Η ΠΕΔ Στερεάς στηρίζει την υποψηφιότητα του Δήμου Δελφών για “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021”

Κοινοποίηση στα Social Media

Την υποψηφιότητα του Δήμου Δελφών για “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021” στηρίζει η Περιφερειακή Ένωση δήμων Στερεά Ελλάδας σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Οργάνου την Πέμπτη 30 Ιουλίου.

“Αποτελεί τιμή αλλά ταυτόχρονα και υποχρέωση μας να στηρίξουμε με κάθε μέσο το Δήμο Δελφών στην υποβολή της υποψηφιότητάς του καθώς και στη  διεκδίκηση της ανάδειξής του σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021. Η ΠΕΔ ΣΕ θα είναι πάντα αρωγός σε  κάθε εξωστρεφή ενέργεια των Δήμων που θα έχει ως στόχο την προβολή και την αναβάθμιση περιοχών αλλά και της Στερεάς Ελλάδας γενικότερα”, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Λουκάς Υπερήφανος.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Δελφών, Θανάσης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αφού ανάλυσε το σκεπτικό και τις διαδικασίες του όλου εγχειρήματος τόνισε ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα έχει ως στόχο όχι μόνο την ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής των Δελφών αλλά και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.

Να σημειωθεί οτι το σύνολο των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας και αποφασίστηκε ομόφωνα η έμπρακτη υποστήριξη της πρότασης του Δήμου Δελφών από την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα που αφορούσε το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΤΕΔΚ Ν. Ευβοίας και αποφασίστηκε ομόφωνα η επίσπευση των διαδικασιών λύσης και εκκαθάρισης της εταιρείας αυτής με την ανάληψη των απαιτούμενων ενεργειών έτσι ώστε το θέμα να κλείσει οριστικά.

Στη  συνεχεία τέθηκε προς συζήτηση το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην ομαλή υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, λόγω της έλλειψης ρευστότητας με υπαρκτό τον  κίνδυνο της  μη ολοκλήρωσής τους ως το τέλος του τρέχοντος έτους, που αποτελεί και το έτος κλεισίματος του Προγράμματος.

“Θα πρέπει να υπάρξει παράταση γιατί διαφορετικά τα βάρη θα πέσουν στους Δήμους με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να οδηγηθούν σε  κατάσταση χρεοκοπίας” τόνισε ο κ. Υπερήφανος και συνέχισε: “Έχουμε εκπονήσει μια σαφώς τεκμηριωμένη πρόταση που βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε εικασίες. Θα πρέπει αφ΄ ενός να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια και αφ΄ ετέρου  να ληφθεί υπόψη πως η αστοχία δεν οφείλεται σε κακό σχεδιασμό ή άστοχο προγραμματισμό, αλλά σε έναν απρόβλεπτο και μη διαχειρίσιμο παράγοντα όπως αυτός της  ανυπαρξίας ρευστότητας”.

Το Δ.Σ. ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του Προέδρου που περιελάμβανε την πρόταση παράτασης της επιλεξιμότητας των δαπανών για ένα χρόνο έως 31.12.2016 και την προώθησή της στο αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να αναληφθεί δράση και να γίνει η σχετική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, εγκρίθηκε ομόφωνα η υποβολή πρότασης για την παράταση της προθεσμίας για τις  άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών έως 31-12-2016, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για τη δράση και τις προτάσεις πάνω σε επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους Δήμους και τους Δημότες των Θεματικών Επιτροπών Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Χωροταξίας με Πρόεδρο τη Δήμαρχο Λεβαδέων Γιώτα Πούλου, Αγροτικής Ανάπτυξης με Πρόεδρο τον Δήμαρχο Δομοκού  Δημήτρη Τζιαχρήστα, και Πολιτισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού με Πρόεδρο τον Δήμαρχο Λοκρών Νίκο Λιόλιο.

Τέλος αποφασίστηκε από κοινού η διεξαγωγή Θεματικών Διοικητικών Συμβουλίων και η εντατικοποίηση των εργασιών έτσι ώστε από το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να ιεραρχηθούν οι ανάγκες, να ομαδοποιηθούν οι προτάσεις και να προωθηθούν καταλλήλως στα αρμόδια κέντρα αποφάσεων.