“Φρένο” στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Άκυρες οι αποφάσεις του Δήμου Λαμίας – Να συζητηθεί θέμα στο ΔΣ Θήβας ζητά ο Θ. Σκούμας – Δικαίωση του Δήμου Λεβαδέων

 

Την στιγμή που ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ο φορέας δηλαδή για την διαχείριση των απορριμμάτων απαντά στην δήμαρχο Λεβαδέων Γιώτα Πούλου (που επέλεξε να μην ενταχθεί στον φορέα αλλά να προχωρήσει σε διαχείριση με τους όμορους δήμους η οποία μάλιστα σημείωσε οτι αυτή η επιλογή δικαιώνει τον δήμο Λεβαδέων) με έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας στο θέμα που ανέδειξε η εφημερίδα “Ημέρα” της Λαμίας (http://www.sterea.gr/) διαπιστώνεται οτι το θέμα του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ “μπλοκάρεται” με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς.

Η δήμαρχος είχε τονίσει πως είναι δικαίωμα και υποχρέωση των Δήμων να επιθυμούν να διαχειριστούν τα απορρίμματά τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών αναφερόμενη στην απόφαση των 5 Δημάρχων της περιοχής για σύσταση διαδημοτικού φορέα διαχείρισης στο πλαίσιο του Διαδημοτικού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) των Δήμων Λεβαδεών, Λοκρών, Ορχομενού, Αμφίκλειας – Ελάτειας και Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει στόχους και δράσεις, στην κατεύθυνση της πρόληψης, διαλογής στην πηγή και επαναχρησιμοποίησης, για τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται για ταφή.

Και με αφορμή ότι το τελευταίο διάστημα είχαν σημειωθεί “αντιδράσεις και επιθέσεις σε επίπεδο Δήμων της Περιφέρειας για τη νόμιμη προσπάθεια σύνταξης ενός κοινού διαδημοτικού σχεδίου διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων” η κ. Πούλου είχε τονίσει πως η επιλογή του Δήμου Λεβαδέων δικαιώνεται τόσο ως προς την επιλογή για μη ένταξη στον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α. αλλά και “βάσει των τελευταίων εξελίξεων – εμπλοκών της αδικαιολόγητης επίσπευσης των διαδικασιών συγχώνευσης και της νομιμότητας σύστασης του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α. Α.Ε”.

Στη συνέχεια στις 30 Σεπτεμβρίου το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ σε ανακοίνωση του σημείωνε μεταξύ άλλων οτι “οι Δήμοι της Περιφέρειάς μας αποφάσισαν μέσα από μια πρωτόγνωρη δημοκρατική διαδικασία των Δημοτικών Συμβουλίων, να μετατρέψουν την νομική μορφή του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α από Σύνδεσμο σε Ανώνυμη Εταιρεία των Ο.Τ.Α. Η διαδικασία αυτή ελέγχθηκε για την νομιμότητά της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία αναστολή της νομιμότητας”.

Και κατέληγε: “Οι 23 Δήμοι που συμμετέχουν στον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α, συνεχίζουν με σταθερά βήματα την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με στόχο την οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων στην Περιφέρειά μας.  Το σχέδιο αυτό θα προχωρήσει, παρόλα τα εμπόδια που προσπαθούν κάποιοι να βάλουν. Όσον αφορά την δικαίωση, αυτή δεν επέρχεται μέσα από την δημιουργία προβλημάτων, αλλά από την επίλυση τους”.

Ωστόσο στις 28 Σεπτεμβρίου με την 6175/150449 απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας ακύρωσε τρεις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων, και συγκεκριμένα τις με αριθμούς 357, 358 και 359/2015 αποφάσεις, που αφορούν η 1πρώτη (357/2015) την παραχώρηση κατά χρήση προς τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία των ΟΤΑ, των ακινήτων επί των οποίων υφίστανται οι εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Λαμίας, των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ Λαμίας, καθώς και του κινητού εξοπλισμού διαχείρισης απορριμμάτων κυριότητας του Δήμου Λαμιέων, η δεύτερη (358/2015) την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λαμιέων και του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας και η τρίτη (359/2015) την τροποποίηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου, τρέχοντος έτους για την κάλυψη μέσα από το αποθεματικό της επιπλέον δαπάνης που προκαλείται από την ετήσια εισφορά του έτους 2015 του Δήμου προς τον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) Στερεάς Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία των ΟΤΑ.

Η αιτιολογία για την απόφαση αυτή ήταν οτι “ότι η υπόσταση του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ των ΟΤΑ, πάσχει νομιμότητας”.

Ειδικότερα, στην αιτιολογία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: “Η ανωτέρω ανώνυμη εταιρεία (περιφ. Φορέας διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία των ΟΤΑ) δεν προήλθε από μετατροπή του ν.π.δ.δ. με την επωνυμία “Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας”, όπως ρητά επιβάλλει η διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 16 του ν. 4071/2012, αλλά πρόκειται για συσταθείσα εξυπαρχής ανώνυμη εταιρεία με βάση το ν. 2190/1920, με εισφορά μετοχικού κεφαλαίου από τους Δήμους- μετόχους της. Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 16 του ν. 4071/2012 θα έπρεπε, προκειμένου να υπάρξει μετατροπή του Περιφερειακού Συνδέσμου σε ανώνυμη εταιρεία, αφενός να έχουν συγχωνευθεί όλοι οι υπό συγχώνευση φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων και αφετέρου να έχει προηγηθεί αποτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων, στα οποία θα υπεισέρχετο η ανώνυμη εταιρεία ως καθολικός διάδοχος του Περιφερειακού συνδέσμου”

Φυσικά η ακύρωση αυτών των αποφάσεων, έχει ουσιαστικές συνέπειες για όλους του δήμους που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην Ανώνυμη Εταιρεία, και εκείνων της ΔΕΠΟΔΑΘ δηλαδή της Θήβας, της Τανάγρας, του δήμου Αλιάρτου – Θεσπιών και του Ορχομενού.

“Στη πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Θηβαίων, όταν ετέθη το θέμα από συμβούλους της αντιπολίτευσης, προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα και έδωσε ένα πακέτο κειμένων χωρίς να διανείμει και τις ανωτέρω ακυρωτικές αποφάσεις. Έτσι, η προσπάθεια της ΔΕΠΟΔΑΘ να στήσει εσπευσμένα μια ανώνυμη εταιρεία, χωρίς ουσιαστική συζήτηση για την ουσία της διαχείρισης των απορριμμάτων, για να φύγει ο έλεγχος και οι αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια και να μεταφερθεί σε ένα κλειστό ανεξέλεγκτο κλαμπ με τη συνεργασία του κ. Σταυρογιάννη και άλλων δημάρχων, φαίνεται ότι
πάσχει”, τόνισε ο Θανάσης Σκούμας ο οποίος και πριν λίγο καιρό από τη θέση του Βουλευτή που κατείχε είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση  .

“Το νομικό ζήτημα είναι ανοικτό, και αποδεικνύει την ανυπομονησία κάποιων να μεταφέρουν τη διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες, χωρίς να τηρήσουν ούτε τα προσχήματα. Όμως το πολιτικό ζήτημα έγκειται στην οργάνωση της διαχείρισης των απορριμμάτων, προς όφελος της κοινωνίας και όχι προς όφελος των εργολάβων.

Είναι κάτι περισσότερο από εμφανές ότι απαιτείται αμέσως χωρίς καθυστέρηση η συζήτηση στο του θέματος αυτού στο Δ.Σ. και η πλήρης ενημέρωση των πολιτών για όλες τις πτυχές του”, κατέληξε ο κ. Σκούμας.

fod