Έρχονται αλλαγές στον Καλλικράτη, Έμφαση στα θεσμικά και τα οικονομικά από την Γ. Πούλου

Κοινοποίηση στα Social Media

Ριζικές αλλαγές στον Καλλικράτη εξήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλαγές που σε γενικές γραμμές βρίσκουν σύμφωνους τους δήμαρχους.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις αλλαγές που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση επισημαίνοντας οτι το κράτος πρέπει να αποφασίσει “αν θέλει διαχειριστικό ρόλο από μεριάς των θεσμών της αυτοδιοίκησης ή αναζητά ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που περνά μέσα από την αποκέντρωση”, υποστηρίζοντας παράλληλα πως ο ίδιος “φιλοδοξεί ότι θα πάμε σε μια περίοδο όπου θα είναι ο χρυσός αιώνας της αυτοδιοίκησης”.

Στις αλλαγές αναφέρθηκε σε δηλώσεις της και η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου λέγοντας σχετικά: “Υπάρχει ένα αίτημα της αυτοδιοίκησης για να συζητήσουμε τις μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση και βεβαίως ο Καλλικράτης θα πρέπει να τροποποιηθεί σε πολλά σημεία”.

Η κ. Πούλου επικέντρωσε στα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα και δευτερευόντως στο χωροταξικό.

“Το θέμα της χωροταξίας ήδη έχει ανοίξει από την προηγούμενη περίοδο σε οτι αφορά τους νησιωτικούς δήμους δηλαδή οτι δεν μπορεί ένα νησί ολόκληρο να είναι ένας μόνο δήμος. Δεν νομίζω οτι θα ανοίξει ευρύτερα το θέμα της χωροταξίας άμεσα. Υπάρχου όμως πολλά θεσμικά του συστήματος του Καλλικράτη, υπάρχουν τα ζητήματα του εκλογικού συστήματος, απλή αναλογική ή τι άλλο, υπάρχει επίσης το ζήτημα, των οικονομικών πόρων και της αυτοτέλειας”, τόνισε και ζήτησε την άμεση καταβολή των προγραμματισθέντων και προϋπολογισθέντων πόρων για το 2015 ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αύξηση κατά 9 εκ. ευρώ του νέου προϋπολογισμού για την αυτοδιοίκηση.

“Ο Υπουργός δεσμεύτηκε οτι θα εκπληρώσει όλους τους στόχους σε οτι αφορά τις οφειλές ενώ δήλωσε οτι και ο προϋπολογισμός του 2016 θα είναι αυξημένο κατά 9 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2015. Το ζήτημα λοιπόν είναι να δοθούν τα χρήματα του 2015 διότι διαφορετικά δεν μπορούμε να κλείσουμε τους προϋπολογισμούς μας και βεβαίως να μη γίνουν περεταίρω μειώσεις”, σημείωσε σχετικά η Γ. Πούλου.

Η Δήμαρχος ζήτησε επίσης ενίσχυση του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης και πρόβλεψη για τις αναγκαίες ισορροπίες με τον δεύτερο βαθμό

“Η εποχή είναι δύσκολη και η αυτοδιοίκηση ως ο πιο κοντινός θεσμός στον πολίτη θα πρέπει να ενισχυθεί και επίσης να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο βαθμό”, είπε χαρακτηριστικά.