Για δεύτερη συνεχή χρονιά η “Λευκή νύχτα” στη Λιβαδειά

Κοινοποίηση στα Social Media

Την διοργάνωση της Λευκής Νύχτας από τον Εμπορικό σύλλογο Λιβαδειάς το Σάββατο 31 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της εμποροπανήγυρης στηρίζει ο Δήμος Λεβαδέων  με κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Ε.Σ. ζήτησε τα καταστήματα να παραμείνουν ανοικτά από το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και υποστήριξαν ότι η περσινή διοργάνωση ήταν πετυχημένη, έφερε κόσμο από όλη την περιφέρεια στην πόλη της Λιβαδειάς και οι καταναλωτές είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις προσφορές

Παράλληλα ο Εμπορικός Σύλλογος ζήτησε και την συμβολή του δήμου κατά ένα μέρος στις δαπάνες που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση της διοργάνωσης.

Να σημειωθεί οτι πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θανάσης Καλογρηάς, τόνισε ότι τα καταστήματα της πόλης θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, παρότι ο νόμος τους δίνει την ευχέρεια να παραμείνουν ανοιχτά ενώ ξεκαθάρισε οτι η εργασία των υπαλλήλων το συγκεκριμένο διάστημα είναι προαιρετική και φυσικά για όσους εργαστούν θα τηρηθούν τα νόμιμα.

“Είμαι κατά της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και την διεύρυνση του ωραρίου που σηματοδοτεί η ονομασία “Λευκή νύχτα” και γι΄ αυτό θα ήθελα την αλλαγή της ονομασίας της διοργάνωσης. Έτσι όμως όπως το θέτει ο Εμπορικός Σύλλογος δεν έχεις πολλά επιχειρήματα να αντιταχθείς. Μιλάει για προαιρετική εργασία των εργαζομένων, για κάλυψη των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων , και δεσμεύεται ότι δεν κάνει χρήση του νόμου για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή που συμπήμτει με τη Κυριακή μετά τη διοργάνωση”, είπε η κ. Πούλου.

Καιν συμπλήρωσε: “Είναι και οι έμποροι σε μια δεινή οικονομική κατάσταση. Ζητάνε βοήθεια και ο δήμος πρέπει σταθεί δίπλα τους”.

Με την διοργάνωση συμφώνησε και ο Γιώργος Ζιώγας ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: “Συμφωνούμε να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις. Δεν είναι δυνατόν στην περίοδο του παζαριού να μην βοηθηθούν οι τοπικοί έμποροι. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Είναι μια ευκαιρία για τους κατοίκους να βγουν κάποιες ώρες από τα σπίτια τους να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, και από την άλλη πλευρά να κινηθεί και λίγο η αγορά. Οι περισσότερες επιχειρήσεις  είναι οικογενειακές, το 75% είναι αυτοαπασχολούμενοι και δεν είχαμε κάποια καταγγελία από τους εργαζόμενους για την περσινή διοργάνωση”.

Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Νώντας Κοτσικώνας υποστηρίζοντας πως οι λευκές νύχτες είναι ένας θεσμός αντιδραστικός.

“Είναι ένας θεσμός που προέρχεται από την ΕΕ, επιβάλλεται από τα μνημόνια και εμπεριέχεται η απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων. Εξυπηρετεί τις πολυεθνικές εταιρείες και βάλλει κατά των μικρών και των μεσαίων καταστημάτων και ειδικότερα κατά των εργαζομένων. Υπάρχουν διάφορα επιχειρήματα από τον Εμπορικό Σύλλογο Λιβαδειάς, θεωρούμε ότι από μόνος του ο θεσμός αυτός δεν θα τους λύσει κανένα πρόβλημα”, σημείωσε και συμπλήρωσε: “Είμαστε μαζί τους, συμπαραστάτες στα τεράστια οικονομικά προβλήματα και λειτουργίας των καταστημάτων, όχι όμως σε κόντρα με τους εργαζόμενους όταν το ίδιο των σωματείο των υπάλληλων στέκεται αντίθετο με την συγκεκριμένη διοργάνωση”.

Όπως επεσήμανε ο Ε.Σ. η “Λευκή νύχτα” είναι στα πλαίσια των δραστηριοτήτων για αύξηση επισκεψιμότητας και ανάπτυξη της τοπικής αγοράς.

“Η αύξηση της επισκεψιμότητας συνεπάγεται με αύξηση ρευστότητας που κατά μεγάλο ποσοστό βοηθά την τοπική επιχείρηση για την πληρωμή υποχρεώσεων προς τρίτους συμπεριλαμβανόμενου και των οφειλών προς την Δημοτική αρχή”, είπε ο μεταξύ άλλων ο κ. Καλογρηάς και πρόσθεσε: “Πιστεύουμε για την πλήρη επιτυχία της διοργάνωσης θα πρέπει να δημιουργήσουμε την ημέρα της λευκής νύχτας μια ατμόσφαιρας ψυχαγωγίας, δημιουργίας και προσφοράς από τα καταστήματα της πόλης μας”.

Τέλος έκανε γνωστό οτι οι εκδηλώσεις εκτός από τις προσφορές των καταστημάτων περιλαμβάνουν ψυχαγωγία για μικρούς φίλους με ξυλοπόδαρους, ανιματέρ, κλόουν και face painter, συναυλία με συγκρότημα καλλιτεχνών και επικοινωνιακή κάλυψη των εκδηλώσεων αλλά και δημιουργία τράπεζας αίματος.

ln