Απώλειες καταγράφει η αγορά της Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

ΕΣΕΕ: 5% πτώση τζίρου στα εμπορικά, 30% αύξηση στα τρόφιμα

Στο “κόκκινο” είναι η αγορά η οποία καθημερινά συνεχίζει να καταγράφει απώλειες με έκδηλη την ανασφάλεια τόσο στους καταστηματάρχες όσο και στους εργαζόμενους

“Δεν ξέρουμε τι να υποθέσουμε, θα περιμένουμε την Κυριακή να δούμε το αποτέλεσμα. Στην αγορά η κατάσταση είναι η χειρότερη μεταπολεμικά. Η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα και η χώρα να μείνει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός ευρώ”, τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς Θανάσης Καλογρηάς.

Και πρόσθεσε: “Σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα γίνει τραγική, η ανεργία θα διπλασιαστεί, τα συσσίτια θα διπλασιαστούν, ο κόσμος θα υποφέρει και σε οτι αφορά τις επιχειρήσεις θα μπουν λουκέτα όχι μόνο σε εκείνες με προσωπικό αλά και σε εκείνες με αυτοαπασχολούμενους”.

Παράλληλα τόνισε πως οι προμηθευτές δεν στέλνουν πλέον εμπορεύματα αν πρώτα δεν πληρωθούν ενώ πρόβλημα υπάρχει και στις συναλλαγές e-banking.

“Μας λένε για να κάνουμε συναλλαγές e-banking οι προμηθευτές όμως μας λένε καλύτερα να μη μας πληρώσετε φοβούμενοι τυχόν κούρεμα. Η αγορά ασφυκτιά και με τα 60 ευρώ που οι καταναλωτές μπορούν από τα ΑΤΜ οι μόνες αγορές που γίνονται είναι σε είδη πρώτης ανάγκης”, είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο κ. Καλογρηάς εκτιμά πως οι τράπεζες θα αργήσουν να ανοίξουν, η καλοκαιρινή περίοδος ήδη έχει χαθεί και απαιτούνται άμεσες ενέργειες για να μη χαθεί και η χειμερινή περίοδος.

Σε οτι αφορά τις καταγγελίες που ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα για επιχειρήσεις που εκβίαζαν εργαζόμενους ο κ. Καλογρηάς είπε οτι δεν έπεσε κάτι στην αντίληψή του ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως αν συνέβη κάτι τέτοιο είναι καταδικαστέο.

Καταλήγοντας τόνισε: “Γεγονός είναι οτι από την κατάσταση που όλοι βιώνουμε καθημερινά υπάρχει ανησυχία  όχι μόνο από τους επιχειρηματίες αλλά και από τους εργαζόμενους που ήδη είναι τρομοκρατημένοι. Κανείς δεν θέλει να δουλεύει σε μια επιχείρηση που δεν έχει μέλλον. Ο επιχειρηματίας μπορεί να έχει την καλλίτερη διάθεση αν όμως η κατάσταση συνεχιστεί και ο τζίρος εκμηδενιστεί πως θα πληρώσει τος εργαζόμενους;”

Για τεράστια προβλήματα στο τομέα του εμπορίου κάνει λόγο και η ΕΣΕΕ.

“Για τους μικρομεσαίους του ελληνικού εμπορίου, ανεξάρτητα με το τελικό ποσοστό του «Ναι/Όχι», σημασία έχει να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις με πνεύμα ομόνοιας, σύμπνοιας κι ενότητας. Έξι χρόνια κρίσης μας εξάντλησαν, μας έφεραν στα όριά μας. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος και δεν πρέπει να κάνουμε σε κανένα το χατίρι, να αλληλοφαγωθούμε”, τονίζει χαρακτηριστικά σε επιστολή του πρός τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης  .

Και μεταξύ άλλων επισημαίνει: “Απαιτείται περισσότερο από ποτέ ένα αρραγές μέτωπο από τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, έτσι ώστε να δοθούν λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα της ελληνικής αγοράς, εντός ενός αναμφίβολα ασφυκτικού πλαισίου. Η ζημιά που έχει γίνει με το κλείσιμο των τραπεζών είναι ανυπολόγιστη, αφού χάθηκε κάθε εμπορική πίστη”.

H Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ζητά την άρση, το ταχύτερο δυνατόν, των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων σημειώνοντας ότι ο επιχειρηματικός κόσμος πλήττεται από τις επιπλοκές που έχει προκαλέσει το capital control στην απρόσκοπτη διεξαγωγή εισαγωγών και εξαγωγών.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα από το επιστημονικό Ινστιτούτο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ), ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων στο διάστημα από 10 Ιουνίου μέχρι 10 Ιουλίου 2015 είναι μειωμένος κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ σημαντική αύξηση της τάξης του 30% καταγράφεται σε υποκλάδους του λιανικού εμπορίου, όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα.