Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στον Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαδείας

Κοινοποίηση στα Social Media

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου ο Μορφωτικός Σύλλογος της πόλης μας υποδέχτηκε στις αίθουσές του τους ήχους και τα αρώματα της πατρίδας μας αλλά και της ελληνικής ψυχής σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στο Δημοτικό Τραγούδι.

Για το μοναδικό στο είδος του αυτό πνευματικό δημιούργημα του λαού μας μίλησε ο αιδεσιμολογιώτατος πατέρας Αθανάσιος Ν. Αθανασίου, ένας σοβαρός και υπεύθυνος μελετητής του δημοτικού μας τραγουδιού, το οποίο άδολα υπηρετεί σε όλη του τη ζωή, και συνάμα ένας εξαίρετος τραγουδιστής. Ο πατέρας Αθανάσιος μίλησε στο πυκνό και ζεστό κοινό που τον υποδέχτηκε για το ήθος του Ελληνικού λαού, όπως αυτό αναδεικνύεται μέσα από τα δημοτικά τραγούδια. Θύμισε σε παλαιότερους και φανέρωσε στους νεώτερους ξεχασμένες στιγμές οικογενειακής αγάπης και στοργής μα και κοινωνικής αλληλεγγύης και εθνικής έξαρσης και λεβεντιάς, τις οποίες παρέδωσε στην αθανασία το δημοτικό τραγούδι και οι οποίες δυστυχώς τείνουν να εξαφανιστούν τη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης, όπως τείνει να εξαφανιστεί και η ιδιαίτερη εθνική μας και πολιτιστική μας ταυτότητα. Γι’ αυτό και ο πατέρας Αθανάσιος τόνισε την ανάγκη να περάσει η παράδοση και το δημοτικό τραγούδι στη νέα γενιά από ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό έχοντας επίγνωση της ευθύνης τους και των δυσκολιών του εγχειρήματός τους.

Τη βραδιά στόλισαν με τα τραγούδια τους οι δημοτικοί τραγουδιστές κ. κ. Δημήτρης Ψυχογιός από την Τιθορέα, Γιάννης Κυρίτσης από το Πολύδροσο και η κ. Φωτεινή Λιάπη από τον Ορχομενό, οι οποίοι κέρδισαν το ειλικρινές χειροκρότημα των παρισταμένων, μάγεψαν με τις φωνές τους και συγκίνησαν με τις θύμησες που έφεραν σε όλους τα τραγούδια τους.

Η βραδιά έκλεισε με την απονομή τιμητικής πλακέτας από το Μορφωτικό Σύλλογο στον πατέρα Αθανάσιο για την πολύχρονη πνευματική και πολιτιστική προσφορά του στον τόπο μας. Την πλακέτα απένειμε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Ζιώγας, ο οποίος είναι επίσης λάτρης του Δημοτικού μας τραγουδιού, της παράδοσης και του πολιτισμού της περιοχής μας και τον στηρίζει σε κάθε του προσπάθεια.

Για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης συνέβαλαν τα μέγιστα ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής κ. Παρασκευάς Σανιδάς, όπως και ο κ. Άρης Τζιτζώκος και η πολιτιστική εταιρεία «Το μαρτυρικό Δίστομο και οι 218 Σφαγιασθέντες», τους οποίους ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά.