Δημιουργία Επιτροπής Αλληλεγγύης κατά των Πλειστηριασμών

Κοινοποίηση στα Social Media

Σύσκεψη φορέων και πολιτών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη  με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς,  προκειμένου να αποφασισθεί από κοινού η  συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης κατά των Πλειστηριασμών.

Παρευρέθηκαν οι :

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού  Λάμπρος Ρόδης,  ο Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Ηλίας Ροζάνας, ο Εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Λιβαδειάς Θανάσης Παντρευτής, ο Εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Λιβαδειάς Γεώργιος Κερασίδης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορχομενού Τσαγαλάς Βασίλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ Επαρχίας Λιβαδειάς Νίκος Μπούρας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων ΙΚΑ Νομού Βοιωτίας Λάμπρος Χαρχαρές, ο Εκπρόσωπος του ΕΠΑΜ Ηλίας Σκόπας, ο Ταμίας του Συλλόγου Κρητών Γεώργιος Σπανουδάκης,  Σωματεία και πολίτες.

 

Στη Σύσκεψη έγινε εισήγηση από τον Δικηγόρο  Θανάση Παντρευτή , όπου μεταξύ άλλων τονίστηκαν τα παρακάτω σημεία, από τις αλλαγές που επήλθαν με το  νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς:

1) Πλέον προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης μόνον δύο ενδίκων βοηθημάτων (ανακοπών) κατά των  πλειστηριασμών, ένα πριν τον πλειστηριασμό που εκδικάζεται μέσα σε προθεσμία μόλις 45 ημερών και ένα μετά τον πλειστηριασμό μέσα σε προθεσμία μόλις 30 ημερών.
2) Δεν αναστέλλονται οι πράξεις εκτέλεσης με την άσκηση των παραπάνω βοηθημάτων (ανακοπών).
3) Ως πρώτη τιμή θα ορίζεται η εμπορική αξία και όχι η αντικειμενική του ακινήτου, χωρίς όμως να προσδιορίζεται με ποια κριτήρια θα ορίζεται η εμπορική αξία.
4) Η τρίτη σειρά κατάταξης διαμορφώνεται πλέον ως εξής: πιστωτικά ιδρύματα, Δημόσιο, ΟΤΑ,  κοινωνικοασφαλιστικοί οργανισμοί και εργαζόμενοι και δικηγόροι μόνον αν οι απαιτήσεις τους έχουν προκύψει μέσα σε μια διετία πριν τον πλειστηριασμό.
5) Δεν προστατεύεται ο μισθωτής ακινήτου που πλειστηριάζεται, αφού μέσα σε προθεσμία μόλις 2 μηνών από την κατακύρωση του πλειστηριασμού θα μπορεί να καταγγελθεί η σύμβαση μίσθωσης.

Aποφασίστηκε η πραγματοποίηση  εκδηλώσεων ανά Δήμο της πρώην Επαρχίας Λιβαδειάς, για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών, καθώς και η δημιουργία Επιτροπών Αλληλεγγύης ανά Δήμο της πρώην Επαρχίας Λιβαδειάς.