Για επιβολή νέου φόρου στο ελληνικό κρασί διαμαρτύρεται το επιμελητήριο Βοιωτίας

Κοινοποίηση στα Social Media

Την έντονη δυσαρέσκεια του για την πρόθεση της κυβέρνησης, να επιβάλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στον ελληνικό οίνο, ύψους 0,40 ευρώ ανά λίτρο εκφράζει το επιμελητήριο Βοιωτίας.

“Η υιοθέτηση μιας τέτοιας απόφασης θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην ήδη ασθμαίνουσα οικονομία της χώρας και θα υποθηκεύσει κάθε σοβαρή προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της. Ο κλάδος του οίνου, αν και πλήττεται και αυτός  από την οικονομική κρίση της τελευταίας πενταετίας, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες παραγωγικούς κλάδους της χώρας, που διατηρεί µια σχετική δυναμική και μάλιστα εξωστρεφή”, τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΠΒ Παναγιώτης Αγνιάδης σε επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομίας Γεώργιο Σταθάκη και  Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως τονίζει ο κ. Αγνιάδης “ειδικά, η Βοιωτία είναι µια οινοπαραγωγός περιοχή, µε αρχαιότατη τοπική παράδοση και σύγχρονες δυναμικέ επιχειρήσεις, που διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία αλλά και επιτυχημένα προωθούν τον τοπικά παραγόμενο οίνο στις διεθνείς αγορές”.

Όπως μάλιστα, χαρακτηριστικά  σημειώνει και η Ένωση  Οινοπαραγωγών Αµπελώνα Κεντρικής Ελλάδος, «Καµία χώρα, κανένα Κράτος – Μέλος της Κοινότητας, που είναι χώρα παραγωγής οίνου, δεν έχει επιβάλει Ε.Φ.Κ. στο κρασί (ούτε η Γερµανία). Αντίθετα Κράτη – Μέλη, που δεν παράγουν κρασί, για ευνόητους λόγους το έχουν κάνει.  Η Ελλάδα είναι χώρα ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ οίνου. Οι χώρες παραγωγοί οίνου είναι σταθερές στην απόφασή τους να κρατήσουν μηδενικό τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί».

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΕΠ Βοιωτίας κάνει λόγο για “ακραίο παραλογισμό να υπερφορολογείται ένα τοπικό γεωργικό προϊόν, το οποίο διαχρονικά συνοδεύει την ελληνική διατροφή, και να ακυρώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης του” και υπογραμμίζει: “Κατά την γνώμη µας, ένα τέτοιο μέτρο θα ενισχύσει περαιτέρω την παραοικονομία, ενώ η αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης οίνου θα προκαλέσει συνακόλουθα όχι µόνο μείωση των προσδοκώμενων εσόδων αλλά και μείωση των υπαρχόντων, όπως ο ΦΠΑ”.

Καταλήγοντας ο Π. Αγνιάδης υπογραμμίζει οτι “η αναζήτηση «ισοδύναμων µμέτρων» δεν πρέπει να πλήξει, για µια ακόμη φορά, την ελληνική επιχειρηματικότητα” και καλεί τους κ. Υπουργούς να αναθεωρήσουν “τις όποιες σκέψεις για φορολογική επιβάρυνση του οίνου, αλλιώς οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, όχι µόνο για τον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά για το σύνολο της ελληνικής παραγωγικής οικονομίας”.