Κι ο Παπακωνστάντινου (που «ξεχασε» την λίστα Λαγκάρντ) στο NAI

Κοινοποίηση στα Social Media

Με ένα γράμμα στην εφημερίδα New York Times, ο πρώην υπ. ΟικονομικώνΓιώργος Παπακωνσταντίνου στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, αντιτίθεται στην προτροπή του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν για ψήφο στο «ΟΧΙ».

«Στη στήλη του, στις 29 Ιουλίου, “Η Ελλάδα στο χείλος”, ο Πολ Κρούγκμαν γράφει ότι η ‘Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει ΟΧΙ και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη αν είναι αναγκαίο ακόμα και να φύγει από το ευρώ’

Εκπλήσσομαι από την ευκολία που προτείνει κάτι τέτοιο, τη στιγμή που τα ΑΤΜ στην Αθήνα είναι άδεια, έλεγχοι ροής κεφαλαίου- με 60 ευρώ όριο- έχουν επιβληθεί, σχηματίζονται ουρές σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα και συντάξεις δεν καταβάλλονται. Και νωχελικά προσθέτει: ‘ μεγάλο και μάλλον το μεγαλύτερο μέρος του χάους ενός πιθανού Grexit, έχει ήδη συμβεί’.

Αλήθεια; Ίσως έτσι φαίνεται από τη Νέα Υόρκη; Σίγουρα, η Αθήνα δεν αισθάνεται έτσι.

Ο κύριος Κρούγκμαν, μαζί με έναν μεγάλο αριθμό επιφανών Αμερικανών οικονομολόγων, βλέπουν την Ελλάδα σαν μία παιδική χαρά για το debate λιτότητα εναντίον – μη-λιτότητας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το κυρίαρχο θέμα στην Ελλάδα σήμερα.

Αναμφίβολα υπήρχαν πολλά λάθη στα προγράμματα διάσωσης που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα. Αλλά, αυτό που έχουν καταφέρει μαζί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2010, ξεκινώντας με αυτήν του Γεώργιου Παπανδρέου, που υπηρέτησα ως Υπουργός οικονομικών, ήταν η αποφυγή αυτής της κατάρρευσης που βιώνουμε σήμερα.

Μετά από πέντε χρόνια τρομερών οικονομικών και κοινωνικών θυσιών, στις αρχές του 2015, η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη ξανά. Αυτό που έμενε ήταν η υπόσχεση για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, καθώς και οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.

Χρειάστηκαν πέντε μόλις μήνες από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να καταστρέψει όλα αυτά, εξαιτίας μιας μπερδεμένης ιδεολογικής τύφλωσης, ελλιπής κατανόησης των βασικών ευρωπαϊκών κανονισμών, ασυγχώρητης ακροσφαλής διπλωματίας και απλής ανικανότητας. Σε αποκορύφωμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα δημοψήφισμα  για την πρόταση των δανειστών, δίνοντας στον ελληνικό λαό μία βδομάδα (!) να αποφασίσει αυτό που μπορεί να καθορίσει τη χώρα για γενιές.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάδα σήμερα, ολισθαίνει σιγά σιγά προς έναν ολοκληρωτισμό.  Και ένα ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής, θα αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι προοδευτικοί δε θα πρέπει να παρέχουν πνευματική κάλυψη σε αυτό».

Απο το: http://olympia.gr/