαδειά;

Έχουμε καταστήσει σαφές και στο παρελθόν ότι από πλευράς μας θα σταθούμε αρωγοί στο έργο της νέας Δημοτικής Αρχής εφόσον θα συντελέσει στην οικονομική, πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Λεβαδέων, ενώ θα αντιταχθούμε σε κινήσεις οι οποίες θα υποβαθμίζουν το κοινό καλό και την κοινωνική συνοχή του Δήμου μαςήεπιδιώκουν μια χώρα χωρίς εθνική ταυτότητα, χωρίς παράδοση, χωρίς αρχές και αξίες.

Τομέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης
ΔΗΜ.Τ.Ο. Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Λιβαδειάς