Πανεπιστήμιο Λιβαδειάς: Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα…

Κοινοποίηση στα Social Media

panepistimio-1Αν πράγματι ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δεν ήξερε την σπουδαιότητα του Τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς στη Λιβαδειά και τώρα που ενημερώθηκε επανεξετάζει το θέμα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της μη κατάργησης ή μεταφοράς του στο Βόλο τότε λύση υπάρχει.

Η καλύτερα υπάρχει πρόταση.

Μέχρι σήμερα τα πραγματικά γεγονότα είναι ότι με την παρέμβαση του βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γιάννη Σταθά σταμάτησε στο παρά ένα για να μη πούμε στο και πέντε η κατάργηση του τμήματος από τη Λιβαδειά.

Αυτό που μένει τώρα είναι ο τρόπος διεκδίκησης, η ο συνδυασμός τρόπων.

Η καλύτερη λύση είναι η δημόσια χρηματοδότηση από την πολιτεία, από το κράτος η κυβέρνηση του οποίου έχει ρημάξει τους πολίτες με τους φόρους και τα χαράτσια και έχει την υποχρέωση να παρέχει δωρεάν παιδεία.

Οι τοπικοί φορείς λοιπόν πρέπει να αγωνιστούν σκληρά. Με την ίδρυση συλλόγων, ομίλων φίλων και με ευχολόγια και με δήθεν απειλές του τύπου «ΘΑ παραιτηθούμε» δεν γίνεται δουλειά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι λίγο καιρό μετά την ίδρυση του συλλόγου των φίλων του πανεπιστημίου με πρωτοβουλία του δήμου είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση περί κατάργησης. Με το να πατάει κανείς δε δύο βάρκες το αποτέλεσμα είναι να πνιγεί. Άρα ή αγωνίζεται κάποιος δυναμικά ή περιμένει την μοίρα του με τις ευλογίες της τρόικας για το τίμημα του όποιου χρίσματος.

Ωστόσο υπάρχει και κάτι ακόμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτη Αγνιάδη ο υπουργός ζητά για να παραμείνει το Πανεπιστήμιο να μην κοστίζει στο κράτος.

«Αν κινηθούμε στην κατεύθυνση όπως είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος να λειτουργήσει η σχολή με ίδια έξοδα κάτι θα πετύχουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγνιάδης σε δηλώσεις του σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση που έγινε για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Και ο κ. Αγνιάδης έριξε το «μπαλάκι» στους ιδιώτες και την τοπική κοινωνία λέγοντας: «Τα ετήσια έξοδα για τη συντήρηση της σχολής μετά την περιστολή που έχει γίνει είναι περίπου 80.000 ευρώ το χρόνο. Υπάρχουν ισχυρά επιχειρηματικά συγκροτήματα στη Βοιωτία και οι τοπικοί φορείς που μπορούν να τα καλύψουν».

Αν όμως μπουν στη μέση τα «ισχυρά επιχειρηματικά συγκροτήματα» όλοι ξέρουμε τη συνέχεια. Κυρίως αυτό που θα συμβεί είναι να ανοίξει ο διάπλατα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης και φυσικά οι γνώσεις να «ανήκουν» ή να καθορίζονται από τα «ισχυρά επιχειρηματικά συγκροτήματα» με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ήδη σκληρά δοκιμαζόμενο λαό.

Αν όμως οι αρμόδιοι και οι αρχές του τόπου καταλήξουν σε αυτό το σενάριο μήπως θα ήταν καλύτερα τα χρήματα να βρεθούν από αλλού;

Για παράδειγμα τα χρήματα θα μπορούσε να τα δώσει ο δήμος Λεβαδέων, χωρίς πρόσθετη φορολόγηση των δημοτών, από τα έσοδα που έχει από το παζάρι τα οποία ξεπερνούν κατά πολλές χιλιάδες ευρώ τα ποσά (αν αληθεύουν οι αριθμοί που έχουν γίνει γνωστοί) που απαιτούνται για την λειτουργία του πανεπιστημίου.

Αν λοιπόν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα…