Μαντινάδες περιφερειακής εμβέλειας και για γερά νεύρα στο Δ.Σ. Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς με πολλά ζητήματα εκτός ημερήσιας διάταξης, πολλές ερωτήσεις αλλά και πολλά θέματα γεγονός που για άλλη μια φορά καταδεικνύει την ανάγκη αλλαγών στην διαδικασία λειτουργίας του οργάνου η οποία επανειλημμένα έχει καταστεί κουραστική για συμβούλους και πολίτες με οτι αυτό συνεπάγεται.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Δήμαρχος  Λεβαδέων Γιώτα Πούλου απαντώντας σε ερώτηση της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε τον διεκδικητικό χαρακτήρα της δημοτικής ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από το συμβούλιο σο θέμα της Κωπαΐδας και την ανάγκη άμεσης άρδευσης των καλλιεργειών που κινδυνεύουν με καταστροφή.

“Έχω μια συγκεκριμένη πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση, γι΄ αυτή έχω κριθεί και θα κρίνομαι καθημερινά όπως και εσείς. Από εκεί και πέρα ηγούμαι μιας δημοτικής παράταξης η οποία είναι πολυσυλλεκτική και τα μέλη της δεν προέρχονται μόνο από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σέβομαι την δημοτική μου παράταξη και κατ΄ επέκταση όλους τους πολίτες που δεν ανήκουν σε ένα μόνο πολιτικό χώρο και μας εμπιστευτήκαν αυτή τη θέση”, τόνισε η κ. Πούλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Νώντα Κοτσικώνα.

Και πρόσθεσε: “Δεν πρόκειται να καλύψω καταστάσεις και πράγματα. Όπως μέχρι σήμερα θα συνεχίσω να διεκδικώ για τον δήμο μας το καλύτερο με κάθε τρόπο. Ήδη από την στάση αυτή της δημοτικής αρχής έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα όπως είναι η λειτουργία στη Λιβαδειά του ΚΕΠΑ, οι ασθενείς πλέον δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στη Θήβα, θα εξυπηρετούνται εδώ. Αυτό το αποτέλεσμα δεν ήρθε μόνο του, το διεκδικήσαμε και το πετύχαμε.  Συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις και περιμένουμε να αποδώσουν καρπούς σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουμε πιο δυναμικά”.

 

Παρέμβαση για Κωπαΐδα

Την παρέμβαση προς την Περιφέρεια αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς για την διασφάλιση της ομαλής άρδευσης των καλλιεργειών του Κωπαϊδικού πεδίου, παράλληλα κατατέθηκαν προτάσεις για την ορθή λειτουργία του αρμόδιου τμήματος ενώ ασκήθηκε και κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας χωρίς να λείψουν οι μαντινάδες και οι παροιμίες.

Η δημοτική αρχή έκανε γνωστό οτι είχε ασχοληθεί με το θέμα και είχαν γίνει επαφές με τους αρμόδιους χωρίς όμως στο διάστημα αυτό να σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος.

“Αυτή τη στιγμή χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες κινδυνεύουν να μείνουν απότιστα και να καταστραφούν. Είμαστε στο τέλος Ιουλίου και τα αντλιοστάσια της Υλίκης δεν έχουν πει μπροστά. Πληροφορήθηκα οτι μπήκε μόνο μια μικρή αντλία το Σάββατο. Ειδικά οι περιοχές μας του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Τριάδας και της Κορώνειας κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή. Η απραξία κάποιων μετά το μεγάλο έγκλημα με τις πλημμύρες χιλιάδων στρεμμάτων τον χειμώνα που δεν ήξεραν να βγάλουν τα νερά τώρα οδηγεί και πάλι σε προβλήματα παρόλο που έλεγαν οτι είναι έτοιμοι τόσο η Περιφέρεια Στερεάς όσο και η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας. Μάλιστα έφεραν και ως δικαιολογία οτι χάλασε ένα εξάρτημα και πρέπει να το φέρουν από την Ιταλία τι έκαναν τους προηγούμενους μήνες;”, τόνισε ο Γιώργος Ζιώγας που εισήγαγε το θέμα και κατέληξε λέγοντας πως “Με αυτή τη λογική σαν υπηρεσία της ΠΣΕ  ο Οργανισμός Κωπαΐδας που καταργήθηκε δεν πρόκειται να δουλέψει”.

Με ποιητική διάθεση προσέγγισε το θέμα ο Άρης Ρούσσαρης.

“Έχω μιλήσει με τον κ. Μπακογιάννη, αποτελεί ένα από τα οράματά του και θέλει να δώσει λύση στο θέμα της Κωπαΐδας, θα κριθεί γι αυτό στο μέλλον. Επειδή κ. Ζιώγα ήσουν στην Περιφέρεια και σήμερα είναι ακόμα συνάδελφοι σου όπως η Αντιπεριφερειάρχης γνωρίζεις πως το θέμα θέλει προσεχτική προσέγγιση. Όταν κάποιοι μιλούν για την Κωπαΐδα πρέπει να είναι πολύ μετρημένοι και πολύ υπεύθυνοι γιατί δεν είναι άμοιροι ευθυνών ανεξάρτητα από τον αν είχαν αρμοδιότητα ή όχι. Όταν διοικείς ένα νομό και μια περιφέρεια πρέπει να έχεις άποψη”, είπε ο κ. Ρούσσαρης.

Και απευθυνόμενος στον κ. Ζιώγα πρόσθεσε: “Γιώργη μου όταν προέβλεπα τα άσχημα μαντάτα, τότε εσύ κρυφογέλαγες και έκανες την πάπια, και όταν μου απάντησαν με στοίχους του Καβάφη, τότε εσύ κρύφτηκες πίσω από ένα φράχτη”.

Ακολούθως ο κ. Ζιώγας σημείωσε οτι ο αποδέκτης του “μηνύματος” είναι άλλος λέγοντας χαρακτηριστικά στον κ. Ρούσσαρη: “Αν θέλουμε να χτυπήσουμε τον γάιδαρο δεν χτυπάμε το σαμάρι αλλά κατευθείαν τον γάιδαρο” και ξεκαθαρίζοντας σε οτι τον αφορά στο χρονικό διάστημα της θητείας του στη Περιφέρεια συμπλήρωσε: “Η περιφέρεια έχει αρμοδιότητα από το Νοέμβριο για την Κωπαΐδα, μέχρι τότε δεν είχε καμία αρμοδιότητα για την άρδευση όπως δεν είχε προηγούμενα και η νομαρχία. Μακάρι ο Περιφερειάρχης να λύσει το θέμα και εγώ θα τον στηρίξω σε αυτό και μακάρι να γένει και αυτό που είπε ο κ. Καρκάνας, τώρα όμως τα χωράφια είναι απότιστα”.

Για να συνεχίσει ο κ. Ρούσσαρης: “Γιώργο δεν θα σου πως δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα αλλά θα σου πω τούτο: Εδώ έχει μερακλήδες, και όποιος δεν είναι μερακλής του πρέπει να πεθάνει γιατί σε τούτον τον ντουνιά άδικα θέση πιάνει, αυτό ισχύει και για την πολιτική, για κάποιους“.

Ο Νώντας Κοτσικώνας από την πλευρά του τόνισε οτι έγκαιρα είχε επισημάνει πως “τα αποτελέσματα της κατάργηση του Ο.Κ και της μεταφοράς της αρμοδιότητας όπως αυτή έγινε στην Περιφέρεια θα τα νιώσουν στο πετσί τους οι αγρότες” και πρόσθεσε: “Ήδη αυτό τώρα είναι το δεύτερο αρνητικό δείγμα γραφής, το πρώτο ήταν με τις πλημύρες τον χειμώνα. Τώρα όμως κινδυνεύουν οι αγροτικές παραγωγές να καταστραφούν ολοσχερώς. Συνεπώς η παρέμβαση μας πρέπει να έχει διττό χαρακτήρα. Πρώτον να μπουν άμεσα σε λειτουργία τα αντλιοστάσια της Υλίκης και δεύτερον να κάνουμε μια παρέμβαση στο Υπουργείο για να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας”.

Τέλος ο Αλέκος Καρκάνας σημείωσε μεταξύ άλλων: “Εδώ και 30 χρόνια πολλοί οραματιστές προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα της Κωπαΐδας κανείς όμως δεν έλαβε υπόψη το υδρολογικό παράδοξο που πηγαίνει το νερό στην Υλίκη και μετά να το γυρνάμε πίσω ενώ θα μπορούσε να κατευθύνεται από την αρχή εκεί που θέλουμε δια ροής από πάνω”. Και κατέληξε “αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε πως θα ποτίζεται το Κωπαϊδικό πεδίο με σοβαρό τρόπο και όχι όπως σήμερα”.

ds003

ds002

ds004