Με την μαθητική παρέλαση κορυφώθηκαν στη Λιβαδειά οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου

Κοινοποίηση στα Social Media

Με την μαθητική παρέλαση και μηνύματα για αλληλεγγύη και ενότητα ενάντια στο φασισμό και στην πολιτική λιτότητας, κορυφώθηκαν στη Λιβαδειά την Τετάρτη οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940 και του μεγάλου όχι του ελληνικού λαού.

Το πρωί εψάλη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, εκπαιδευτικών, μαθητών και πλήθους κόσμου ακολούθησε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας, επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων. Ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας Αντώνη Παπαδεράκη και πλήθους κόσμου που βγήκε για να χειροκροτήσει τους μαθητές μετά από αρκετό καιρό αφού οι δύο τελευταίες παρελάσεις το περασμένο έτος είχαν ματαιωθεί λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.

“Η εποποιία του 1940, το έπος της Εθνικής Αντίστασης μας δίνουν σήμερα αυτή την αποφασιστικότητα που χρειαζόμαστε όλοι για να πούμε ένα νέο όχι στην πολιτική της λιτότητας που επικρατεί στους ακραίους νεοφιλελεύθερους κύκλους της Ευρώπης και να βγάλουμε τη χώρα από την δίνη στην οποία ζει τα τελευταία πέντε χρόνια, με την οικονομική και κοινωνική της υποβάθμιση” επεσήμανε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Παπαδεράκης.

Μήνυμα κατά του ρατσισμού έστειλε ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος υπογραμμίζοντας σχετικά: “Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να ισχυροποιήσει τη φωνή του  για να υπερασπιστεί ζητήματα αλληλεγγύης και δημοκρατίας ενάντια στην πολιτική του ρατσισμού που σηκώνει κεφάλι, να δώσει απάντηση αλληλεγγύης στηρίζοντας τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα, σε αντίθεση με την Ε.Ε που βλέπει από μακριά το πρόβλημα”.

Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης έστειλε με τις δηλώσεις της η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου.

“Η αντίσταση ολόκληρου του ελληνικού λαού στο τελεσίγραφο της τότε ιταλικής φασιστικής διοίκησης για μια άνευ όρων υποταγή των Ελλήνων, αποτελεί ορόσημο στην ένδοξη ελληνική ιστορία. Ο ελληνικός λαός με αυταπάρνηση και ηρωισμό δεν δίστασε ούτε μια στιγμή απέναντι στα ξένα στρατεύματα, αγωνίστηκε μέχρι εσχάτων για να διασφαλίσει την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση του”, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: “Στις σημερινές δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, να εκφράζουμε με τον πλέον αδιάλλακτο τρόπο, την απόλυτη αντίθεση μας σε κάθε φαινόμενο φασισμού και να αγωνιζόμαστε για την εθνική κυριαρχία, τη δημοκρατία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη”.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χάρης Σανιδάς υπογράμμισε πως μόνο “με ενωτικές κινήσεις μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και όχι ο καθένας μόνος του” ενώ ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Κουτσούμπας σημείωσε: “η σημερινή είναι μεγαλειώδης μέρα, τιμής, μνήμης και προβληματισμού, η Ελλάδα στέκεται όρθια με ενότητα όλων των Ελλήνων και θα σταθεί και πάλι όρθια”.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιώργος Ανέστης επεσήμανε πως “το όχι του ΄40 είναι επίκαιρο όσο ποτέ” και οτι “τα όχι του ελληνικού λαού πρέπει να τα τηρούν οι κυβερνώντες και τα πατριωτικά όχι των κυβερνώντων να τα συνδράμουν οι λαοί”.

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βοιωτίας Γιώργος Λιανός τόνισε σχετικά: “ενωμένοι και αδιάσπαστοι θα διαβούμε το δύσκολο δρόμο προς το καθήκον απέναντι στη χώρα, για να πετύχουμε πρέπει να βάλουμε μες την ψυχή μας την Ελλάδα”.

Τέλος ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας Αλέκος Καρκάνας αφού αναφέρθηκε στην σημασία και τα μηνύματα της επετείου συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την παρέλαση.

p1 p2p5p4 p6 p7 p8 p9 p10 p17 p11p12 p13p14 p15 p16