Ημερίδα από το Ε.Κ. Λιβαδειάς για την αντιμετώπιση των κατασχέσεων ακινήτων και των πλειστηριασμών

Κοινοποίηση στα Social Media

Τα πάνω κάτω φέρνει για τους έλληνες δανειολήπτες ο νέους κώδικας πολιτικής δικονομίας σε συνδυασμό με τις νέες προβλέψεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Όπως έγινε γνωστό στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς από την 1η Ιανουαρίου του 2016 ανοίγει διάπλατα η πόρτα για κατασχέσεις και πρώτων κατοικιών με ταχύτατες διαδικασίες ακόμη και μέσω του διαδικτύου με στόχο να κατασταλούν τα κινήματα που έχουν αναπτυχθεί κατά των πλειστηριασμών .

“Με το νέο νόμο η προστασία της πρώτης κατοικίας πάει περίπατο”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ε.Κ. Λιβαδειάς Γιάννης Σταθάς και πρόσθεσε: “Ξεκινάμε σειρά δράσεων και εκδηλώσεων για να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες για το νέο νόμο και για τις διαδικασίες εξπρές που προβλέπει 1 Ιανουαρίου 2016 για να παίρνουν τα σπίτια και τις περιουσίες του κόσμου.

Ο κ. Σταθάς τόνισε οτι θα υπάρξει κίνημα αλληλεγγύης λέγοντας χαρακτηριστικά: “Όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν θα δραστηριοποιηθούμε για να αποτρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις για τους συμπολίτες μας. Το πρώτο είναι πως όταν θα πάει να γίνει μια κατάσχεση να την εμποδίσουμε με την παρουσία μας ενώ θα υπάρχει και αποκλεισμός των τραπεζών που θα κάνουν κατασχέσεις”.

Σημείωσε δε πως ήδη υπάρχουν άτομα που απευθύνονται στο Εργατικό Κέντρο για εθελοντική συμμετοχή στις δράσεις που αναπτύσσονται ενώ κάλεσε όσου έχουν πρόβλημα να μη διστάζουν και να ζητάνε νομικές συμβουλές από τους δικηγόρους που συνεργάζονται δωρεά για το πως μπορούν να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

“Ο λαός δεν πρέπει να φοβάται. Ο έλληνας φορολογούμενος που έχει πληρώσει τόσα χρόνια τις τράπεζες όπου έχει γίνει το μεγαλύτερο έγκλημα, -μεγαλύτερο και από αυτό του χρηματιστήριου- και αυτοί που το έκαναν θα οδηγηθούν στην φυλακή πρέπει να αντιδράσει. Τις τράπεζες τις πήραν μπίρ παρά ξένοι επενδυτές και τώρα παίρνουν και τα σπίτια. Αυτή είναι η υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση που δεν ντρέπεται καθόλου με όσα κάνει σε βάρος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λιβαδειάς Βασίλης Δαλαμάγκας τόνισε πως “όλες οι νομοθετικέ παρεμβάσεις που έχουν γίνει σχετικά με το θέμα των κόκκινων δανείων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών δεν στοχεύουν σε ένα δίκαιο αξιών για τον δανειολήπτη αλλά είναι υπέρ των συμφερόντων των τραπεζών και των οικονομικά ισχυρών γενικότερα”.

Όπως υπογράμμισε “ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας από 1/1/2016 αν κάποιος δεν πληροί τα ελάχιστα όρια και δεν κρίνει η τράπεζα οτι είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης τότε το σπίτι του θα είναι στα χέρι των οικονομικά δυνατών”.

Ο κ. Δαλαμάγκας έκανε επίσης γνωστό οτι “συντέμνονται όλες οι προθεσμίες προσφυγών ανακοπών και αναστολών που είχε ο δανειολήπτης και η διαδικασία του πλειστηριασμού θα γίνεται σχεδόν εν μια νυκτί”.

Μάλιστα “στο σχετικό νόμο από την 1 Ιουνίου και μετά προβλέπεται προεδρικό διάταγμα για διενέργεια ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ώστε να αποφεύγονται οι περιπτώσεις κινημάτων πολιτών που προσέρχονται σήμερα σε τράπεζες και ειρηνοδικεία και εμποδίζουν τη διαδικασία του πλειστηριασμού. Οι πλειστηριασμοί  γίνονται με διαδικασία εξπρές”.

Καταλήγοντας ο Β. Δαλαμάγκας τόνισε οτι είναι απαραίτητη η καθοδήγηση νομικού ώστα οι δανειολήπτες που έχουν πρόβλημα να μπορέσουν να αντιδράσουν “γιατί έρχεται λαίλαπα” και ενημέρωσε πως οι δικηγόροι θα κινητοποιηθούν δυναμικά κατά του κώδικα πολιτικής δικονομίας που δημιουργεί προβλήματα στους ίδιους αλλά κυρίως στους πολίτες.

pl02