Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα του “Αιχμέα” στη Λιβαδειά για τα νέα μέτρα και την φορολογία των αγροτών

Κοινοποίηση στα Social Media

Φορολόγηση 26% και προκαταβολή φόρου 100% προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια 

 

Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΑΙΧΜΕΑΣ, πραγματοποίησε στο συνεδριακό Κέντρο Λιβαδειάς  “Χ. Παλαιολόγος ” στην Κρύα ημερίδα με θέμα “Τα μέτρα της συμφωνίας για τους αγρότες και η νέα φορολογία των αγροτών” και κύριο ομιλητή τον εξειδικευμένο σε θέματα αγροτικής φορολογικής νομοθεσίας, ορκωτός ελεγκτή Κωνσταντίνο Νιφορόπουλο.

Κοινή ήταν η διαπίστωση πως αν εφαρμοστούν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση αυτό θα σημάνει και το τέλος των ελλήνων αγροτών γεγονός που καθιστά αναγκαία τόσο την κατανόηση από τους αρμόδιους των προβλημάτων που δημιουργεί η υπερφορολόγηση όσο και την επίλυσή τους.

“Αυτή τη στιγμή ισχύει οτι ίσχυε και πέρσι, δηλαδή φορολογία με το σύστημα έσοδα μείον έξοδα και παράλληλα ένα αφορολόγητο στις επιδοτήσεις μέχρι 12.000 ευρώ χωρίς να γνωρίζουμε μέχρι τώρα τι θα συμβεί με αυτό. Από εκεί και πέρα με το μνημόνιο έχει ψηφιστεί οτι από το έτος 2016 ο συντελεστής φορολόγησης θα πάει από το 13% στο 20% και από το 2017 στο 26%. Αυτό το γνωρίζουμε”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νιφορόπουλος και πρόσθεσε: “Παράλληλα υπάρχει και η αύξηση της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος. Αυτή η προκαταβολή στις δηλώσεις του 2014 αρχικά ήταν 27,5%  επί του φόρου. Ψηφίστηκε όμως αλλαγή και υπήρξε τροποποίηση γι΄αυτές τις δηλώσεις του 2014 και το 27,5% έγινε 55%. Του χρόνου αυτό γίνεται 75% και από το 2016 γίνεται 100%.

Ενόψει αυτών των γεγονότων μιλάμε για περίπου διπλασιασμό ή τριπλασιασμό σε σχέση με 2014 της εκταμίευση που θα κάνει ο αγρότης για το ίδιο εισόδημα. Πρόκειται για υπερφορολόγηση αν δηλαδή κάποιος πλήρωνε 1000 ευρώ για φόρο τώρα θα πληρώνει 2.000 ή 3.000 ευρώ”.

Όπως επεσήμανε δεδομένης αυτής της κατάστασης η κυβέρνηση ψάχνει ισοδύναμα για να τροποποιήσει τους συντελεστές κατηγοριοποιώντας τους αγρότες κατά κύριο επάγγελμα κοκ, κάτι όμως που όπως σημείωσε “δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται”.

Την ίδια στιγμή δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα όπως θα έπρεπε μέχρι τέλος Οκτωβρίου το πόρισμα και οι προτάσεις για την φορολογία των αγροτών της ειδικής επιτροπής που έσει συσταθεί από το αρμόδιο Υπουργείο.

Γεγονός είναι λοιπόν πως “ενώ είναι δύσκολο να βρεθούν ισοδύναμα, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής και καμία συγκεκριμένη και συγκροτημένη πρόταση από καμία πλευρά.

“Το Υπουργείο θα έπρεπε να είχε από καιρό να είχε ανοίξει ένα γόνιμο διάλογο θέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε συστήσει ένα Ινστιτούτο Φορολογίας Αγροτών και προσπαθούμε να βάλουμε ένα προβληματισμό για τα θέματά αυτά”, κατέληξε ο Κ. Νιφορόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΑΙΧΜΕΑ και Αν πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιώργος Ανέστης αφού παρουσίασε συνοπτικά την δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες τόνισε οτι με την επιβολή των νέων μέτρων η επιβίωση των αγροτών καθίσταται αδύνατη

“Αν εφαρμοστούν τα μέτρα που θέλει η κυβέρνηση ένας αγρότης που έχει εισόδημα περίπου 10.000 ευρώ (και αυτό αφορά περίπου 500.000 αγρότες) το 2017 δεν θα του μένει ούτε ένα ευρώ για να επιβιώσει η οικογένεια του και θα πρέπει να έχει και άλλους πόρους για καταφέρει να πληρώσει τον ΟΓΑ και τις προκαταβολές”, είπε ο κ. Ανέστης και συμπλήρωσε: “Μπροστά σε αυτή την κατάσταση πραγματοποιήσαμε αυτή την ημερίδα για νε υπάρξει καλύτερη ενημέρωση ώστε να δούμε στη συνέχεια τι μπορούμε να κάνουμε και μέσα από τα συλλογικά μας όργανα να προσπαθήσουμε να πείσουμε την κυβέρνηση και να της δώσουμε δύναμη μέσα από διάφορες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για να αλλάξει αυτή τη φορολογική πολιτική που αν εφαρμοστεί τότε πραγματικά θα σημάνει το τέλος της ελληνικής γεωργίας μιας γεωργίας που κατά γενική ομολογία μπορεί να γίνει το εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας”.

Παράλληλα ο Γ. Ανέστης αναφέρθηκε και στις δράσεις που υλοποιεί ο ΑΙΧΜΕΑΣ τονίζοντας οτι ο Συνεταιρισμός μας έχει ξεκινήσει και προσπαθεί να αναπτύξει τις απαραίτητες δραστηριότητες για να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

“Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στον αγρότη να οργανωθεί και μέσα από συμβολαιακή παραγωγή και συμβολαιακή τραπεζική να έχει την δυνατότητα να παίρνει εφόδια, να μπαίνει στην καλλιέργεια αλλά και να επιτυγχάνει καλύτερες τιμές στο προϊόν του μέσω του Συνεταιρισμού. Επίσης ο Συνεταιρισμός οργανώνει τους παραγωγούς με στόχο και να αντλούνται κοινοτικοί πόροι και να επιτυγχάνεται ο στόχος της μείωσης του κόστους παραγωγής με αποτέλεσμα την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος”, είπε ο Γ. Ανέστης και κατέληξε: “Ήδη έχουμε ξεκινήσει με την οργάνωση παραγωγών ελαιολάδου και ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε και την οργάνωση παραγωγών λαχανικών και οπωροκηπευτικών ενώ μέσα στο 2016 θα έχουμε και άλλες συγκεκριμένες προτάσεις για οργάνωση παραγωγών”.

aix2 aix3 aix4