Συζήτηση για το μέλλον των γιατρών και της ιατρικής από τον Ιατρικό Σύλλογο Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Λιβαδειάς με θέμα: “Ιατρική αποεπαγγελματοποίηση ή Δυναμικό Μοντέλο Συνετών Προσδοκιών στην Ιατρική; Ιατρική με προσδοκίες – κοινωνία με προοπτική”

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα στις 7:30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας με εισηγητή τον  Αθανάσιος Γκατζιά, (Μsc. Διοίκηση και Οικονομία της Υγείας) ενώ θα προλογίσει η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λιβαδειάς Μαρία Τρομπούκη.

Όπως σημειώνει ο κ. Γκατζιάς στη διάρκεια του 20ού αιώνα το ιατρικό επάγγελμα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των συστημάτων υγείας των αναπτυγμένων χωρών όμως οι γρήγοροι ρυθμοί εξέλιξης της προόδου και της γνώσης, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, “συντελούν στη μεταβολή της φύσης του ιατρικού επαγγέλματος-λειτουργήματος και δημιουργούν νέα πλαίσια προσδοκιών στους γιατρούς, των οποίων το επάγγελμα αλλάζει δυναμικά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον 21° αιώνα”.

Ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι το ιατρικό επάγγελμα χάνει την πολιτισμική του ταυτότητα, την πολιτισμική του αποδοχή, λόγω του αυξανόμενου δημόσιου σκεπτικισμού, του καταναλωτικού ακτιβισμού και του συνεχούς μειωμένου δημόσιου σεβασμού, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια των γιατρών να διαμορφώνουν και να διατηρούν ένα “δυναμικό πλαίσιο συνετών προσδοκιών” για το επάγγελμα τους.

“Τα τελευταία χρόνια, οι συζητήσεις για την υγειονομική περίθαλψη των συστημάτων υγείας έχουν εστιαστεί προς την κατεύθυνση των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων της επιχειρησιακής οργάνωσης, ενώ – αντιθέτως – θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει αγνοηθεί ο σημαντικός ρόλος του ιατρικού επαγγελματισμού και των συνετών προσδοκιών τους”, υποστηρίζει ο Θ . Γκατζιάς και επισημαίνει πως “η ισχυροποίηση και ο εκσυγχρονισμός του ιατρικού επαγγελματισμού θα μπορούσαν να συμβάλλουν καθοριστικά προς την επίτευξη της ισότητας, αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των υπηρεσιών υγείας”.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναμένεται να εξεταστεί η άσκηση της Ιατρικής στον 21° αιώνα μέσα από τη σύνθεση του δυναμικού περιβάλλοντος των σχέσεων: Προσδοκίας – Θεραπείας – Επαγγέλματος.