Η Εστία Μητέρας τίμησε την Αντιπεριφερειάρχη Φ. Παπαθωμά και την Δήμαρχο Γ. Πούλου

Κοινοποίηση στα Social Media

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Εστίας Μητέρας στη Λιβαδειά με κατά τη διάρκεια της οποίας στην αίθουσα “Αργύρη και Ιωάννας Κορτέση” έγινε ο Αγιασμός και η έναρξη των δράσεων της χειμερινής περιόδου με την συμμετοχή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη  Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως ο οποίος έκανε και επίκαιρη ομιλία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Εστία Μητέρα τίμησε την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά και την Δήμαρχο Λεβαδέων Γιώτα Πούλου παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου που είχε κατακλείσει την αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος.

“Αν και το έργο της Εστίας δεν σταματά όλο τον χρόνο, εν τούτοις η ημέρα της έναρξης είναι πάντα μια ημέρα ιδιαίτερη για όλους μας. Είναι ημέρα χαράς και αισιοδοξίας διότι ξεκινάμε έναν νέο κύκλο εργασιών, συναντήσεων, εκδρομών και εκδηλώσεων”, σημείωσε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της Εστίας Σοφία Τσιτσοπούλου που δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να ευχαριστήσει όσους βρίσκονται κοντά στη Εστία Μητέρας και συμπλήρωσε: “Αυτό αποδεικνύει οτι πρόκειται για ένα ζωντανό οργανισμό που παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες καταφέρνει να προχωρά δημιουργικά ξεπερνώντας το κάθε τι άλλοτε εύκολα και άλλοτε δύσκολα”.

Όπως υπογράμμισε η Πρόεδρος η Εστία Μητέρας δεν θα είχε καταφέρει να αγγίξει τους στόχους της ούτε να πραγματοποιήσει το όραμά της αν δεν είχε στο πλευρό της πολίτες και φορείς της περιοχής.

“Η ηθική και υλική βοήθεια, η συνεχής παρουσία σας, η ανταπόκριση σας σε κάθε κάλεσμα είναι η δική μας κινητήριος δύναμη, είναι η προϋπόθεση για να έχει ζωή και συνέχεια το έργο της Εστίας Μητέρας”, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: ” Οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσά μας είναι δεσμοί δυνατής φιλίας που μας κάνουν να νοιώθουμε αισιόδοξες, δίνοντάς μας θάρρος και ελπίδα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο πρόγραμμα των εργασιών μας”.

Η Εστία Μητέρας με ένα σημαντικό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, ξεκίνησε κυρίως σαν μια εθελοντική προσπάθεια γυναικών με κεντρικό στόχο την στήριξη της γυναίκας στον αγώνα της ζωής.

“Θελήσαμε να στηρίξουμε τη γυναίκα, όχι μόνο στον ανεκτίμητο ρόλο της μητρότητας αλλά και στις εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής. Αυτό ήταν δύσκολο στην αρχή, γιατί οι συνθήκες ήταν αρνητικές. Έπρεπε η γυναίκα να καταβάλλει ηρωικές προσπάθειες για την αναβάθμιση της προσωπικής της ύπαρξης, μέσα στην οικογένεια, και στον εργασιακό χώρο της πολιτείας”, είπε η κ. Τσιτσοπούλου και πρόσθεσε: “Ίσως οι νεώτεροι δεν γνωρίζουν και οι παλαιότεροι να μη θυμούνται ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, δόθηκε στις Ελληνίδες μόλις το 1952 και το 1955 απέκτησαν θεσμικά ουσιαστική ισοπολιτεία με τους άνδρες, ώστε να ασκούν δημόσια λειτουργήματα, να εργάζονται σε όλους τους τομείς, να προάγονται και να εξελίσσονται κανονικά.

Σήμερα αν και τα πράγματα έχουν βελτιωθεί νομικά και θεσμικά εξακολουθούν να υπάρχουν προκαταλήψεις και απαξιωτικές αντιλήψεις για το ρόλο της γυναίκας.

