Το τρίτο μάτι στην επιτροπή παρακολούθησης. Επιστολή του προέδρου της ΠΕΔ.

Κοινοποίηση στα Social Media

1η συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης τους επιχειρησιακού προγράμματος Στερεάς και ο πρόεδρος της ΠΕΔ τοποθετείται.

Περιττό το το ενημερωτικό δελτίο τύπου του 2βάθμιου οργάνου καθώς ο κος Υπερήφανος δεν μας έχει συνηθίσει σε τίποτα περισσότερο από φιλοφρονήσεις και καλά λόγια για αγαστή συνεργασία και σύμπλευση με τον περιφερειάρχη.

«Στόχος της συνεργασίας μας με την Περιφέρεια είναι να οικοδομήσουμε από κοινού μια ρεαλιστική στρατηγική για την Στερεά Ελλάδα, προκειμένου να κάνουμε ό,τι το καλύτερο για τις τοπικές μας κοινωνίες. Θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ολοκληρωμένη στρατηγική και στόχευση. Οι δράσεις θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους και να αποδίδουν προστιθέμενη αξία η μία στην άλλη» είπε ο Δήμαρχος Ορχομενού

Και συνέχισε λέγοντας:

«Στρατηγική χωρίς χρήματα δεν γίνεται. Είναι απαράδεκτο (προφανώς το απαράδεκτο δεν απευθύνεται στην περιφέρεια) μια Περιφέρεια που αντιμετωπίζει σημαντικότατα προβλήματα, όπως είναι η πολύ υψηλή ανεργία, οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες, η διαρροή κεφαλαίων προς το μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας, η περιβαλλοντική επιβάρυνση από την άτυπη και άναρχη Βιομηχανική Περιοχή των Οινοφύτων να γίνεται αποδέκτης μόλις 190 εκατ. €, πολύ δε περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι το Πρόγραμμα της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 άθροιζε σε προϋπολογισμό 514 εκατ. €. Θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει πολύ μεγάλη ενίσχυση από τα Τομεακά Προγράμματα. Κρίνεται απαραίτητη η χρηματοδοτική ενίσχυση του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας στα πλαίσια της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ που θα γίνει εντός του 2017 καθώς και η κατανομή εθνικών πόρων στην Περιφέρειά μας ( όταν αυτό καταστεί δυνατό) για να εξασφαλισθεί η ισότιμη μεταχείριση όλων των Περιφερειών».

Για το λόγο αυτό λοιπόν και για να σπάσει το “εμπάργκο”  χρηματοδότησης της Στερεάς, έρχεται η πολύ στενή συνεργασία (που σας αναφέραμε στην αρχή) για την ανατροπή του σημερινού κατεστημένου που έχει δημιουργήσει καταστροφικά αποτελέσματα στη Στερεά:

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με τον κύριο Μπακογιάννη προσωπικά, προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την πρότασή μας και να την προωθήσουμε από κοινού στα κέντρα αποφάσεων».

Και καπάκι το ενωτικό μήνυμα στη δύσκολη συγκυρία:

«Έχουμε πλέον όλοι κατανοήσει πως δεν γίνεται να βοηθήσουμε τον τόπο μας αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και δεν θέσουμε κοινούς στόχους για το καλό των τοπικών κοινωνιών. Για τον λόγο αυτό, η ΠΕΔ, η Περιφέρεια και όλοι οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται σε συνεχή και αρμονική συνεργασία μεταξύ τους με στόχο ένα καλύτερο αύριο, ένα αύριο με προοπτική».

Περιμένουμε από τον κο Υπερήφανο επιτέλους και εν όψει της νέας συνεδρίασης του ΔΣ της ΠΕΔ να απαντήσει στη δήλωση του Δημάρχου Αμφίκλειας Ελάτειας για το έγγραφο που συνυπέγραψαν Δήμαρχοι που προέτρεπαν στο ΝΑΙ του δημοψηφίσματος και τελικά οι τοπικές τους κοινωνίες τους γύρισαν την πλάτη και ψήφισαν ΟΧΙ.

Δεν εξετάζουμε το αποτέλεσμα του ΟΧΙ, οτι δηλαδή μετατράπηκε σε ένα βαρύ φορτίο μέτρων για το λαό, αλλά πρέπει επιτέλους αν θέλουμε κάποια στιγμή να έχουμε ένα καλύτερο αύριο και μάλιστα με προοπτική,  οι διοικούντες να έχουν το θάρρος να απολογούνται (με την καλή έννοια) στις τοπικές κοινωνίες, για τα λάθη τους.

Και μη μου πείτε οτι δεν έχει σχέση το ρεπορτάζ μας με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση τύπου από την ΠΕΔ που ενημερώνει για τα αποτελέσματα και τη συμμετοχή του προέδρου σε αυτή;

Γιατί μία τέτοια συνεδρίαση δεν είναι τίποτα περισσότερο από άσκηση επί χάρτου τη στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων…Το είπε και ο κος Μπακογιάννης “πρωτόγνωρο και ασταθές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, εντός του οποίου αναγκάζεται να λειτουργήσει η Αυτοδιοίκηση”.