Ημερίδα στη Λιβαδειά για φορολογία αγροτών και βοσκοτόπια από ΑΙΧΜΕΑ και GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Κοινοποίηση στα Social Media

Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα, με συμμετοχή στελεχών της GAIA Επιχειρείν, διοργάνωσε την Πέμπτη, 25 Ιουνίου στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Λιβαδειάς “Χρ. Παλαιολόγος” στην Κρύα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός “Αιχμέας”, στο πλαίσιο της προσπάθειας συνεχούς ενημέρωσης των αγροτών της περιοχής.

Το θέμα της ημερίδας ήταν: “Φορολογία Αγροτών 2015 &και κατανομή Βοσκοτόπων εν όψει της νέας ΚΑΠ” με εισηγητές από τη GAIA Επιχειρείν τον Οικονομολόγο, Σύμβουλος Λογιστής Γιώργος Μελάς και τον Διευθυντή Υποστήριξης και Εξέλιξης Εφαρμογών της GAIA,  της GAIA Επιχειρείν Δημήτριο Καπνιά.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν, η μεγαλύτερη αλλαγή που επήλθε είναι ότι από φέτος όλοι οι αγρότες υποχρεούνται σε μια λογιστική απεικόνιση του εισοδήματος τους (ΕΣΟΔΑ- ΕΞΟΔΑ ), άρα και στην συλλογή και διατήρηση όλων των παραστατικών εσόδων και εξόδων της προηγούμενης χρονιάς (τιμολόγια πώλησης, αποδείξεις κτλ) με σκοπό για πρώτη φορά την συμπλήρωση του Ε3 από όλους ανεξαιρέτως που αποκτούν αγροτικό εισόδημα .

Ο αγρότης πλέον θα πρέπει να ζητά και να συγκεντρώνει όλα τα παραστατικά που αφορούν την εκμετάλλευση του αφού βάσει αυτών θα φορολογηθεί με 13 % ( μόνο για την πώληση των προϊόντων που παράγει ο ίδιος και 26% ή 33% για τυχόν υπηρεσίες που προσφέρει σε άλλους όπως θερισμός, αλωνισμός κτλ) . Γενικότερα, πλέον ο αγρότης θα πρέπει να παρακολουθεί λογιστικά την εκμετάλλευση του και να έχει μια συχνή επαφή με τους φορείς που μπορούν να τον καθοδηγήσουν .

Όσο για τους βοσκότοπους που αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς φυσικούς πόρους που χρησιμοποιούνται για την διατροφή των ζώων και έχουν καθοριστική συμβολή στην ποιότητα της παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων “η αστοχία και μη συνεννόηση των αρμόδιων υπουργείων σχετικά με την μη διάκριση των βοσκοτόπων από τις δασικές εκτάσεις και τις αναδασωτέες περιοχές οδήγησε στο να επιβληθεί πρόστιμο στην Ελλάδα αφού δεν έλαβε υπόψη της τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας αλλά και το σημαντικότερο την αφαίρεση τεράστιων εκτάσεων από βοσκοτόπια σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην επαρκούν για την είσπραξη του συνόλου της εξισωτικής αποζημίωσης και ενιαίας ενίσχυσης από τους κτηνοτρόφους”.

Πλέον η διαδικασία κατανομής των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους μετά την διαίρεση της χώρας σε 9 ενότητες, που θα πραγματοποιηθεί από Περιφέρειες και Δήμους, καλείται να υπερκεράσει τα προβλήματα ανισοκατανομής των διαθέσιμων βοσκοτόπων και να κάνει πράξη την λογική της σύγκλισης των δικαιωμάτων στην κτηνοτροφία σε πανελλαδικό επίπεδο.

“Με στόχο την έγκυρη ενημέρωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής μας σχετικά με το φορολογικό και την υποβολή της δήλωσής τους δεδομένου οτι έχει αλλάξει η νομοθεσία και μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις δόθηκαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις από την πολιτεία διοργανώσαμε την σημερινή ημερίδα”, σημείωσε ο πρόεδρος του ΑΙΧΜΕΑ Γιώργος Ανέστης και πρόσθεσε: “Οι αγρότες λοιπόν πρέπει να είναι ενημερωμένοι για να κάνουν σωστά την φορολογική τους δήλωση και να προσδοκούν σε ένα δίκαιο φόρο.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για την φορολόγηση των επιδοτήσεων.

“Τον Μάη ψηφίστηκε τροπολογία για να φορολογηθούν και οι επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ και αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα πέρα από αυτό είναι οτι είναι μέσα στην συμφωνία που επιχειρείται αυτές τις ημέρες προφανώς υπάρχει το ενδεχόμενο να φορολογηθούν εξολοκλήρου οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις. Πρόκειται για ένα πολύ δυσμενές σενάριο για την βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και γενικότερα για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας”, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφερόμενος και στα βοσκοτόπια επισημαίνοντας την αδικία που υφίσταται συνεχώς η Στερεά δεδομένου οτι οι κτηνοτρόφοι θα απολέσουν δικαιώματα μέχρι το 2019 τόνισε οτι τα αγροτικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν σοβαρά και να αρθούν οι αδικίες προς όφελος των αγροτών.

aix2 aix5 aix4 aix3