“Σε αυτές τις άδικες προκαταλήψεις δίνουν έμπρακτη απάντηση οι γυναίκες που πετυχαίνουν να διακριθουν στη δημόσια δράση, σε ρόλους αντίστοιχους με τους άνδρες.

Αυτές οι γυναίκες τιμούν τους εαυτούς τους, την οικογένειά τους, την πατρίδα. Αξίζουν την αναγνώριση και το δίκαιο έπαινο” τόνισε η Σ. Τσιτσοπούκου και σε αυτό το πλαίσιο το Δ.Σ. της Εστία αποφάσισε να τιμήσει τις κυρίες Φανή Παπαθωμά και Γιώτα Πούλου “δύο άξιες γυναίκες που ξεχώρισαν στην τοπική κοινωνία με την παρουσία τους και την προσφορά τους στο δημόσιο βίο και έφτασαν σε ανώτερα θεσμικά αξιώματα”.

Μετά την απονομή της τιμητικής διάκρισης η κ. Παπαθωμά δήλωσε μεταξύ άλλων απευθυνόμενη την πρόεδρο και το ΔΣ του Ιδρύματος: “Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα στο χώρο του φιλόξενου σπιτιού της η Εστία Μητέρας, προέβη σε μια τιμητική διάκριση, ως προς το πρόσωπό μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, όχι γιατί είμαι κάτι περισσότερο από εσάς, τις επώνυμες και ανώνυμες αγωνίστριες της ζωής, όχι γιατί ως γυναίκα στην αρένα της πολιτικής σπάω στερεότυπα και προκαταλήψεις, όπως άλλωστε εσείς Πρόεδρε στην ομιλία σας αναφέρατε, αλλά γιατί αισθάνομαι ότι «όλες» είμαστε ένα. Με την διαδικασία της τιμητικής υποστήριξής μου, μου είπατε ότι σ΄ αυτό το ταξίδι είμαστε συνοδοιπόροι. Συνοδοιπόροι στους αγώνες. Γι΄ αυτό και σας ευχαριστώ και είμαι πάντα δίπλα σας”.

Από την πλευρά της η κ. Πούλου αφού ευχαρίστησε για την τιμή που της έγινε απευθυνόμενη και στην Πρόεδρο σημείωσε: “Τιμή και διάκριση αξίζει σε σας στην Εστία Μητέρας που η προσφέρει για περισσότερο από 5 δεκαετίες ασταμάτητα και καθημερινά φροντίζετε τις μητέρες μας. Το έργο σας αποκτά μεγαλύτερη σημασία ειδικά τώρα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης όπου το κράτος πρόνοιας και οι κοινωνικέ δομές του έχουν συρρικνωθεί”.

Συνεχίζοντας η Γ. Πούλου επεσήμανε οτι απέναντι σε αυτή την κοινωνική κατάσταση και την ανθρωπιστική κρίση ο Δήμος Λεβαδέων έχει θέσει ως προτεραιότητα τη κοινωνική αλληλεγγύη και την ανάπτυξη των κοινωνικών του δομών.

Αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στις σχετικές δράσεις επεσήμανε: “Η σημερινή τιμητική διάκριση επιτρέψτε μου να θεωρώ οτι οφείλεται στις πρωτοβουλίες που έχουμε αναπτύξει ως δημοτική αρχή” και δεσμεύτηκε για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια.

Τέλος δεν παρέλειψε να συγχαρεί την Αντιπεριφερειάρχη να της ευχηθεί καλή δύναμη στο έργο της αλλά και να κάνει λόγο για συνεργασία προς όφελος των πολιτών.

Η βραδιά έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα, που είχαν ετοιμάσει ο Ανδρέας Μπέρδος, η κα Ισμήνη Μαντζουράνη με το νεανικό σύνολο δωματίου, και ο μαέστρος και συνθέτης Γιώργο Κοσμίδης, ενώ δεν έλειψε και το καθιερωμένο κέρασμα από τις εθελόντριες της Εστίας Μητέρας.est2 est4 est3