Τέθηκε σε λειτουργία ο Μόρνος… αλλά δεν μπορεί μόνος (video).

Κοινοποίηση στα Social Media

Αυτή είναι η  δήλωση της αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανής Παπαθωμά, στον δημοσιογράφο Λάμπρο Ρόδη για την άρδευση του Κωπαίδικου πεδίου, στο περιθώριο του περιφερειακού συμβουλίου που παράλληλα ψήφισε και τον κανονισμό της άρδευσης του κάμπου.

Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουμε πως αν  άμεσα δεν τεθεί σε λειτουργία το αντλιοστάσιο της Υλίκης (το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη όπως μας λένε αγρότες) τότε θα αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα στον  κάμπο και οι αγρότες θα φορτωθούν ένα ακόμη δεινό.

Και μιλάμε για μία χρονιά και ένα χειμώνα που μέχρι πριν λίγους μήνες υπήρχαν εκτεταμένες πλημμύρες στο εσωτερικό της κωπαίδας λόγω των σφοδρών καιρικών φαινομένων της φετινής χρονιάς.

Φαντάζομαι οτι όσοι αγρότες ακούσουν τη δήλωση της κας Παπαθωμά, θα αντιληφθούν πως η εναλλακτική λύση της άρδευσης του Κωπαιδικού πεδίου μόνο από τον Μόρνο (έστω και για μικρό χρονικό διάστημα), δεν ευσταθεί.

Μιλάμε για 5 αντλίες οι οποίες τροφοδοτούν με 100.000 κυβικά νερού ημερησίως (στην καλύτερη των περιπτώσεων) την περιοχή από το παλιό ντοματάδικο στον Ορχομενό μέχρι την περιοχή του Αγίου Δημητρίου.

Και αυτή η ποσότητα χωρίς να συνυπολογιστούν ζημιές ή δυσλειτουργίες στο σύστημα.

Αγρότες της περιοχής υποστηρίζουν οτι αν τα ποτάμια είναι γεμάτα νερό (μετά από ένα καλό χειμώνα) μπορεί κάποιες ποσότητες νερού να περάσουν στην κεντρική και να εξυπηρετήσουν την άρδευση και άλλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά όχι όλων, όπως ισχυρίζεται η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας.

Τι είναι αυτό όμως που με σιγουριά κάνει την κα Παπαθωμά να μιλά για απρόσκοπτη άρδευση της Κωπαίδας;

Οι αγρότες επισημαίνουν οτι αυτό είναι απλό και ακούει στο όνομα Μέλανας Ποταμός.

Έχει πολύ νερό ακόμη από τον “βάρβαρο” χειμώνα και μπορεί να εξυπηρετήσει ανάγκες άρδευσης στον κάμπο αλλά όχι για πολύ όπως λένε.

Για την Υλίκη να θυμίσουμε, οτι η περιφέρεια ανέλαβε την αρμοδιότητα της κωπαίδας στα τέλη του 2014 και ενώ γνώριζαν ίσως και νωρίτερα, από τον Σεπτέμβριο οτι δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια της Υλίκης λόγω της κλοπής του ηλεκτρολογικού υλικού από τους κυνηγούς χαλκού.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο είναι 4 μήνες και από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιούλιο είναι άλλοι 7 μήνες, σύνολο 11 μήνες, άρα εκτιμούμε οτι  σίγουρα υπήρχε χρόνος για να αντικατασταθούν (χωρίς να γνωρίζουμε κάτι περισσότερο ή τι εμπλοκές μπορεί να παρουσιάστηκαν).

Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά για τους αγρότες της Βοιωτίας που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.