Ποιά η… πράβντα για το αποχετευτικό Αλιάρτου αλλά και την περιουσία του δήμου;

Κοινοποίηση στα Social Media

Ένταση προκλήθηκε για ακόμα μια φορά στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αλιάρτου – Θεσπιών με τον δήμαρχο Γιώργο Ντασιώτη σε αντιπαράθεση που είχε με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Φίλλιπο Σαγάνα να επικεντρώνει και πάλι στα ΜΜΕ που ασχολούνται με τα θέματα του δήμου τα οποία παρομοίασε με την Ρώσικη εφημερίδα “Πράβντα”.

Και επειδή “πράβντα” σημαίνει “αλήθεια”, δεν είναι άσχημο να ακούγονται οι αλήθειες.

Αιτία αυτή τη φορά για να ανάψουν τα αίματα στάθηκαν δύο ζητήματα που τέθηκαν από την αντιπολίτευση και αφορούν στο αποχετευτικό Αλιάρτου που “έπεσε” σε βράχια αλλά και στα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου που μάλλον κανείς δεν γνωρίζει ποιά ακριβώς είναι.

Πιό συγκεκριμένα σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο Ηρακλής Μπαλόκας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παροχή νερού ύδρευσης για πότισμα χωραφιού του δήμου που είχε νοικιαστεί σε ιδιώτη είχε κάνει λόγο και για ένα ακόμα χωράφι το οποίο όμως δεν υπήρχε στο Ε9 του Δήμου που παρουσίασε ο Δήμαρχος.

Στην τελευταία όμως συνεδρίαση ο Φ. Σαγάνας παρουσίασε έγγραφα από το υποθηκοφυλακείο που δείχνουν οτι υπάρχει το χωράφι έκτασης 7.690 τ.μ. στο κέντρο της πόλης της Αλιάρτου πίσω από το παλιό εκκοκκιστήριο.

Αυτό αμφισβητήθηκε από τον δήμαρχο διότι υπάρχει ανάκληση της παραχώρησης του χωραφιού στο Δήμο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο ο κ. Σαγάνας υποστήριξε οτι υπάρχει ανάκληση της ανάκλησης και γι΄ αυτό το χωράφι στο υποθηκοφυλακείο παραμένει στην ιδιοκτησία του Δήμο Αλιάρτου. Εντύπωση δε προκάλεσε η έλλειψη διεκδίκησης από τον δήμαρχο ακόμα και σε περίπτωση ανάκλησης. Η στάση αυτή ώθησε παλαιούς και έμπειρους αυτοδιοικητικούς να σχολιάσουν: “Αν πράγματι ισχύουν όσα είπε ο κ. Σαγάνας τότε ο δήμαρχος που τον αμφισβήτησε θα έχει την ευθιξία να παραιτηθεί αφού δεν γνώριζε την περιουσία του δήμου που διοικεί;”.

Όπως και να έχει το θέμα η αλήθεια θα φανεί σύντομα ενώ το σίγουρο είναι οτι ένας Δήμος που καλείται να διεκδικήσει περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου από τα αρμόδια Υπουργεία πρέπει ήδη να είναι σε θέση να γνωρίζει τουλάχιστον τι έχει και τι δεν έχει.

Σε οτι αφορά το δεύτερο θέμα για τον βράχο που προέκυψε στις εκσκαφές για το αποχετευτικό στην Αλίαρτο εντύπωση προκάλεσε το γεγονός οτι κανείς δεν θυμόταν τα μέλη της σχετικής επιτροπής αλλά και το ότι δεν έχουν συντάξει ακόμα πρωτόκολλο χαρακτηρισμού.

Να σημειωθεί οτι σε τέτοιες περιπτώσεις συστήνεται επιτροπή χαρακτηρισμού αποτελούμενη από συγκεκριμένα άτομα του Δήμου καθώς και εκπρόσωπο του εργολάβου όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Όταν όμως έγινε ερώτηση για το ποιοί απαρτίζουν την επιτροπή η απάντηση ήταν οτι κανείς δεν θυμόταν ούτε καν αυτοί που μπορούσαν να συμμετέχουν.

Αρμοδιότητα της επιτροπής όταν προκύψει βράχος είναι να ελέγξει επιτόπου και να καθορίσει τα ποσοστά του βράχου με αποδεικτικό της κατάστασης το πρωτόκολλο χαρακτηρισμού.

Η διαδικασία αυτή ακολουθείται διότι πρόκειται για δημόσιο χρήμα και η δαπάνη όταν παρουσιάζεται βράχος αυξάνεται.

Απ΄ οτι ειπώθηκε το πρωτόκολλο θα συνταχθεί αν και τα χαντάκια τώρα έχουν σκεπαστεί, ενώ ακόμα δεν έχουν γίνει τομές σε άλλα σημεία του έργου για να διαπιστωθεί το τι έχει συμβεί αφού υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες όπως για παράδειγμα οτι δεν έχει πέσει παντού άμμος.

Τώρα απολαύστε τα video (πηγή http://permisospress.blogspot.gr/2015/07/blog-post_222.html )που είναι πράβντα και όχι ψέματα